Nainen ja koira vaeltamassa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Retkeily koiran kanssa

Artikkelin sisältö

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen valmistautumisesta ja siitä, mitä koiran kanssa kulkiessa on huomioitava.

Koirat jaksavat yleensä päiväretket hyvin ihmisen mukana ilman erillistä valmistautumista. Pitkiä vaellusretkiä varten koirien pitää päästä totuttelemaan vaihteleviin maastoihin ja pitkien etäisyyksien kulkemiseen.

Jo pidempää retkeä tai vaellusta suunnitellessa kannattaa huomioida koiran rotu. Pitkät vaellukset ja vaikeat maastot eivät sovi miniroduille, kun taas esimerkiksi metsästyskoirina käytetyt rodut on todennäköisesti helppo totuttaa vaelluskavereiksi.

Totuta koira lisääntyvään rasitukseen vähän kerrallaan

Koirien pitää saada ihmisten tavoin totutella pitkien etäisyyksien kulkemiseen ennen vaellukselle lähtemistä. Tavallista pidempi vaellus voi tuoda esiin piileviä vaivoja esimerkiksi nivelissä. Yllättäen lisääntyvä rasitus voi myös altistaa koiran erilaisille venähdyksille, revähdyksille tai välilevyongelmille.

Eläinfysioterapeutti Riikka Matikainen suosittelee, että vaellusta suunnittelevat koiranomistajat totuttavat koiransa lisääntyvään rasitukseen hyvissä ajoin ennen reissua.

Hyvä keino koiran totuttamiseen on päivittäisten lenkkien pidentäminen. Myös juoksulenkit tai pyörän vieressä juokseminen hyvällä alustalla kohottavat koiran yleiskuntoa ja peruskestävyyttä, mikä on tärkeää pitkillä retkillä ja vaelluksilla.

”Koiran kanssa kannattaa mennä mahdollisimman samantyyppiseen maastoon, minne aikoo mennä vaeltamaan. Ei pelkkiä asfalttilenkkejä, vaan mennään koiran kanssa metsään rämpimään”, Matikainen sanoo.

Metsässä vaihteleva maasto saa koiran käyttämään kehoaan monipuolisesti ja tottumaan lisääntyvään rasitukseen.
Lisääntyvän rasituksen lisäksi koira on hyvä totuttaa myös teltassa nukkumiseen. Sitä voi harjoitella vaikkapa läheisellä leirintäalueella tai omalla takapihalla.

Varo ylirasitusta

Valmistautuessa koiran täytyy saada pitää lepopäiviä, jotta sen lihakset eivät ylirasitu lisääntyneen liikunnan määrästä. Matikainen muistuttaa, että myös vaelluksella koiran täytyy saada pitää lepotaukoja päivän aikana.

Koiran ylirasituksen tunnistaa siitä, että koira voi olla tavallista jäykempi, sen voi olla vaikeaa nousta ylös tai se voi nukkua paljon. Matikainen kehottaa huomioimaan, jos koiran käytös muuttuu selkeästi tavallisesta.

”Jos koira ei meinaa jaksaa lähteä liikkeelle tai yleensä innokas koira ei halua liikkua samalla tavalla kuin aikaisemmin, kannattaa miettiä, voiko koira olla ylirasittunut”, Matikainen sanoo.

Muuttuneen käytöksen takana voi olla myös jokin sairaus, joten koira kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkastettavaksi syyn selvittämiseksi.

Koira voi kantaa kevyitä tavaroita itse

Koira kantaa selässään omaa reppua.

Koira voi retkeillessä ja vaeltaessa kantaa joitakin kevyitä tavaroita omassa repussaan. Koira kannattaa opettaa käyttämään reppua hyvissä ajoin, sillä epätasaisessa ja kivikkoisessa maastossa ylimääräinen paino vaikuttaa esimerkiksi koiran tasapainoon.

Liian raskas reppu vaikuttaa koiraan hieman samoin kuin ylipaino. Jos koira ei ole tottunut kantamaan ylimääräistä painoa selässään, tavallinen kivillä ja kannoilla hyppiminen rasittaa koiran niveliä, lihaksia ja selkää vielä tavallista enemmän.

”Reppua kantaessa koiran painopiste muuttuu ja nivelien kuormitus kasvaa. Jos koiralla on vanhastaan alttiutta joillekin lihaksiston tai nivelien ongelmille, reppu voi olla liian raskas taakka kannetavaksi mukana”, Matikainen sanoo.

Ihmisellä repun paino jakautuu tasaisesti koko kehon kannateltavaksi, kun taas koiran repun paino on vain sen selän ja rintarangan kannateltavana. Matikainen muistuttaa, että koiran täytyy antaa kulkea aina osa päivästä ilman taakkaa.

