Jackrusselinterrieri juoksee järven jäällä keppi suussaan
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Hypotermia koiralla

Artikkelin sisältö

Hypotermia eli alilämpöisyys voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle jopa pysyviä vauriota. Hypoterminen koira kannattaa siis aina tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Jos lämpö laskee 32 asteeseen, on kyseessä jo merkittävä alilämpö.

Koiran ruumiinlämpö voi laskea liian matalalle esimerkiksi kylminä pakkaspäivinä tai jos koira pääsee putoamaan heikkoihin jäihin. Myös keväällä koira voi siis saada hypotermian.

Eläinlääkärit suosittelevat tuomaan koiran aina eläinlääkärin tarkistettavaksi, jos se on ollut kylmällä ilmalla veden varassa pidemmän aikaa tai jos sen ruumiinlämpö on alle 36 astetta. Eläinlääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä myös silloin jos, lievästi alilämpöisen koiran ruumiinlämpö ei lähde nousemaan ensiavusta huolimatta.

Hypotermian oireet koiralla

  • Voimakas tärinä
  • Tärinän hiipuminen, vaikka koiralla on vielä kylmä
  • Jääkylmät tassut, häntä ja korvat
  • Hidastunut hengitys
  • Hidastunut pulssi
  • Vaaleat tai jopa sinertävät limakalvot

Jos koiran ruumiinlämpö laskee paljon, tärinä lakkaa. Siksi hypotermian vakavuutta ei voi arvioida vain silmämääräisesti vaan koiran ruumiinlämpö kannattaa mitata ensiavun aikana. Koiralla lämpö mitataan peräsuolesta.

Koiran hypotermian ensiapu ja hoito

Tärkeintä koiran hypotermian ensiavussa on lämmittäminen ja pitäminen kuivana. Toimi seuraavalla tavalla:

  • Vie koira sisätiloihin
  • Kääri koira peittoon tai huopaan
  • Halutessasi voit lämmittää koiraa myös haalealla föönillä tai lämpöpulloilla

Vältä kuitenkin lämmittämästä koiran raajoja ennen kehoa, sillä ihon pintasuonten liian nopea laajeneminen ja ääreisverenkierron vilkastuminen voivat pahimmillaan johtaa shokkiin ja monielinvaurioon. Myös liiallisen kuumuuden käyttöä koiran lämmittämisessä tulee välttää, sillä se voi aiheuttaa koiralle palovammoja.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.