Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Jäähdytysnesteet maistuvat lemmikille, mutta ovat hengenvaarallisia

Artikkelin sisältö

Etyleeniglykolimyrkytys on hengenvaarallinen

Jäähdytysnesteet, jotka sisältävät etyleeniglykolia, ovat nieltynä hengenvaarallisia niin ihmisille kuin eläimillekin. Etyleeniglykoli muuttuu elimistössä myrkylliseksi yhdisteeksi, joka aiheuttaa myrkytyksen saaneelle peruuttamattoman munuaisvaurion yleensä muutaman vuorokauden kuluessa altistuksesta. Jos munuaisvaurio ehtii syntyä, on tilanne lemmikin kannalta yleensä toivoton ja johtaa kuolemaan.

Etyleeniglykolimyrkytyksen oireet

Oireet voivat olla alkuvaiheessa hyvin lieviä, epämääräisiä ja ohimeneviä. Jos altistuksesta ei ole suoraa epäilyä, on alkuvaiheen oireita hyvin hankalaa yhdistää etyleeniglykolimyrkytykseen.

Oireina saattaa esiintyä pahoinvointia, huojumista ja lisääntynyttä juomista.

Etyleeniglykolimyrkytyksen hoito

Jos myrkytys havaitaan ajoissa, voidaan sitä hoitaa estämällä etyleeniglykolin muuttuminen myrkylliseen muotoon. Hoitona käytetään yleisimmin suonensisäistä etanolihoitoa, joka estää etyleeniglykolin muuttumisen myrkylliseen muotoon, jolloin se poistuu elimistöstä vaurioittamatta munuaisia. Ajoissa aloitettu hoito voi pelastaa lemmikin hengen.

Nopeasti hoitoon!

Mitä nopeammin hoito aloitetaan myrkytyksen jälkeen, sitä suuremmalla todennäköisyydellä potilas jää henkiin. Jos munuaisvaurio on jo ehtinyt kehittyä, ei hoitoa enää kannata aloittaa.

Etyleeniglykolimyrkytyksen pikatesti
Etyleeniglykolimyrkytyksen pikatesti

Pikatesti myrkytyksen havaitsemiseen

Osalla klinikoista on käytössä pikatesti, jolla voidaan todeta verinäytteestä etyleeniglykolimyrkytys noin 30 min – 9 h altistuksesta. Jos altistuksesta on kulunut pidempi aika, ei testi enää luotettavasti näytä myrkytystä.

Pidetäänhän lemmikit erillään jäähdytysnesteistä ja tiloista, joissa niitä käsitellään.

Samankaltaisia artikkeleita

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.