Koira joulukuusen alla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Joulu koiran kanssa

Artikkelin sisältö

Lemmikkikodeissa vietetään myös joulua. Monet jouluruoat ja koristeet ovat uteliaalle karvaiselle herkkusuulle vaarallisia, mutta tiedolla, pienellä ennakoinnilla ja varovaisuudella saatetaan välttää suuretkin vahingot.

Jouluna on usein esillä koiralle haitallisia herkkuja

Joulun aikaan ihmiset napostelevat paljon koirille haitallisia herkkuja. Suklaa, viinirypäleet, pähkinät ja rusinat voivat aiheuttaa jo pienissä määrin koiralle myrkytystilan. Oireet saattavat ilmetä vasta myöhemmin ja olla niin epämääräisiä, että myrkytystä on hankala havaita. Esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus saattavat olla merkkinä myrkytyksestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä jo epäillessään myrkytyksen mahdollisuutta, sillä oireiden ilmetessä tilanne voi olla vakava.

Leipomisen yhteydessä on syytä muistaa, että pullataikina voi olla haitallista koiran hyvinvoinnille. Erityisesti makeutusaineena pastilleissa, purukumeissa ja vitamiineissa käytettävä ksylitoli uhkaa vakavasti koiran terveyttä. Ksylitoli alentaa koiran verensokeria ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen.

Ongelmia koiralle voi aiheuttaa myös rasvaisen ja suolaisen kinkun tai paistorasvan syöminen, pahimmillaan tästä herkuttelusta voi seurata kivulias haimatulehdus. Verkko kinkun ympärillä tuoksuu lihalle ja koira voi nielaista verkon kokonaisena. Verkko voi nieltynä saada aikaan suolitukoksen. Kypsennettyjen luiden antaminen taas voi johtaa vaikeaan ummetukseen ja pahimmassa tapauksessa terävät sirut voivat puhkaista koiran suolen.  

Ihmisten jouluruokien sijasta olisi parempi antaa koiran herkutella eläimille tarkoitetuilla lemmikkiliikkeestä tai eläinlääkäristä hankituilla ruoilla ja nameilla.

Koiralle vaaralliset joulukukat

Koristeista koirille vaarallisia ovat monet joulukukat (joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti, marjakuusi…), jotka syötyinä voivat aiheuttaa myrkytystiloja. Joulukaktuksen voi ottaa huoletta osaksi lemmikin omistajan joulua, mutta myrkyllisten joulukasvien pitämistä kotona on syytä välttää.

Joulukaktus
Joulukaktus

Kynttilät ovat riski

Kynttilöiden polttaminen vaatii erityistä huolellisuutta kodissa, jossa on koira. Hännän huiskaus saattaa huomaamatta tartuttaa tulen itseensä tai lennättää kynttilän kumoon ja saada liekin leviämään ympäristöön. Utelias kirsu voi myös palaa koiran nuuskutellessa lepattavaa liekkiä, joka on jäänyt koiran ulottuville.

Kiinnitä joulukuusi tukevasti

Tukevasti kiinnitetty joulukuusi pysyy paremmin paikallaan varsinkin vauhdikkaampien nuorten koirien lähettyvillä. Kuusessa on syytä käyttää sähköisiä kynttilöitä ja ripustaa koristeet niin korkealle, ettei koira saa niitä napattua maisteltavaksi ja leikkeihinsä.

Samankaltaisia artikkeleita

Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »
Kuvassa koiralle tehdään kuonosidettä.
Kuonositeen tekeminen koiralle

Loukkaantunut koira on lähes aina shokissa, jolloin se voi purra myös tuttujakin ihmisiä. Käsittele siis koiraa varoen. Ensiaputilanteita varten on hyvä tietää, kuinka tehdä koiralle

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.