Sisätaudit

Sisätaudit kattavat laajan joukon sisäelinten sairauksia, esimerkiksi ikääntymiseen liittyvää vajaatoimintaa, kroonisia tulehdussairauksia tai hormonaalisia ongelmia. Yleisiä sisätauteja ovat munuaisten tai sydämen vajaatoiminta, toistuvat vatsavaivat tai sokeritauti eli diabetes.

Sisätautien oireet ovat usein epämääräisiä ja aluksi lieviä. Tällöin sairauden varsinaista alkamisaikaa voi olla vaikea havaita. Huomiota tulisi kiinnittää esimerkiksi lisääntyneeseen juomiseen ja lisääntyneeseen virtsaamiseen, huonoon ruokahaluun ja väsymykseen sekä painon muutoksiin. Epämääräisyyden lisäksi oireet ovat usein tyypillisiä myös moneen sairauteen, joten sisätautidiagnostiikka vie usein aikaa.

Sisätauteja tutkitaan usein laajoilla laboratoriotutkimuksilla, joilla pyritään selvittämään eri elinten terveydentila. Veri- ja virtsanäytteiden lisäksi sisätautipotilaan tutkimiseen voidaan käyttää myös röntgen- tai ultraäänitutkimusta, tähystystä, verenpaineen mittausta tai sydänfilmiä eli EKG:ta.

Tyypillisesti sisätautipotilaan hoidon onnistumista ja tilan kehittymistä seurataan kontrollikäynnein. Sisätautipotilaan menestyksellinen hoito on omistajan ja eläinlääkärin yhteistyötä. Hoidon vaikutuksen seurannassa omistajan havainnot ovat hyvin tärkeitä ja usein apuna voi olla omistajan pitämä päiväkirja lemmikin voinnista.

Näytä lisää

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.