Oranssi kissa haistelee huonekasvia
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit

Artikkelin sisältö

Monet suositut huonekasvit ja kukat ovat syötynä koirille ja kissoille myrkyllisiä. Tarkista, onko sinun kotonasi mahdollisesti myrkyllisiä kasveja.

Lemmikinomistajien kannattaa valita kotiinsa kasvit sen mukaan, että ne ovat koiralle ja kissalle turvallisia. Myrkylliset kasvit kannattaa pitää koiran ja kissan ulottumattomissa. Jos kasveille ei löydy kotoa sellaista paikkaa, josta lemmikki ei pääse kasvia syömään, kannattaa luopua myrkyllisistä kasveista kokonaan.

Koiralle ja kissalle myrkylliset kasvit:

  • liljat
  • kirjovehka
  • narsissit 
  • tulppaanit 
  • krookus 
  • hyasintti
  • joulutähti

Myös jotkin yleiset kotipihojen tai lähimetsien kasvit, kuten kielo, ovat myrkyllisiä.

Oireet

Oireet voivat ilmaantua vasta useamman tunnin kuluttua myrkyllisen kasvin syömisestä.

Myrkylliset viherkasvit aiheuttavat koirille ja kissoille tyypillisesti ruoansulatuskanavan oireita, joita ovat esimerkiksi kuolaaminen, oksentelu ja ripuli.

Sipulikasvit, kuten tulppaanit ja narsissit, ovat monia viherkasveja myrkyllisempiä. Erityisesti sipuliosan syöminen voi aiheuttaa vakaviakin oireita, kuten tärinää, alilämpöisyyttä, sydämen rytmihäiriöitä ja neurologisia oireita.

Liljat ovat kissoille erittäin myrkyllisiä. Kasvin kaikkien osien syöminen voi aiheuttaa kissalle akuutin munuaisvaurion. Koirille liljat eivät ole yhtä vaarallisia kuin kissoille.

Myrkytysoireiden hoito

Jos koira tai kissa on päässyt syömään myrkyllisiä kasveja, ota yhteys eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi oireiden perusteella arvioida tilanteen vakavuuden, antaa ohjeita hoidosta ja tarvittaessa ohjata tuomaan eläimen vastaanotolle tarkistettavaksi.

Ensiapuna koira tulee oksennuttaa. Siihen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, joka ärsyttää mahalaukun limakalvoja ja aiheuttaa oksennusreaktion. Tarkista vetyperoksidiliuoksen oikea annostus eläinlääkäriltä. Kissan oksennuttamista ei suositella.

Vakavampien myrkytysoireiden ilmaantuessa koiralle tai kissalle voi antaa lääkehiiltä. Tarkista myös lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.