Koira katsoo tyhjää lautasta ja nuolee huuliaan
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Sipuli koiralle myrkyllistä

Artikkelin sisältö

Sipulit ovat monien tavallisten ruoka-aineiden tavoin myrkyllisiä koirille. Ne hajottavat koiran punasoluja ja aiheuttavat näin anemiaa.

Jos koiralle on tapana antaa ruoantähteitä, on aina muistettava tarkistaa, ettei ruoka sisällä sipulia tai muita koiralle sopimattomia aineita. Tavallinen sipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo ovat kaikki koiralle myrkyllisiä. Sipulit ovat koiralle sopimattomia sekä raakana että kypsennettynä.

Sipulit ovat myrkyllisiä myös kissoille. Koirat saavat sipulimyrkytyksen kuitenkin kissoja todennäköisemmin, sillä ne ovat kaikkiruokaisempia kuin kissat ja maistelevat mielellään erilaisia ruokia.

Oireet

Oireita voi ilmaantua, jos koira pääsee syömään kerralla paljon sipulia tai jos se syö sipulia säännöllisesti pieniä määriä. Sekä raaka että kypsennetty sipuli aiheuttaa koiralle myrkytysoireita.

Sipulin aiheuttamat yleisimmät oireet ovat oksentelu, syömättömyys, ripuli ja heikkous. Muita mahdollisia oireita ovat myös kuolaaminen, koordinaatiohäiriöt, sinertäminen, tihentynyt syke ja hengitys sekä vatsakivut.

Sipulimyrkytyksen hoito

Suuren sipulimäärän syöminen voi aiheuttaa koiralle akuutin sipulimyrkytyksen. Akuutissa tilanteessa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka osaa antaa ohjeet oireiden mukaisesta hoidosta ja ohjaa tarvittaessa tulemaan eläinlääkärin vastaanotolle.

Ensiapuna sipulimyrkytyksissä koira tulee oksennuttaa kahden tunnin kuluessa syömisestä. Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Vetyperoksidi ärsyttää mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa oksennusreaktion.

Oksettamisen jälkeen anna koiralle lääkehiiltä. Oikea annostus on 1–3 grammaa painokiloa kohden. Tarkista tarkka annostus eläinlääkäriltä.

Jos koira syö jatkuvasti sipulia, oireet voivat kroonistua. Tällöin oireena voi olla myös rasitussietokyvyn lasku. Eläinlääkäri toteaa kroonisten oireiden syyksi sipulin erilaisten tutkimusten avulla. Tärkein hoito on ensin lopettaa sipulin syöttäminen koiralle.

Samankaltaisia artikkeleita

Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Koiranpentu lähikuvassa, katsoo kameraan
5 faktaa koiranpennuista

Kuinka koiranpentu kehittyy ja millaista hoitoa pieni pentu tarvitsee? Kun ymmärrät koiranpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Näin koiranpennusta

Lue lisää »
Jackrusselinterrieri juoksee järven jäällä keppi suussaan
Hypotermia koiralla

Hypotermia eli alilämpöisyys voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle jopa pysyviä vauriota. Hypoterminen koira kannattaa siis aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Jos

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.