Oranssi kissa haistelee huonekasvia
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit

Artikkelin sisältö

Monet suositut huonekasvit ja kukat ovat syötynä koirille ja kissoille myrkyllisiä. Tarkista, onko sinun kotonasi mahdollisesti myrkyllisiä kasveja.

Lemmikinomistajien kannattaa valita kotiinsa kasvit sen mukaan, että ne ovat koiralle ja kissalle turvallisia. Myrkylliset kasvit kannattaa pitää koiran ja kissan ulottumattomissa. Jos kasveille ei löydy kotoa sellaista paikkaa, josta lemmikki ei pääse kasvia syömään, kannattaa luopua myrkyllisistä kasveista kokonaan.

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit:

  • liljat
  • kirjovehka
  • narsissit 
  • tulppaanit 
  • krookus 
  • hyasintti
  • joulutähti

Myös jotkin yleiset kotipihojen tai lähimetsien kasvit, kuten kielo, ovat myrkyllisiä.

Oireet

Oireet voivat ilmaantua vasta useamman tunnin kuluttua myrkyllisen kasvin syömisestä.

Myrkylliset viherkasvit aiheuttavat koirille ja kissoille tyypillisesti ruoansulatuskanavan oireita, joita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu ja ripuli.

Sipulikasvit, kuten tulppaanit ja narsissit, ovat monia viherkasveja myrkyllisempiä. Erityisesti sipuliosan syöminen voi aiheuttaa vakaviakin oireita, kuten tärinää, alilämpöisyyttä, sydämen rytmihäiriöitä ja neurologisia oireita.

Liljat ovat kissoille erittäin myrkyllisiä. Kasvin kaikkien osien syöminen voi aiheuttaa kissalle akuutin munuaisvaurion. Koirille liljat eivät ole yhtä vaarallisia kuin kissoille.

Myrkytysoireiden hoito

Jos koira tai kissa on päässyt syömään myrkyllisiä kasveja, ota yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi oireiden perusteella arvioida tilanteen vakavuuden, antaa ohjeita hoidosta ja tarvittaessa ohjata tuomaan eläimen vastaanotolle tarkistettavaksi.

Ensiapuna koira tulee oksennuttaa. Siihen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, joka ärsyttää mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa oksennusreaktion. Tarkista vetyperoksidiliuoksen oikea annostus eläinlääkäriltä. Kissan oksennuttamista ei suositella.

Vakavampien myrkytysoireiden ilmaantuessa koiralle tai kissalle voi antaa lääkehiiltä. Tarkista myös lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira makaa lattialla silmät kiinni ja pitää päätään etutassujen välissä
Koiran dementia – Tunnista oireet

Onko koirasi käytös muuttunut vanhuuden myötä? Seniorikoira odottaa oven avautumista saranan puolella, jää toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa myös jäädä

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.