Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Joulu kissan kanssa

Artikkelin sisältö

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten ja eläinten kanssa. 

Kissa kannattaa huomioida jo jouluvalmisteluissa. Ennakoinnilla ja varovaisuudella voit välttää tilanteet, jotka voivat olla kissalle vaarallisia.

Millaiset joululahjat tuottavat kissalle iloa?

Kissat varmasti ilahtuvat, kun niitä hemmotellaan lempiherkuilla. Kaikkein eniten kissat nauttivat kuitenkin siitä, kun pääsevät viettämään aikaa niille rakkaiden ihmisten seurassa ja tekemään kissamaisia asioita.

Anna tänä jouluna kissallesi aineeton lahja. Tässä ideoita lahjoista, joita kissasi arvostaisi:

  • Toisen roska on toisen aarre. Kissat rakastavat leikkiä rapisevilla lahjapapereilla, joten lykkää lahjapaperien siivoamista hyvällä omatunnolla myöhemmäksi ja anna kissan nauttia leikkihetkistään.
  • Vietä joulun aikana erityisen monta leikkihetkeä kissasi kanssa.
  • Säästä joululahjojen pahvilaatikot ja anna ne kissalle. Kissat pitävät pahvilaatikoista niiden lämmöneristyksen ja suojan takia.
  • Anna kissallesi erityisen paljon silityksiä, rapsutuksia ja hellyyttä.

Muista kodin turvallisuus

Moni joulukukka voi aiheuttaa kissalle myrkytysoireita, ja joulukoristeet voivat aiheuttaa suolitukoksen nieltynä. Voit välttää vaaratilanteet ennakoimalla.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin jo siinä vaiheessa, jos epäilet kissan syöneen jotain myrkyllistä. Joissakin tapauksissa oireiden ilmaantuminen voi olla merkki siitä, että kyseessä on vakava myrkytys.

Joskus myrkytysoireet saattavat ilmetä vasta pitkän ajan kuluessa ja olla niin epämääräisiä, että myrkytystä voi olla vaikeaa havaita. Ensioireita voivat olla esimerkiksi väsymys, apaattisuus ja ruokahaluttomuus.

Joulukaktus

 

Joulukaktus

Tunnista joulun riskit

Jouluruoat. Perinteiset jouluruoat, kuten kinkku ja kalat, ovat kissalle liian suolaisia ja rasvaisia. Niiden syöminen aiheuttaa kissalle ikäviä vatsavaivoja ja saa vatsan menemään sekaisin. Kissa ei maista makeaa, minkä vuoksi se harvoin syö mitään sille sopimattomia tai myrkyllisiä ihmisten jouluherkkuja.

Myrkylliset joulukukat. Kissalle myrkyllisiä joulukukkia ovat joulutähti, amaryllis, misteli, lilja, jouluruusu, hyasintti ja marjakuusi. Erityisesti liljat ovat kissoille hengenvaarallisia, ja kasvin minkä tahansa osan syöminen voi aiheuttaa akuutin munuaisvaurion. Tarkista aina uusia kasveja hankkiessa, että ne ovat kissalle turvallisia.

Kynttilät. Sijoita kynttilät paikkoihin, joista kissa ei vahingossa pääse huiskaisemaan niitä hännällään alas tai polttamaan nenäänsä haistellessaan liekkiä. Lepattava liekki on erityisen houkutteleva leikkisälle ja uteliaalle kissalle.

Joulukuusi. Pystytä kuusi tukevasti, jotta se pysyy pystyssä uteliaan kissan kiipeily-yrityksistä huolimatta.

Nauhat ja narut. Nauhat ja narut ovat kissalle vaarallisia leluja, sillä ne on helppo nielaista vahingossa. Vierasesineen niellyt kissa kakoo tai yrittää oksentaa voimakkaasti. Mikäli vierasesine pääsee ohutsuoleen saakka, se voi aiheuttaa suolitukoksen. Suolitukoksen oireena on tyypillisesti huono ruokahalu, oksentelu, apeus ja vetäytyminen omiin oloihin. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet kissan nielleen jotakin sopimatonta tai jos kissa oireilee.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.