Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan sirutus

Artikkelin sisältö

Mitä mikrosiru hyödyttää?

Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat ehkäistä kissakriisin pahenemista ja auttavat selvittämään kadonneen tai karanneen kissan omistajan mahdollisimman nopeasti.

Koirien ja rotukissojen sirutus on Suomessa jo yleinen käytäntö, mutta myös maatiaiskissat tulisi siruttaa. Sirutus myös saattaa vaikeuttaa kissanpentutehtailua, kun pennunkasvattajien tiedot löytyvät rekisteristä. Sirutuksen yleistyminen muuttaa kissan hankintaa vähitellen entistä vastuullisemmaksi.

Miten ja milloin kissa sirutetaan?

Sirutus on pieni operaatio, joka aiheuttaa kissalle vain vähän kipua ja on nopeasti ohi. Eläinlääkäri laittaa sirun kissan niskaan neulalla, joka muistuttaa rokotuksien antamiseen käytettävää neulaa. Asettamisen jälkeen kissa ei tunne sirua lainkaan, sillä se on vain riisinjyvän kokoinen.

Rotukissojen sirutus on edellytys niiden myynnille, joten silloin sirutus on ensisijaisesti kasvattajan vastuulla. Maatiaiskissojen sirutus ei vielä ole pakollista, joten silloin vastuu mikrosirun laittamisesta saattaa jäädä kissan hankkijalle.

Sirun voi laittaa kissalle esimerkiksi rokotuksen tai jonkin muun käynnin yhteydessä. Sirun laittamiselle ei ole alaikärajaa, joten jo kissanpennun voi siruttaa.

Miksi kissan rekisteröinti on tärkeää?

Pelkkä kissan sirutus ei vielä yksin takaa kadonnen kissan omistajan löytymistä. Sirun tiedot tulee ilmoittaa johonkin kissarekisteriin. On tärkeää, että kissanomistaja pitää sirun tiedot ajan tasalla omistajan vaihtuessa tai tietojen muuttuessa muusta syystä, sillä esimerkiksi löytöeläintalot käyttävät rekistereitä löydettyjen eläinten omistajien etsimiseen.

Mikrosirun yksilöity numerosarja kertoo, mistä kissasta on kyse ja kuka kissan omistaa. Sirun yksilöllinen numerokoodi luetaan kissan niskasta siihen tarkoitetulla laitteella, joita löytyy yleensä eläinlääkäriasemilta, löytöeläintaloista ja viranomaisilta.

Omaeläinklinikoiden henkilökunta voi siirtää sirun tiedot eri rekistereihin tai he voivat antaa kissanomistajalle ohjeet rekisteröinnin tekemisestä itse.

Suomessa on useampia eri rekistereitä, joihin kissan sirutiedot voi ilmoittaa. Yhtä valtakunnallista rekisteriä kissoille ei vielä ole. Halutessaan oman kissansa tiedot voi ilmoittaa useampaan kuin yhteen rekisteriin.
Suomessa käytettyjä rekistereitä ovat muun muassa siruhaku.fi, turvasiru.fi ja Suomen Kissaliiton ylläpitämä Omakissa-rekisteri.

Jos kissa on kadonnut, eläimen löytäjä voi sirurekisterin kautta lähettää omistajalle tiedon kissan löytymisestä. Suoria yhteystietoja löytyneen kissan tai muun sirutetun eläimen sirunumerolla ei kuitenkaan ole mahdollista saada.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa valmistautuu hyppäämään tuolilta alas.
Kissan käytösongelmat

Kissan ongelmakäyttäytyminen vaatii puuttumista heti, kun ongelmia ilmenee. Mitä aikaisemmin ongelmia päästään selvittämään, sitä todennäköisemmin ne saadaan myös ratkaistua. Kissan käytösongelmat voivat johtua monista eri

Lue lisää »
Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Kissa makaa sängyllä
Kissaflunssa

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin. Kissaflunssaa aiheuttavat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.