Jos kissataloudessa asuvalla henkilöllä on korontartunta ja saman talouden kissalla on hengitystieoireita tai ruuansulatuskanavan oireita (esim. oksentelua ja ripulia) olethan yhteydessä klinikalle ennen ajan varaamista.
Oranssi kissa haistelee huonekasvia
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit

Artikkelin sisältö

Monet suositut huonekasvit ja kukat ovat syötynä koirille ja kissoille myrkyllisiä. Tarkista, onko sinun kotonasi mahdollisesti myrkyllisiä kasveja.

Lemmikinomistajien kannattaa valita kotiinsa kasvit sen mukaan, että ne ovat koiralle ja kissalle turvallisia. Myrkylliset kasvit kannattaa pitää koiran ja kissan ulottumattomissa. Jos kasveille ei löydy kotoa sellaista paikkaa, josta lemmikki ei pääse kasvia syömään, kannattaa luopua myrkyllisistä kasveista kokonaan.

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit:

  • liljat
  • kirjovehka
  • narsissit 
  • tulppaanit 
  • krookus 
  • hyasintti
  • joulutähti

Myös jotkin yleiset kotipihojen tai lähimetsien kasvit, kuten kielo, ovat myrkyllisiä.

Oireet

Oireet voivat ilmaantua vasta useamman tunnin kuluttua myrkyllisen kasvin syömisestä.

Myrkylliset viherkasvit aiheuttavat koirille ja kissoille tyypillisesti ruoansulatuskanavan oireita, joita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu ja ripuli.

Sipulikasvit, kuten tulppaanit ja narsissit, ovat monia viherkasveja myrkyllisempiä. Erityisesti sipuliosan syöminen voi aiheuttaa vakaviakin oireita, kuten tärinää, alilämpöisyyttä, sydämen rytmihäiriöitä ja neurologisia oireita.

Liljat ovat kissoille erittäin myrkyllisiä. Kasvin kaikkien osien syöminen voi aiheuttaa kissalle akuutin munuaisvaurion. Koirille liljat eivät ole yhtä vaarallisia kuin kissoille.

Myrkytysoireiden hoito

Jos koira tai kissa on päässyt syömään myrkyllisiä kasveja, ota yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi oireiden perusteella arvioida tilanteen vakavuuden, antaa ohjeita hoidosta ja tarvittaessa ohjata tuomaan eläimen vastaanotolle tarkistettavaksi.

Ensiapuna koira tulee oksennuttaa. Siihen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, joka ärsyttää mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa oksennusreaktion. Tarkista vetyperoksidiliuoksen oikea annostus eläinlääkäriltä. Kissan oksennuttamista ei suositella.

Vakavampien myrkytysoireiden ilmaantuessa koiralle tai kissalle voi antaa lääkehiiltä. Tarkista myös lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä.

Samankaltaisia artikkeleita

Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »
Koiranpentu lähikuvassa, katsoo kameraan
5 faktaa koiranpennuista

Kuinka koiranpentu kehittyy ja millaista hoitoa pieni pentu tarvitsee? Kun ymmärrät koiranpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Näin koiranpennusta

Lue lisää »
Jackrusselinterrieri juoksee järven jäällä keppi suussaan
Hypotermia koiralla

Hypotermia eli alilämpöisyys voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle jopa pysyviä vauriota. Hypoterminen koira kannattaa siis aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Jos

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.