Oranssi kissa haistelee huonekasvia
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit

Artikkelin sisältö

Monet suositut huonekasvit ja kukat ovat syötynä koirille ja kissoille myrkyllisiä. Tarkista, onko sinun kotonasi mahdollisesti myrkyllisiä kasveja.

Lemmikinomistajien kannattaa valita kotiinsa kasvit sen mukaan, että ne ovat koiralle ja kissalle turvallisia. Myrkylliset kasvit kannattaa pitää koiran ja kissan ulottumattomissa. Jos kasveille ei löydy kotoa sellaista paikkaa, josta lemmikki ei pääse kasvia syömään, kannattaa luopua myrkyllisistä kasveista kokonaan.

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit:

  • liljat
  • kirjovehka
  • narsissit 
  • tulppaanit 
  • krookus 
  • hyasintti
  • joulutähti

Myös jotkin yleiset kotipihojen tai lähimetsien kasvit, kuten kielo, ovat myrkyllisiä.

Oireet

Oireet voivat ilmaantua vasta useamman tunnin kuluttua myrkyllisen kasvin syömisestä.

Myrkylliset viherkasvit aiheuttavat koirille ja kissoille tyypillisesti ruoansulatuskanavan oireita, joita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu ja ripuli.

Sipulikasvit, kuten tulppaanit ja narsissit, ovat monia viherkasveja myrkyllisempiä. Erityisesti sipuliosan syöminen voi aiheuttaa vakaviakin oireita, kuten tärinää, alilämpöisyyttä, sydämen rytmihäiriöitä ja neurologisia oireita.

Liljat ovat kissoille erittäin myrkyllisiä. Kasvin kaikkien osien syöminen voi aiheuttaa kissalle akuutin munuaisvaurion. Koirille liljat eivät ole yhtä vaarallisia kuin kissoille.

Myrkytysoireiden hoito

Jos koira tai kissa on päässyt syömään myrkyllisiä kasveja, ota yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi oireiden perusteella arvioida tilanteen vakavuuden, antaa ohjeita hoidosta ja tarvittaessa ohjata tuomaan eläimen vastaanotolle tarkistettavaksi.

Ensiapuna koira tulee oksennuttaa. Siihen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, joka ärsyttää mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa oksennusreaktion. Tarkista vetyperoksidiliuoksen oikea annostus eläinlääkäriltä. Kissan oksennuttamista ei suositella.

Vakavampien myrkytysoireiden ilmaantuessa koiralle tai kissalle voi antaa lääkehiiltä. Tarkista myös lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.