Koiranpentu lähikuvassa, katsoo kameraan
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

5 faktaa koiranpennuista

Artikkelin sisältö

Kuinka koiranpentu kehittyy ja millaista hoitoa pieni pentu tarvitsee? Kun ymmärrät koiranpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Näin koiranpennusta kasvaa terve ja kunnollinen koirakansalainen.

Vastasyntynyt koiranpentu tarvitsee vain emon hoitoa

Kun koiranpentu syntyy, se ei vielä näe, kuule tai haista mitään. Se kokee ja aistii maailmaa täysin tuntoaistin kautta. Aluksi pennun tärkein tehtävä onkin nukkua ja antaa emon hoivata. Jos kaikki sujuu ilman ongelmia, koiraemo huolehtii pennuista täysin itsenäisesti ensimmäiset kolme viikkoa.

Tavallisesti koiranpennun silmät aukeavat kahden viikon ikäisenä ja kuulo alkaa kehittymään kolmen viikon ikäisenä. Samoihin aikoihin myös koiranpennun hajuaisti kehittyy.

Neljän viikon ikäiset koiranpennut osaavat yleensä jo kävellä ja saattavat jopa heiluttaa häntäänsä tai harjoitella oman äänensä käyttöä haukkumalla.

Emon maito kehittää koiranpennun vastustuskykyä

Ternimaito on koiranpennun pääasiallista ravintoa elämän ensivaiheissa, mutta tämän lisäksi emon maito auttaa koiranpennun oman luontaisen vastustuskyvyn kehittymistä. Emon maidon luoma immuniteetti ei kuitenkaan yksin riitä suojaamaan koiranpentua tarttuvilta taudeilta.

Koiranpennun rokotukset on siis tärkeää ottaa suunnitelman mukaan, jotta rokotussuojasta tulee paras mahdollinen. Rokotukset ovat uuden omistajan vastuulla.

Koirapuistoihin ja koiratapahtumiin kannattaa mennä vasta sitten, kun pennun rokotussuoja on täysi. Sitä ennen pentu voi ulkoilla ja leikkiä rokotettujen, terveiden ja kilttien koirien kanssa. Näin se pääsee heti uuden omistajan luona jatkamaan sosiaalisten taitojensa kehittämistä.

Koiranpentu oppii jo sosiaalistumiskaudella

Koiranpennun sosiaalistumiskausi on 3–12 viikon ikäisenä. Erityisesti silloin koirapennut tottuvat uusiin asioihin. Ensimmäisenä koiranpennut tottuvat arjen ääniin, kuten imuriin ja television ääniin. Kun kodin äänet ja ympäristöt ovat tuttuja, pentu on valmis tutustumaan erilaisiin ulkomaailman ääniin, hajuihin ja tilanteisiin.

Sosiaalistumiskausi alkaa kasvattajan luona ja jatkuu uuden omistajan kanssa. Ensimmäiseksi pentu leimautuu uuteen perheeseensä. Tähän kuluu vajaa viikko. Sen jälkeen ensimmäiset viikot uudessa kodissa kannattaakin käyttää siihen, että koira tapaa mahdollisimman paljon uusia ihmisiä ja eläimiä ja pääsee kulkemaan erilaisissa ympäristöissä. Näin pentu oppii, että sen kokemia asioita ei tarvitse pelätä.

On kuitenkin muistettava, että pieni pentu tarvitsee myös paljon lepoa. Pikkupentu nukkuu suuren osan vuorokaudesta.

Luovutusiässä koiranpentu hallitsee sosiaaliset taidot

Ennen uuteen kotiin muuttoa on tärkeää, että koiranpentu ehtii oppimaan tarpeeksi sosiaalisia taitoja emältään ja sisaruksiltaan. Koiranpennun sosiaaliset taidot kehittyvät leikkimällä. Tässä asiassa koiranpennut eivät siis eroa pienistä lapsista kovinkaan paljon.

Leikkimällä ja emonsa esimerkillä koiranpennut oppivat myös esimerkiksi säätelemään sitä, kuinka kovaa leikkiessä saa purra.

Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään seitsemän viikkoa.

Koiranpentu kaipaa johdonmukaisuutta oppimisessa

Sosiaalistamista kannattaa jatkaa johdonmukaisesti myös itse sosiaalistumiskauden jälkeen. Koiranpennun lapsuusikä jatkuu noin kuuden kuukauden ikään asti ja silloin se oppii vielä helposti uusia asioita.

Pennun kanssa kannattaa käydä monissa erilaisissa paikoissa, jotta se ei aikuisena stressaannu arjesta poikkeavista tilanteista ja ympäristöistä. Lisäksi vaihtelevat ympäristöt stimuloivat koiran aisteja.

Huomioi ulkoilupaikkaa ja reittejä valitessa, että pennut väsyvät helposti. Ulkoilu, liikkuminen ja uusiin tilanteisiin totutteleminen täytyy aina tehdä pennun ehdoilla.

Tässä vinkkejä siihen, mitä pennun kanssa voi tehdä:

  • Vie pentu kävelemään sellaisille reiteille, joilla kulkee paljon myös muita koiria. Näin pentu pääsee haistelemaan muiden koirien jättämiä hajuviestejä ja tottuu siihen, että ympärillä on vieraiden koirien hajuja.
  • Vie koira paikkoihin, joissa on uusia ääniä. Ulkoilureitin voi valita vaikka niin, että se kulkee junanradan ohi.
  • Vie koiranpentu vaihteleviin maastoihin ja ympäristöihin, joissa se pääsee kulkemaan asfaltilla, soralla, hiekalla, metsässä, ruohikolla ja puskissa. Samalla koira tottuu monipuolisesti erilaisiin ääniin ja hajuihin.
  • Järjestä pennulle koiraseuraa, jotta se pääsee kehittämään sosiaalisia taitojaan ja liikkumaan omaan tahtiinsa leikkien.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.