Rokotukset ja loishäätö

Lemmikkien rokotusohjelman noudattaminen on tärkeä osa lemmikin perusterveydenhuoltoa – huolehtimalla rokotuksista ehkäiset ja lievennät tartuntatauteja. Säännöllisellä rokottamisella on merkitystä lemmikkiyksilön kannalta, mutta myös koko koira- ja kissapopulaation terveyden kannalta, sillä säännöllinen rokottaminen ylläpitää populaation laumaimmuniteettia. Suomessa lemmikkien terveystilanne on pahimpien tarttuvien tautien osalta hyvä ja sellaisena se kannattaa pitääkin.

On hyvä kuitenkin muistaa, että parvovirusta esiintyy Suomessakin. Parvovirus on vaarallinen pennuille, vanhoille koirille ja niille, joilla yleiskunto on muuten heikentynyt. Myös helposti tarttuvaa kennelyskää esiintyy säännöllisesti Suomessa ja se tarttuu pisaratartuntana mm. koiraharrastuksissa ja koirapuistoissa. Kennelyskä on onneksi harvoin vaarallinen ja paranee useimmiten levossa itsekseen, tauti voi kuitenkin edetä keuhkoputken tulehdukseksi ja pahimmillaan keuhkokuumeeksi. Kotimaassa jylläävien tautien lisäksi matkustaminen ja lemmikkien tuonti ulkomailta lisäävät riskiä tautien Suomeen rantautumiselle, esimerkiksi jo Virossa ja Venäjällä esiintyy rabiesta.

Rokotuskäynti on samalla terveystarkastus. Rokotuskäynnillä lemmikille tehdään aina kliininen yleistutkimus eli terveystarkastus, jossa mm. tutkitaan silmät, korvat, limakalvot ja hampaat, imusolmukkeet, kuunnellaan sydän ja keuhkot sekä tunnustellaan vatsaontelo muutosten varalta.

Pennuille suositellaan loishäätöä 1 – 2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisten koirien ja kissojen loishäädön olisi suositeltavaa perustua tutkittuihin ulostenäytteisiin, mutta mikäli ulostenäytteitä ei ole tutkittu, myös aikuiset lemmikit tulisi loishäätää ennen rokotusta.

Näytä lisää

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.