Kissa ja ruokintapeli
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan ruokinta – Kokeile ruokintapelejä kissan vaistojen herättämiseksi

Artikkelin sisältö

Luonnossa kissa joutuu näkemään vaivaa ruoan kiinnisaamiseksi. Se saalistaa tavallisesti kymmenen hiirtä päivässä. Kissan ruokintapelit haastavat kissaa näkemään vaivaa ruoan saamiseksi myös kotioloissa ja ovat hyvä keino saada kissan aktivointi osaksi arkea.

Saalistaminen on kissalle ongelmanratkaisua. Ensin sen täytyy löytää saalis, sitten saada se kiinni. Tämänkaltainen käytös on kissalle luonteenomaista, joten sen pitäisi päästä toteuttamaan näitä tarpeita myös ihmisen lemmikkinä. Ruokintapelit ja vaihtelevat ruokintapaikat saavat kissat käyttämään samoja vaistoja ja taitoja, joita ne myös luonnossa ovat joutuneet käyttämään saaliin kiinnisaamiseksi.

Kissan pitää päästä leikkimään saalistusta muistuttavia leikkejä, mutta myös itse syömisestä voi tehdä kissalle haastavaa. Ruokintapelien avulla kissat voivat itse määritellä, milloin ne syövät ja kuinka paljon. Näin ne voivat syödä monta pientä annosta päivän aikana, mikä tukee niiden luontaista käyttäytymistä ja tarpeita.

Kissan ruokinta erilaisten pelien avulla on siis yksinkertainen keino tarjota sisäkissalle virikkeitä ja aktivointia. Lue lisää kissan aktivoinnista tästä.

Ruokintapelien hyödyt

Ruokintapelit sopivat kaikille kissoille. Kissanpentu, seniorikissa, sokea kissa tai vaikkapa kolmejalkainen kissa voivat kaikki käyttää ruokintapeliä.

Tutkimusten perusteella ruokintapeleillä kissalle on useita hyötyjä:

  • Stressi, ahdistuneisuus ja pelko vähenevät
  • Painonpudotus helpottuu
  • Kissan aggressiivinen käytös vähenee
  • Huomionhakuinen käytös vähenee
  • Vääriin paikkoihin pissaaminen vähenee

Kissalle kannattaa tarjota ratkaistavaksi vaihtelevasti erilaisia pelejä. Näin kissa ei pääse kyllästymään samankaltaisina toistuviin tehtäviin. Ruoan voi myös sijoittaa vaihteleviin paikkoihin, jotta kissa pääsee etsimään ruoan.

Kotikissat syövät helposti yli oman tarpeensa

Monet sisäkissat eivät osaa säädellä omaa ruoankulutustaan. Jos niille on jatkuvasti ruokaa tarjolla, ne usein jatkavat syömistä vielä senkin jälkeen, kun ne ovat jo täynnä. Siksi ruokintapeleissä annettava ruoka on laskettava mukaan kissan päivittäiseen ravinnontarpeeseen. Tarkoituksena ei siis ole antaa kissalle ylimääräistä ruokaa.

Syitä liikaa syömiseen on useita. Kissanruoka on valmiiksi pieninä ja helposti syötävinä paloina. Ruoka on siis nopeaa syödä, mikä voi johtaa liikaan syömiseen. Jotkin sisäkissat syövät jatkuvasti tylsistymisen takia. Myös kissojen välinen kilpailu voi saada kissan syömään liikaa. Useamman kissan kodeissa kissat kannattaakin ruokkia eri tiloissa.

Rakenna kissan ruokintapeli itse

Kissalle voi ostaa erilaisia ruokintapelejä, jotka on tarkoitettu joko kuivamuonalle, märkäruoalle tai molemmille. Jos perheessä on useampi kissa, niille kannattaa antaa omat pulmat ratkaistaviksi.

Vaihtoehtoisesti erilaisia ruokintapelejä on helppo rankentaa itse sellaisista tarvikkeista, joita lähes jokaiselta löytyy jo kotoa. Ruokapelien haastavuutta voi vaihdella sen mukaan, kuinka taitavasti kissa ne selvittää.

Ruokintapelin rakentaminen on sekä helppoa että halpaa:

  • Vessapaperirullapyramidi. Kiinnitä vessapaperirullat kiinni toisiinsa pyramidiksi ja laita kuivaruokaa rullien sisään kissan metsästettäväksi.
  • Pahvilaatikko ja pienet jogurttipurkit. Kiinnitä eri kokoisia jogurttipurkkeja tyhjään pahvilaatikkoon ja täytä pukit kuivaruoalla.
  • Rei’itetty vesipullo. Tee muoviseen vesipulloon reikiä ja laita kuivaruokaa pulloon. Kissa joutuu kääntelemään pulloa saadakseen ruokaa ulos.
  • Kananmunakenno kuivamuonalle tai jääpalamuotti märkäruoalle. Kennon tai jääpalamuotin pienet kolot haastavat kissaan näkemään vaivaa ruoan saamiseksi.

Lähde: Cat Care International

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.