Koira talustushihnassa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Näin ehkäiset vaaratilanteita lemmikin kanssa

Artikkelin sisältö

Koira, kissa ja kani ilostuttavat uusilla kujeillaan ja niiden kanssa arki on usein vauhdikasta. Pieniä haavereita sattuu silloin tällöin, mutta paras vaaratilanne on sellainen, jota ei koskaan tapahdu. Kun mahdolliset vaaranpaikat tunnistaa, niihin on helppo varautua ja tilanteita voi ehkäistä.

Seuraavien ohjeiden avulla teet elämästä lemmikin kanssa mahdollisimman stressitöntä.

Kokoa lemmikin ensiapupakkaus

Yllättäviä tilanteita varten kotona kannattaa olla ensiapupakkaus. Hyviä perustarvikkeita ovat sidetarpeet, haavavoide tai –suihke, kuumemittari ja punkkipihdit. Voit kysyä lähimmän klinikkasi henkilökunnalta neuvoja siihen, mitä tuotteita kotona kannattaa varalta pitää.

Myrkylliset ja haitalliset aineet lemmikin ulottumattomiin

Monet aivan tavalliset ruoat ja kotoa löytyvät ovat lemmikeille myrkyllisiä tai haitallisia. Suklaa, ksylitolipurkka ja ihmisten lääkkeet on aina säilytettävä eläimen ulottumattomissa. Selvitä myös huonekasvien ja kukkien myrkyllisyys ja sijoita myrkylliset kasvit niin, ettei eläin pääse niihin käsiksi. Erityisesti kukkien sipulit ovat usein myrkyllisiä jo pieninä määrinä syötynä.

Lue lisää koirille ja kissoille myrkyllisistä aineista tästä.

Suojaa sähköjohdot ja pistorasiat

Koirat, kissat ja kanit ovat uteliaita ja järsivät mielellään sähköjohtoja. Erityisesti nuoret pentukoirat ja -kissat tuntevat tarvetta järsimiseen maitohampaiden vaihtumisen aikaan, vaikka ne aikuisena oppisivat jättämään kielletyt tavarat rauhaan. Suojaa sähköjohdot siihen tarkoitukseen kehitetyillä suojilla ja tarjoa lemmikille muuta luvallista pureskeltavaa.

Järjestele koti niin, että eläin ei voi jäädä jumiin

Tarkkaile kotiasi eläimen perspektiivistä. Näkyykö huoneissa houkuttelevia pieniä koloja, joihin eläin saattaisi hakeutua? Erityisesti kissat tuntevat olonsa turvalliseksi pienissä ja ahtaissa paikoissa. Vaikka ne eivät yleensä jää jumiin, se on kuitenkin mahdollista. Jotkin suojaisat kolot eivät myöskään ole lemmikeille turvallisia. Tästä selkeä esimerkki on pesukoneen rumpu.

Varmista lelujen turvallisuus

Niellyt pikkuesineet voivat aiheuttaa koiralle, kissalle tai kanille suolitukoksen. Leluja ja virikkeitä hankkiessa kannattaakin tarkistaa, ettei leluista irtoa pieniä osia, joita eläin voi niellä.

Pienet esineet kannattaa säilyttää eläinten ulottumattomissa. Koiraa ei kannata jättää yksin syömään luuta, sillä siitä irtoavat palat voivat jäädä koiran kurkkuun kiinni. Kissan ei kannata antaa leikkiä pienillä langanpätkillä, sillä ne on helppo niellä saalistusleikin päätteeksi. Kanin jyrsimislelu taas kannattaa tarkistaa huolellisesti etukäteen, jotta voit varmistua sen turvallisuudesta.

Pidä koiraa vapaana vain turvallisessa ympäristössä

Koira ei osaa arvioida vaaranpaikkoja samalla tavalla kuin ihminen. Kevättalvella koira kannattaa kytkettynä, kun kulkee rannalla tai jäällä, jotta koira ei vahingossa pääse kulkemaan heikoille jäille. Lue lisää koiran hypotermian hoidosta.

Keväällä taas koira kannattaa pitää hihnassa metsäisillä mäenrinteillä, kivikoissa ja hakkuuaukeilla sekä pellonlaidoilla, sillä niissä paikoissa voi todennäköisimmin törmätä heräileviin kyykäärmeisiin. Kyyt pyrkivät tavallisesti välttämään ihmisiä ja koiria, mutta yllätettyinä ne puolustautuvat puremalla. Lue lisää kyyn pureman hoidosta.

Koira kannattaa pitää kytkettynä veden äärellä myös siihen aikaan kesästä, jolloin vedessä on sinilevää. Näin koira ei vahingossa pääse sammuttamaan janoaan sinileväisellä vedellä. Lue lisää koiran sinilevämyrkytyksestä.

Syksyllä utelias ja kaikkiruokainen koira kannattaa pitää metsässä liikkuessa lähellä, jotta se ei pääse maistelemaan myrkyllisiä sieniä. Lue lisää sienimyrkytyksestä.

Ulkoile kissan kanssa valvotusti

Omistaja on aina vastuussa kissastaan. Ulkoiluta kissaa kaupunkialueella joko valjaissa tai rakenna sille oma kissatarha. Jos kissan kanssa haluaa ulkoilla, se kannattaa totuttaa valjaisiin mahdollisimman nuorena. Lue tästä vinkkejä siihen, kuinka totutat kissan valjaisiin.

Siruta lemmikkisi

Jos lemmikkisi pääsee jostain syystä karkaamaan tai se eksyy omille teilleen, siru auttaa eläintä pääsemään mahdollisimman pian kotiin. Sirun tunnistetietojen perusteella löytyneen lemmikin omistaja on mahdollista löytää nopeasti.

Kaikkien koirien ja kissojen siruttaminen ja rekisteröinti ei ole vielä pakollista, mutta se on ehdottomasti suositeltavaa kaikille lemmikeille jo nyt.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.