Kultainennoutaja keppi suussa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Nikotiinimyrkytys koiralla

Artikkelin sisältö

Nikotiini voi aiheuttaa koiralle vakavan henkeä uhkaavan myrkytyksen. Pidä siis huoli, ettei koirasi pääse vahingossa syömään tai pureskelemaan nikotiinituotteita.

Koira voi saada nikotiinimyrkytyksen erilaisista tupakkatuotteista. Savukkeet, nuuska, nikotiinipurukumi ja nikotiinilaastarit tulee aina säilyttää koiran ulottumattomissa.

Sähkösavukkeiden sisältämä nestemäinen nikotiini on koirille erityinen riski. Sähkösavukkeiden sisältämät makuaineet voivat innostaa koiraa maistelemaan nestettä. Savukkeiden nesteessä oleva nikotiini imeytyy nopeasti koiran verenkiertoon limakalvojen ja mahalaukun kautta, jos koira pääsee sitä syömään.

Nikotiinimyrkytyksen oireet

Oireet alkavat yleensä tunnin kuluessa nikotiinia sisältävän tuotteen syömisestä. Usein ensimmäiset oireet liittyvät keskushermoston stimulointiin, jota seuraa keskushermoston lamaantuminen.

Oireet:

 • Oksentelu 
 • Hyperaktiivisuus 
 • Levottomuus 
 • Runsas kuolaaminen 
 • Koordinaatiohäiriöt 
 • Krampit 
 • Vaaleat limakalvot 
 • Velttous 
 • Sykkeen hidastuminen tai nopeutuminen 
 • Verenpaineen nousu 
 • Virtsaaminen 
 • Kyynelehtiminen 

Nikotiinimyrkytyksen hoito

Koiran syötyä nikotiinia on tärkeää ottaa yhteys eläinlääkäriin, joka osaa antaa oireiden mukaiset hoito-ohjeet ja tarvittaessa ohjaa hakeutumaan eläinlääkärin vastaanotolle.

Hoidon nopea aloittaminen on tärkeää etenkin silloin, jos koira on syönyt suuren määrän nikotiinia. Ennuste on hyvä, jos koira selviää hengissä ensimmäiset 12 tuntia nikotiinin syömisestä.

Ensiapuna koira tulee oksennuttaa tunnin kuluessa nikotiinin syömisestä. Oksennuttamiseen käytetään laimeaa vetyperoksidiliuosta, jota saa ostettua apteekista ilman reseptiä. Tämän jälkeen koiralle voi antaa yksittäisen annoksen lääkehiiltä. Se imee nieltyjä myrkkyjä itseensä ja hidastaa näin myrkkyjen leviämistä muualle kehoon. Jos koira on syönyt nikotiinilaastareita, se voi tarvita useamman annoksen lääkehiiltä.

Tarkista oksennuttamiseen käytettävän vetyperoksidiliuoksen ja lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä ennen niiden antamista koiralle.

Samankaltaisia artikkeleita

Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Koiranpentu lähikuvassa, katsoo kameraan
5 faktaa koiranpennuista

Kuinka koiranpentu kehittyy ja millaista hoitoa pieni pentu tarvitsee? Kun ymmärrät koiranpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Näin koiranpennusta

Lue lisää »
Jackrusselinterrieri juoksee järven jäällä keppi suussaan
Hypotermia koiralla

Hypotermia eli alilämpöisyys voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle jopa pysyviä vauriota. Hypoterminen koira kannattaa siis aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi. Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Jos

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.