Koira haistelee viinirypäleitä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Rusinat ja viinirypäleet ovat myrkkyä koiralle

Artikkelin sisältö

Rusinat ja viinirypäleet ovat koiralle myrkyllisiä ja voivat pahimmillaan aiheuttaa akuutin munuaisvaurion. Tilaisuuden tullen koirat kuitenkin mielellään maistelevat rusinoita tai viinirypäleitä, joten omistajan on oltava tarkka siitä, mitä koiralleen antaa. 

Monet koirat rakastavat maksalaatikkoa. Muista kuitenkin tarkistaa, ettei maksalaatikko tai muu koiralle tarjottava valmisruoka sisällä rusinoita tai muita koiralle myrkyllisiä raaka-aineita. 

Rusinoiden ja viinirypäleiden aiheuttamat oireet vaihtelevat yksilöllisesti, sillä koirissa on eroja siinä, kuinka hyvin ne sietävät rusinoita. Rusinoiden ja viinirypäleiden myrkyllisyyteen vaikuttavat esimerkiksi rypälelaji, kypsymisolosuhteet sekä itse rypäleen kypsyys. 

Oireet 

Varmuudella ei tiedetä, mikä tekee viinirypäleistä ja rusinoista koirille myrkyllisiä. Tämänhetkisen tiedon mukaan epäillään, että oireita aiheuttaa rypäleiden sisältämä viinihappo sekä niiden suolat. Oireet ilmaantuvat yleensä 8–24 tunnin kuluessa syömisestä. Viinirypäleet ja rusinat saavat koiran munuaisarvot nousemaan 24–48 tunnin kuluessa. 

Rypäleiden aiheuttamat oireet vaihtelevat yksilöittäin, ja eri koirat voivat saada hieman eri oireita tai niiden yhdistelmiä. 

Mahdolliset oireet: 

  • Oksentelu 
  • Syömättömyys 
  • Ripuli 
  • Velttous 
  • Vatsakivut 
  • Kuivuminen 
  • Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen 
  • Kohtaukset 
  • Kuolaaminen 
  • Krampit 

Hoito

Jos koira on päässyt syömään rusinoita tai viinirypäleitä, ota yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri osaa antaa oireiden mukaiset ohjeet hoitoon ja ohjaa tarvittaessa tulemaan vastaanotolle. Valmistaudu kertomaan eläinlääkärille arviosi siitä, kuinka paljon rusinoita tai viinirypäleitä koira on syönyt. 

Ensiapuna koira pitää oksennuttaa, jos sen tajunnantaso on normaali. Oksennuttaminen on tehokkainta heti syömisen jälkeen, mutta se voi olla kannattavaa vielä useammankin tunnin kuluttua. Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Vetyperoksidi ärsyttää koiran mahalaukun limakalvoja ja saa näin aikaan oksennusreaktion. 

Oksennuttamisen jälkeen anna koiralle lääkehiiltä seuraavan vuorokauden ajan. Oikea annostus on 1–3 grammaa jokaista koiran painokiloa kohden 4–6 tunnin välein. Tarkista oikea annostus eläinlääkäriltä, jos olet epävarma. 

Jos myrkytys vaatii eläinlääkärin hoitoa, koira saa nesteytystä munuaisvaurioiden varalta yleensä kahden tai kolmen vuorokauden ajan. Lisäksi eläinlääkäri seuraa koiran veriarvoja ja jatkaa lääkitystä. 

Samankaltaisia artikkeleita

Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Koiranpentu lähikuvassa, katsoo kameraan
5 faktaa koiranpennuista

Kuinka koiranpentu kehittyy ja millaista hoitoa pieni pentu tarvitsee? Kun ymmärrät koiranpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Näin koiranpennusta

Lue lisää »
Jackrusselinterrieri juoksee järven jäällä keppi suussaan
Hypotermia koiralla

Hypotermia eli alilämpöisyys voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle jopa pysyviä vauriota. Hypoterminen koira kannattaa siis aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Jos

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.