Koira haistelee viinirypäleitä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Rusinat ja viinirypäleet ovat myrkkyä koiralle

Artikkelin sisältö

Rusinat ja viinirypäleet ovat koiralle myrkyllisiä ja voivat pahimmillaan aiheuttaa akuutin munuaisvaurion. Tilaisuuden tullen koirat kuitenkin mielellään maistelevat rusinoita tai viinirypäleitä, joten omistajan on oltava tarkka siitä, mitä koiralleen antaa. 

Monet koirat rakastavat maksalaatikkoa. Muista kuitenkin tarkistaa, ettei maksalaatikko tai muu koiralle tarjottava valmisruoka sisällä rusinoita tai muita koiralle myrkyllisiä raaka-aineita. 

Rusinoiden ja viinirypäleiden aiheuttamat oireet vaihtelevat yksilöllisesti, sillä koirissa on eroja siinä, kuinka hyvin ne sietävät rusinoita. Rusinoiden ja viinirypäleiden myrkyllisyyteen vaikuttavat esimerkiksi rypälelaji, kypsymisolosuhteet sekä itse rypäleen kypsyys. 

Oireet 

Varmuudella ei tiedetä, mikä tekee viinirypäleistä ja rusinoista koirille myrkyllisiä. Tämänhetkisen tiedon mukaan epäillään, että oireita aiheuttaa rypäleiden sisältämä viinihappo sekä niiden suolat. Oireet ilmaantuvat yleensä 8–24 tunnin kuluessa syömisestä. Viinirypäleet ja rusinat saavat koiran munuaisarvot nousemaan 24–48 tunnin kuluessa. 

Rypäleiden aiheuttamat oireet vaihtelevat yksilöittäin, ja eri koirat voivat saada hieman eri oireita tai niiden yhdistelmiä. 

Mahdolliset oireet: 

  • Oksentelu 
  • Syömättömyys 
  • Ripuli 
  • Velttous 
  • Vatsakivut 
  • Kuivuminen 
  • Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen 
  • Kohtaukset 
  • Kuolaaminen 
  • Krampit 

Hoito

Jos koira on päässyt syömään rusinoita tai viinirypäleitä, ota yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri osaa antaa oireiden mukaiset ohjeet hoitoon ja ohjaa tarvittaessa tulemaan vastaanotolle. Valmistaudu kertomaan eläinlääkärille arviosi siitä, kuinka paljon rusinoita tai viinirypäleitä koira on syönyt. 

Ensiapuna koira pitää oksennuttaa, jos sen tajunnantaso on normaali. Oksennuttaminen on tehokkainta heti syömisen jälkeen, mutta se voi olla kannattavaa vielä useammankin tunnin kuluttua. Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Vetyperoksidi ärsyttää koiran mahalaukun limakalvoja ja saa näin aikaan oksennusreaktion. 

Oksennuttamisen jälkeen anna koiralle lääkehiiltä seuraavan vuorokauden ajan. Oikea annostus on 1–3 grammaa jokaista koiran painokiloa kohden 4–6 tunnin välein. Tarkista oikea annostus eläinlääkäriltä, jos olet epävarma. 

Jos myrkytys vaatii eläinlääkärin hoitoa, koira saa nesteytystä munuaisvaurioiden varalta yleensä kahden tai kolmen vuorokauden ajan. Lisäksi eläinlääkäri seuraa koiran veriarvoja ja jatkaa lääkitystä. 

Samankaltaisia artikkeleita

Koira makaa lattialla silmät kiinni ja pitää päätään etutassujen välissä
Koiran dementia – Tunnista oireet

Onko koirasi käytös muuttunut vanhuuden myötä? Seniorikoira odottaa oven avautumista saranan puolella, jää toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa myös jäädä

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.