Kasvainsairaudet

Kasvaimet ovat koirilla ja kissoilla varsin yleisiä. Kasvain voi olla näkyvä uudismuodostuma (patti) tai se voidaan löytää eläinlääkärin tekemän kliinisen tutkimuksen yhteydessä. Kasvain ei välttämättä näy ulospäin ollenkaan, vaan eläinlääkärille on saatettu tulla esimerkiksi syömättömyyden tai laihtumisen takia.

Nopea hoitoon hakeutuminen parantaa hoitoennustetta. Tästä syystä on tärkeää käydä säännöllisesti eläinlääkärillä, että kasvaimet voidaan havaita ja hoitaa ajoissa. Yleisimmät kasvaimet koiralla ovat mm:

  • ihokasvaimet
  • ihonalaiskudoksen kasvaimet
  • maitorauhaskasvaimet
  • imusolmukesyöpä eli lymfooma
  • kiveskasvain
  • suun kasvaimet

Osaa kasvainsairauksista voidaan ennaltaehkäistä sterilaatiolla/kastroinnilla (maitorauhas- ja kiveskasvaimet). Esimerkiksi ennen kissalle kuuden kuukauden ikää tehdyn steriloinnin on tutkimuksissa todettu vähentävän maitorauhaskasvaimen riskiä jopa 91 %.  (Lue lisää: https://omaelainklinikka.fi/kissan-sterilaatio-ja-kastraatio/). Myös koiralla sterilointi vähentää merkittävästi maitorauhaskasvaimen riskiä. Koirilla maitorauhaskasvaimista on pahanlaatuisia 35 – 50 % ja kissoilla 90 %.  Vaikka kasvain olisi aluksi hyvänlaatuinen on mahdollista, että se kehittyy myöhemmin pahanlaatuiseksi. (Lähde: https://docplayer.fi/892004-Kasvainsairauksien-kirurginen-hoito.html).

Kasvaimen hoitoon vaikuttaa kasvaimen tyyppi, pahanlaatuisuusaste, levinneisyys ja kasvaimen biologinen käyttäytyminen. Ennen toimenpidettä tehdään yleistutkimus koiran yleiskunnon arvioimiseksi. Kasvain tutkitaan huolellisesti palpoimalla ja siitä otetaan näyte sen laadun selvittämiseksi.

Kasvainten hoitona useimmiten on riittävän laaja kirurginen toimenpide. Uusintaleikkaus on usein haastavampi anatomian muuttumisen vuoksi ja usein uusiutunut kasvain on paikallisesti invasiivisempi. Tästä syystä on tärkeää, että leikkauksessa poistetaan tietyn marginaalin verran myös tervettä kudosta, jotta kasvain saadaan varmasti pois. Joskus kasvain on poistettavissa kokonaan ennen tutkimista, jolloin kasvain lähetetään leikkauksen jälkeen patologille analysoitavaksi. (Lähde: https://docplayer.fi/892004-Kasvainsairauksien-kirurginen-hoito.html).

Näytä lisää

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.