Talvella retkeillessä vedettävä ahkio on hyvä vaihtoehto selässä kannettavalle repulle.

Huomioi koiran ikä ja terveys retkiä suunnitellessa

Nivelrikkoinen tai sydänvaivainen koira ei sovi vaelluskaveriksi. Koiran mahdolliset piilevät vaivat tulevat esiin yleensä siinä vaiheessa, kun koiran tavallisia lenkkejä pidennetään ja koiraa totutetaan kasvavaan rasitukseen. Pitkille retkille kannattaa ottaa mukaan vain terve koira, joka jaksaa kulkea päivämatkat ongelmitta.
Pentujen tai nuorien koirien kanssa retkeillessä on huomioitava, kuinka pitkiä matkoja ne jaksavat kulkea.

”Kun koira on jo vähän vanhempi tai aikuinen, sen keho ei pääse kuormittumaan pitkillä matkoilla liikaa, fysiikka kestää monipuolisen rasituksen ja peruskunto on jo parempi”, Matikainen sanoo.

Toki nuortenkin koirien kanssa voi retkeillä. Silloin päivämatkojen täytyy olla tarpeeksi lyhyitä. Omistajan kannattaa valmistautua kantamaan koiraa tarvittaessa sylissä tai repussa, kun sen omat voimat ovat loppuneet.

Muistilista koiran kanssa retkeilyyn


• Pakkaa koiralle mukaan tarpeeksi vettä ja ruokaa. Koira kuluttaa vaelluksella tavallista enemmän energiaa, joten varmista ruoan energiapitoisuus. Pakkaa mukaan hyvin säilyvää koiralle tuttua ruokaa, jotta vältyt yllättäviltä vatsavaivoilta ja ripuleilta.
• Pakkaa mukaan koiran ensiapulaukku, jotta olet valmistautunut pieniin haavereihin. Erityisesti tassujen haavat ja hyönteisten pistot vaivaavat monia koiria.
• Muista koiran omat tarvikkeet: makuualusta lepohetkiä varten ja makuupussi kylmiä ilmoja varten.
• Valitse reitin pituus ja rankkuus koiran kunnon mukaan.
• Huomioi sää! Vältä helteessä vaeltamista lämpöhalvauksen välttämiseksi. Varustaudu myös vaihteleviin sääolosuhteisiin tai kylmiin iltoihin ja öihin.
• Huomioi muut luonnossa kulkijat ja ohjeet koiran kanssa kulkemisesta. Useimmissa paikoissa retkeillessä ja vaeltaessa koira tulee pitää kytkettynä.
• Nauti luonnosta!

Samankaltaisia artikkeleita

Purkkapaloja pöydällä
Ksylitolimyrkytys

Ksylitolimyrkytys on koiralle hengenvaarallinen tila ja vaatii välitöntä hoitoa. Ksylitolia sisältävät purkat, pastillit ja hammastahnat on aina säilytettävä koiran ulottumattomissa. Huomioi, että ksylitolia on myös

Lue lisää »
Koira makaa lattialla suklaapalojen vieressä
Suklaamyrkytys koiralla

Suklaa on koiralle myrkyllistä ja voi aiheuttaa jopa henkeä uhkaavan myrkytystilan. Säilytä siis suklaa aina koiran ulottumattomissa. Suklaa sisältää kahta eri myrkyllistä ainetta, teobromiinia ja

Lue lisää »
Koira katsoo tyhjää lautasta ja nuolee huuliaan
Sipuli koiralle myrkyllistä

Sipulit ovat monien tavallisten ruoka-aineiden tavoin myrkyllisiä koirille. Ne hajottavat koiran punasoluja ja aiheuttavat näin anemiaa. Jos koiralle on tapana antaa ruoantähteitä, on aina muistettava

Lue lisää »
Koira haistelee viinirypäleitä
Rusinat ja viinirypäleet ovat myrkkyä koiralle

Rusinat ja viinirypäleet ovat koiralle myrkyllisiä ja voivat pahimmillaan aiheuttaa akuutin munuaisvaurion. Tilaisuuden tullen koirat kuitenkin mielellään maistelevat rusinoita tai viinirypäleitä, joten omistajan on oltava tarkka siitä, mitä koiralleen

Lue lisää »
Kultainennoutaja keppi suussa
Nikotiinimyrkytys koiralla

Nikotiini voi aiheuttaa koiralle vakavan henkeä uhkaavan myrkytyksen. Pidä siis huoli, ettei koirasi pääse vahingossa syömään tai pureskelemaan nikotiinituotteita. Koira voi saada nikotiinimyrkytyksen erilaisista tupakkatuotteista.

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.