Koiralle vaaralliset sienet
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Sienimyrkytys koiralla

Artikkelin sisältö

Myrkylliset sienet aiheuttavat myrkytysoireita sekä ihmisille että koirille. Vaikka koira on hyvää seuraa sienimetsässä, sitä ei kannata jättää valvomatta. Utelias koira voi mennä maistelemaan myrkyllisiä sieniä.

Sienikaudella koiranomistajan on hyvä tarkkailla koiraansa, ettei se syö löytämiään sieniä, sillä osa sienistä on myrkyllisiä koiralle. Myös jotkin ihmisille syötäväksi kelpaavat sienet ovat raakana myrkyllisiä (esim. korvasieni).

Suomessa yleisiä myrkkysieniä ovat esimerkiksi valkokärpässieni, punakärpässieni, pulkkosieni ja myrkkynääpikkä. Valkokärpässieni on tappavan myrkyllinen, ja suippumyrkkyseitikki vaurioittaa munuaisia ja maksaa jo pieninäkin annoksina. Suomessa kasvaa myös kavalakärpässieniä, jotka ovat yksi maailman myrkyllisimmistä sienistä.

Katso Ruokaviraston sivuilta lista myrkyllisimmistä sienistä.

Koiralle myrkyllinen sieni myrkkynääpikkä
Koiralle myrkyllinen sieni myrkkynääpikkä

Sienimyrkytyksen oireet koiralla

Sienien myrkyllisyydessä on eroja. Toiset sienet ovat vain lievästi myrkyllisiä ja aiheuttavat lähinnä vatsaärsytystä, osa sienistä on toisaalta tappavan myrkyllisiä.

Eri sienet sisältävät eri sienimyrkkyjä, joten oireet vaihtelevat myrkyn laadusta riippuen.

Sienten aiheuttamat oireet:

  • vatsaärsytys
  • maksa- tai munuaisvauriot
  • muskariinia sisältävät sienet aiheuttavat kuolaamista, virtsaamista, ripulia, kyyneleritystä sekä pahoinvointia
  • sienten hallusinogeeniset myrkyt aiheuttavat koordinaatiohäiriöitä, ääntelyä, aggressiivisuutta, lämmönnousua sekä silmävärvettä, jossa silmät liikkuvat tahdosta riippumattomasti puolelta toiselle.

Sienimyrkytyksen ensiapu

Jos huomaat koirasi syöneen myrkyllisiä sieniä tai huomaat koiralla myrkytysoireita, ota yhteys eläinlääkäriin.

Jos syötyä sientä on jäljellä, yritä tunnistaa koiran syömä sienilaji, sillä se auttaa parhaimman mahdollisen hoidon määrittelemisessä. Jos et tunnista sientä, ota siitä kuva. Myös tieto sienen kasvupaikasta voi auttaa jäljittämään sienen lajia.

Jos koiran tajunnantaso on hyvä, koira tulee oksennuttaa mahdollisimman pian myrkyllisen sienen syömisen jälkeen. Oksennuttamista ei suositella, jos koiralla on hengitysvaikeuksia tai jos sen tajunnantaso on laskenut. Aikaisemmin koiraa oksennutettiin suolalla, mutta nykyään suositellaan laimeaa (3 %) vetyperoksidiliuosta, jota saa apteekista ilman reseptiä. Annostelu on eläinlääkärin ohjeen mukaan.

Koiralle voi antaa lääkehiiltä, jos myrkyllisen sienen syömisestä on alle kaksi tuntia. Lääkehiili sitoo itseensä nieltyjä myrkyllisiä aineita ja estää niiden imeytymistä koiran elimistöön. Tarkista lääkehiilen oikea annostus eläinlääkäriltä.

Tuo koira nopeasti hoitoon myrkytystapauksissa

Myrkytystapauksissa on tärkeää, että koira tuodaan eläinlääkärin hoitoon mahdollisimman pian, sillä joissakin tapauksissa oireiden ilmaantuminen kertoo jo peruuttamattomien vaurioiden syntymisestä.

Myrkytyksen aiheuttamia oireita on helpompi ehkäistä kuin hoitaa.

Koiralle myrkyllinen valkokärpässieni
Koiralle myrkyllinen valkokärpässieni

Samankaltaisia artikkeleita

Koira nukkuu sohvalla
Koiran univaikeudet

Koiran uni takaa, että sen keho ja mieli palautuvat päivän rasituksesta. Koska koira vaipuu nopeasti syvään uneen, jo lyhyet nokoset virkistävät koiraa ja antavat energiaa

Lue lisää »
Koira nukkuu omassa pedissään
Koiran uni

Koira näkee unta Koira näkee unta todennäköisesti samaan tapaan kuin ihminen. Koiran unet käsittelevät mahdollisesti niitä asioita, joita ne päivän aikana tekevät. Unissaan ne saattavat

Lue lisää »
Nainen ja koira vaeltamassa
Retkeily ja vaellus koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.