Sydänsairaudet

Sydänsairaudet ovat yleisiä sekä koirilla, että kissoilla. Yleisin ns. hankittu sydänsairaus koirilla on läppävika. Tällöin sydämestä kuuluu sivuääni. Sivuääni löydetään usein oireettomalta koiralta normaalin, esim. rokotusten yhteydessä tehtävän terveystarkastuksen yhteydessä. Mikäli koiralta tai kissalta löytyy sivuääni, se ei välttämättä tarkoita sitä, että lemmikki tarvitsee heti sydänlääkitystä. Voi kulua useitakin vuosia, ennen kuin lääkityksen aloittaminen tulee ajankohtaiseksi.

Sydänlihassairauksia tavataan erityisesti kissoilla ja mm. isoilla koiraroduilla. Kissoilla tyypillinen sydänsairaus on hypertrofinen kardiomyopatia, jonka taustalla voi olla systeeminen sairaus, kuten kilpirauhasen liikatoiminta, mutta tietyillä roduilla sairaus on perinnöllinen.

Läppävian jälkeen yleisin hankittu sydänsairaus koirilla on dilatoiva kardiomyopatia. Tämän sydänlihassairauden puhkeamiselle ei tutkimuksissa useinkaan löydy selkeää syytä. Tietyt rodut ovat kuitenkin alttiimpia sairastumaan. Tyypillistä sairaudelle on sydänlihaksen toiminnanvajaus, sydämen laajentuminen ja tiheälyöntiset rytmihäiriöt. Oireet puhkeavat tyypillisesti keski-ikäisillä koirilla ja sairaus voi pysyä kauan oireettomana.

Nuorilla koirilla voidaan todeta myös synnynnäisiä sydänvikoja, kuten kammioiden tai eteisten väliseinämä defekti, aortan- tai keuhkovaltimon ahtauma tai valtimoiden välinen yhteys. Tällöin nuorella koiralla on sivuääni kuultavissa jo pentuna.

Sydänsairauksia voidaan tutkia yleistarkastuksen lisäksi tarkemmin tekemällä mm. ultraääni-, röntgen- sekä EKG-tutkimuksia. Erityisesti iäkkäillä koirilla sydämen auskultaatio eli kuuntelu on tärkeä osa vuosittaista terveystarkastusta. Kun sydän ei sairauden vuoksi kykene ylläpitämään normaalia verenkiertoa, kehittyy ns. sydämen vajaatoimintaoireisto. Oireisto on samantapainen riippumatta siitä, mistä em. sairaudesta on kyse.

Yleisimmät oireet ovat:

  • yskä (tavallisesti alkaa öisin),
  • hengitysvaikeudet ja/tai hengästyminen,
  • laihtuminen,
  • rasituksensietokyvyn alentuminen,
  • vatsan turvotus ja nesteen kertyminen vatsa- tai rintaonteloon,
  • limakalvojen vaaleus,
  • (joskus) pyörtyily.

 

Sydänsairauksia ei pystytä parantamaan, mutta eläimen elämänlaatua pyritään parantamaan lääkehoidon ja ruokavalion avulla, sekä rajoittamalla rasitusta. Osa sydänpotilaan hoitoa on hampaiden kunnosta huolehtiminen sekä painonhallinta. Sydänpotilaita seurataan vähintään vuosittaisella kontrollikäynnillä.

Näytä lisää

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.