Koiralle vaaralliset sienet
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Sienimyrkytys koiralla

Artikkelin sisältö

Myrkylliset sienet aiheuttavat myrkytysoireita sekä ihmisille että koirille. Vaikka koira on hyvää seuraa sienimetsässä, sitä ei kannata jättää valvomatta. Utelias koira voi mennä maistelemaan myrkyllisiä sieniä.

Sienikaudella koiranomistajan on hyvä tarkkailla koiraansa, ettei se syö löytämiään sieniä, sillä osa sienistä on myrkyllisiä koiralle. Myös jotkin ihmisille syötäväksi kelpaavat sienet ovat raakana myrkyllisiä (esim. korvasieni).

Suomessa yleisiä myrkkysieniä ovat esimerkiksi valkokärpässieni, punakärpässieni, pulkkosieni ja myrkkynääpikkä. Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen, ja suippumyrkkyseitikki vaurioittaa munuaisia ja maksaa jo pieninäkin annoksina. Suomessa kasvaa myös kavalakärpässieniä, jotka ovat yksi maailman myrkyllisimmistä sienistä.

Katso Ruokaviraston sivuilta lista myrkyllisimmistä sienistä.

Koiralle myrkyllinen sieni myrkkynääpikkä
Koiralle myrkyllinen sieni myrkkynääpikkä

Sienimyrkytyksen oireet koiralla

Sienien myrkyllisyydessä on eroja. Toiset sienet ovat vain lievästi myrkyllisiä ja aiheuttavat lähinnä vatsaärsytystä, osa sienistä on toisaalta tappavan myrkyllisiä.

Eri sienet sisältävät eri sienimyrkkyjä, joten oireet vaihtelevat myrkyn laadusta riippuen.

Sienten aiheuttamat oireet:

  • vatsaärsytys
  • maksa- tai munuaisvauriot
  • muskariinia sisältävät sienet aiheuttavat kuolaamista, virtsaamista, ripulia, kyyneleritystä sekä pahoinvointia
  • sienten hallusinogeeniset myrkyt aiheuttavat koordinaatiohäiriöitä, ääntelyä, aggressiivisuutta, lämmönnousua sekä silmävärvettä, jossa silmät liikkuvat tahdosta riippumattomasti puolelta toiselle.

Sienimyrkytyksen ensiapu

Jos huomaat koirasi syöneen myrkyllisiä sieniä tai huomaat koiralla myrkytysoireita, ota yhteys eläinlääkäriin.

Jos syötyä sientä on jäljellä, yritä tunnistaa koiran syömä sienilaji, sillä se auttaa parhaimman mahdollisen hoidon määrittelemisessä. Jos et tunnista sientä, ota siitä kuva. Myös tieto sienen kasvupaikasta voi auttaa jäljittämään sienen lajia.

Jos koiran tajunnantaso on hyvä, koira tulee oksennuttaa mahdollisimman pian myrkyllisen sienen syömisen jälkeen. Oksennuttamista ei suositella, jos koiralla on hengitysvaikeuksia tai jos sen tajunnantaso on laskenut. Aikaisemmin koiraa oksennutettiin suolalla, mutta nykyään suositellaan laimeaa (3 %) vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Annostelu on eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Koiralle voi antaa lääkehiiltä, jos myrkyllisen sienen syömisestä on alle kaksi tuntia. Lääkehiili sitoo itseensä nieltyjä myrkyllisiä aineita ja estää niiden imeytymistä koiran elimistöön. Tarkista lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä.

Tuo koira nopeasti hoitoon myrkytystapauksissa

Myrkytystapauksissa on tärkeää, että koira tuodaan eläinlääkärin hoitoon mahdollisimman pian, sillä joissakin tapauksissa oireiden ilmaantuminen kertoo jo peruuttamattomien vaurioiden syntymisestä.

Myrkytyksen aiheuttamia oireita on helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

Koiralle myrkyllinen valkokärpässieni
Koiralle myrkyllinen valkokärpässieni

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.