Hammashoidot

Koirien ja kissojen hammastarkastuslöydöksistä yleisimpiä ovat hammaskivi ja ientulehdus, jotka johtuvat plakin eli bakteerimassan kertymisestä hampaiden pinnalle. Yli 3-vuotiaista lemmikeistä suurella osalla sekä kissoista että koirista on plakin ja hammaskiven aiheuttamia suun ja hampaiden sairauksia. Punoittavat ikenet, pahanhajuinen hengitys ja hampaan pinnalla näkyvä hammaskivi ovat merkkejä siitä, että lemmikin suu kannattaa tarkastuttaa eläinlääkärillä.

Eläimet näyttävät harvoin oireita hampaiden ja suun kivusta. Siksi on tärkeää, että suun ja hampaiden terveyttä seurataan säännöllisesti eläinlääkärikäynneillä. Joskus oireita ovat pahan hajuinen hengitys, ikenen, kuonon tai posken turvotus sekä punaiset tai verta vuotavat ikenet.

  • Ikä ei ole este hammashoitoihin ja nukutukseen, päinvastoin. On erittäin tärkeää, että vanhusten suu pidetään terveenä, sillä taudinaiheuttajat saattavat levitä suusta muualle elimistöön, kuten sydämeen ja munuaisiin. Suun sairaudet voivat myös vähentää muiden mahdollisten sairauksien hoitovastetta. Jatkuva kipu suussa myös heikentää eläimen elämänlaatua oleellisesti.
  • Myös perussairauksia sairastavien lemmikkien suuhygieniasta tulee pitää huolta. Esimerkiksi sydänvikaisen lemmikin on kuitenkin hyvä käydä vastaanotolla terveystarkastuksessa ennen suun puhdistusajan varaamista. Anestesiaan liittyy riskejä silloin, kun perussairaus ei ole hoitotasapainossa.

Hammashoidot tehdään aina nukutuksessa, jotta potilas pysyy aloillaan ja hammastoimenpiteen tekeminen onnistuu. Nukutus valitaan yksilöllisesti huomioiden eläinlaji, eläimen ikä, rotu ja mahdolliset muut perussairaudet. Nukutusta valvoo eläinlääkäri ja pieneläinhoitaja apunaan nykyaikaiset anestesianvalvontalaitteet.

Näytä lisää

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.