Koira katsoo tyhjää lautasta ja nuolee huuliaan
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Sipuli koiralle myrkyllistä

Artikkelin sisältö

Sipulit ovat monien tavallisten ruoka-aineiden tavoin myrkyllisiä koirille. Ne hajottavat koiran punasoluja ja aiheuttavat näin anemiaa.

Jos koiralle on tapana antaa ruoantähteitä, on aina muistettava tarkistaa, ettei ruoka sisällä sipulia tai muita koiralle sopimattomia aineita. Tavallinen sipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo ovat kaikki koiralle myrkyllisiä. Sipulit ovat koiralle sopimattomia sekä raakana että kypsennettynä.

Sipulit ovat myrkyllisiä myös kissoille. Koirat saavat sipulimyrkytyksen kuitenkin kissoja todennäköisemmin, sillä ne ovat kaikkiruokaisempia kuin kissat ja maistelevat mielellään erilaisia ruokia.

Oireet

Oireita voi ilmaantua, jos koira pääsee syömään kerralla paljon sipulia tai jos se syö sipulia säännöllisesti pieniä määriä. Sekä raaka että kypsennetty sipuli aiheuttaa koiralle myrkytysoireita.

Sipulin aiheuttamat yleisimmät oireet ovat oksentelu, syömättömyys, ripuli ja heikkous. Muita mahdollisia oireita ovat myös kuolaaminen, koordinaatiohäiriöt, sinertäminen, tihentynyt syke ja hengitys sekä vatsakivut.

Sipulimyrkytyksen hoito

Suuren sipulimäärän syöminen voi aiheuttaa koiralle akuutin sipulimyrkytyksen. Akuutissa tilanteessa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa antaa ohjeet oireiden mukaisesta hoidosta ja ohjaa tarvittaessa tulemaan eläinlääkärin vastaanotolle.

Ensiapuna sipulimyrkytyksissä koira tulee oksennuttaa kahden tunnin kuluessa syömisestä. Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Vetyperoksidi ärsyttää mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa oksennusreaktion.

Oksettamisen jälkeen anna koiralle lääkehiiltä. Oikea annostus on 1–3 grammaa painokiloa kohden. Tarkista tarkka annostus eläinlääkäriltä.

Jos koira syö jatkuvasti sipulia, oireet voivat kroonistua. Tällöin oireena voi olla myös rasitussietokyvyn lasku. Eläinlääkäri toteaa kroonisten oireiden syyksi sipulin erilaisten tutkimusten avulla. Tärkein hoito on ensin lopettaa sipulin syöttäminen koiralle.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.