Pieni valkoinen koira istuu sille vaarallisten ruoka-aineiden takana
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiralle ja kissalle myrkylliset aineet

Artikkelin sisältö

Koira ja kissa saavat myrkytysoireita monista sellaisista aineista, joita niiden elinympäristöstä löytyy. Tässä artikkelissa on lista myrkyllisistä aineista, jotka on aina hyvä pitää poissa koiran ja kissan ulottuvista.

Myrkytystapauksissa on tärkeää aloittaa hoito mahdollisimman pian, sillä joissakin tapauksissa oireiden ilmaantuminen on jo merkki peruuttamattomien vaurioiden syntymisestä.

Koirat saavat myrkytyksiä kissoja todennäköisemmin, sillä ne ovat kaikkiruokaisempia ja uteliaita maistelemaan uusia asioita.

Kotona kannattaa aina pitää 3-prosenttista vetyperoksidia oksettamista varten sekä lääkehiiltä, jolla voidaan estää haitallisten aineiden imeytymistä. Näin ensiavun saa aloitettua välittömästi hädän hetkellä eläinlääkäriasemalta saatujen ohjeiden mukaan. Lue lisää ensiaputarvikkeista, joita kotona kannattaa pitää hätätapauksien varalta.

Alla lista myrkytyksiä aiheuttavista aineista:

Sinilevä

Sinilevä muodostuu syanobakteereista, jotka tuottavat veteen esimerkiksi maksa- ja hermomyrkkyjä. Juotuna sinileväinen vesi aiheuttaa koiralle ja kissalle myrkytysoireita. Yleisimmät oireet ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Lisäksi voi ilmetä tasapainohäiriöitä ja kramppeja. Oireet alkavat tyypillisesti alle tunnin kuluessa sinileväisen veden juomisesta ja voivat johtaa nopeasti kuolemaan. Lue lisää sinilevämyrkytyksestä tästä.

Myrkkysienet

Kaikki ihmiselle myrkylliset sienet aiheuttavat myrkytysoireita myös koiralle. Pidä huoli, ettei utelias koira pääse maistelemaan myrkyllisiä sieniä. Myös jotkin ihmiselle syötäväksi kelpaavat sienet ovat kypsentämättöminä myrkyllisiä. Sienten aiheuttamat oireet vaihtelevat sen mukaan, mitä sientä koira on päässyt syömään. Eri sienet sisältävät erityyppisiä myrkkyjä. Sienet voivat aiheuttaa vatsaärsytystä, maksa- tai munuaisvaurioita tai hallusinogeenisiä oireita, kuten koordinaatiohäiriöitä. Lue lisää sienimyrkytyksestä tästä.

Myrkylliset kasvit

Monet tavalliset huonekasvit ja kukat ovat koirille ja kissoille myrkyllisiä. Myrkyllisiä sisäkasveja ovat esimerkiksi kirjovehkat, liljat, narsissit, tulppaanit, krookus, hyasintti ja joulutähti. Erityisesti sipulikasvien sipuliosan syöminen voi aiheuttaa koiralle tai kissalle vakavankin myrkytyksen. Liljat ovat erittäin myrkyllisiä kissoille. Lue lisää koirille ja kissoille myrkyllisistä kasveista tästä.

Suklaa

Suklaan sisältämä kaakao on koiralle myrkyllistä. Mitä kaakaopitoisempaa suklaata koira pääsee syömään, sitä vakavampia myrkytysoireita koira saa. Suklaan syömisen aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi oksentelu, ripuli, levottomuus, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä kuivuminen. Vakavimmillaan suklaamyrkytys voi aiheuttaa koiran vaipumisen koomaan tai jopa kuoleman. Lue lisää suklaamyrkytyksestä tästä.

Rusinat ja viinirypäleet

Viinirypäleet ja rusinat ovat koiralle myrkyllisiä. Rypäleiden myrkyllisyys vaihtelee lajikkeen, kypsymisolosuhteiden ja kypsyyden mukaan. Yksilöstä riippuen koirat sietävät eri määrän rypäleitä. Suuri määrä rypäleitä voi aiheuttaa koiralle akuutin munuaisvaurion. Ensioireita ovat esimerkiksi oksentelu, syömättömyys, ripuli ja kuivuminen. Lue lisää rusinoiden ja viinirypäleiden myrkytysoireista.

Sipulit

Sipulit vaurioittavat koiran ja kissan punasoluja, mikä voi johtaa anemiaan. Tavallinen sipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo ovat kaikki koiralle ja kissalle sopimattomia. Vältä siis antamasta koirallesi sellaisia ruoantähteitä, joissa on sipulia. Sipulin aiheuttamat yleisimmät oireet ovat oksentelu, syömättömyys, ripuli ja heikotus. Lue lisää sipulin aiheuttamista myrkytysoireista.

Ihmisten lääkkeet

Ihmisille tarkoitetut lääkkeet tulee pitää poissa koirien ja kissojen ulottuvilta, sillä ne voivat olla niille myrkyllisiä. Myrkytysoireiden ilmaantuessa ota yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa neuvoa oireiden mukaisessa hoidossa ja ohjaa tarvittaessa tuomaan lemmikin vastaanotolle tarkistettavaksi.

Ksylitoli

Ksylitoli on koiralle hengenvaarallista, sillä se saa koiran verensokerin laskemaan vaarallisen matalalle. Ksylitolimyrkytyksen ensioireita ovat oksentelu, väsymys ja tärinä. Pahimmallaan myrkytys voi johtaa kuolemaan. Lue lisää ksylitolimyrkytyksestä tästä.

Nikotiini

Nikotiinia sisältävät savukkeet, nuuska, nikotiinipurukumit ja -laastarit voivat aiheuttaa koiralle jopa henkeä uhkaavan myrkytyksen. Oireita voivat olla esimerkiksi oksentelu, levottomuus tai hyperaktiivisuus, runsas kuolaaminen ja koordinaatiohäiriöt. Etenkin suurissa myrkytysmäärissä on kriittistä, että hoito eläinlääkärissä saadaan aloitettua mahdollisimman nopeasti. Lue lisää koiran nikotiinimyrkytyksestä tästä.

Jäähdytysneste

Jäähdytysnesteen sisältämä etyleeniglykoli on erittäin myrkyllistä ja voi jo pieniä annoksina syötynä johtaa koiran tai kissan kuolemaan. Glykoli saa jäähdytysnesteen maistumaan makealta, minkä vuoksi koirat ja kissat mielellään syövät löytämäänsä jäähdytysnestettä. Säilytä siis jäähdytysneste aina lemmikkien ulottumattomissa. Ensioireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, oksentelu ja hermostolliset oireet. Vakavampia oireita ovat esimerkiksi tihentynyt tai hidastunut syke, alilämpö, kooma ja munuaisvaurio. Lue lisää koiran ja kissan jäähdytysnestemyrkytyksestä tästä.

Rotanmyrkky

Rotanmyrkyissä käytetään useita eri vaikuttavia aineita, joiden vaarallisuudessa on suuria eroja. Usein myrkyt joko estävät veren hyytymistä ja aiheuttavat näin verenvuotoja tai aiheuttavat keskushermosto-oireita. Koira tai kissa voi saada oireita joko syömällä myrkkyä tai syömällä jyrsijän, joka on aikaisemmin syönyt rotanmyrkkyä. Jos koiran tai kissan epäilee syöneen rotanmyrkkyä, on hakauduttava heti eläinlääkäriin. Lue lisää rotanmyrkyistä tästä.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.