Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Artikkelin sisältö

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa.

Uteliaat kissat maistelevat mielellään erilaisia kasveja. Kasvien aiheuttamat vakavat myrkytykset ovat kuitenkin onneksi suhteellisen harvinaisia, sillä myrkylliset kasvit yleensä maistuvat kissan mielestä pahalta.

Ulkokasvien valintaan on silti syytä kiinnittää huomiota. Myös pihalla luonnostaan kasvavat kasvit voivat olla kissalle myrkyllisiä. Jos kissa ulkoilee paikassa, jossa on myrkyllisiä kasveja, sitä on valvottava jatkuvasti.

Myrkytystapauksissa kissan oireet voivat olla hyvinkin epämääräisiä ja ilmaantua vasta useamman tunnin päästä myrkyllisen kasvin syömisestä. Usein oireiden ilmaantuminen tarkoittaa, että tilanne on jo huono ja kissa tarvitsee nopeasti hoitoa.

Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä välittömästi, jos edes epäilee kissan syöneen jotain myrkyllistä.

Yleisiä kissan myrkytyksen oireita ovat erilaiset ruoansulatuskanavan oireet, kuten oksentaminen, kuolaaminen ja ripuli.

Vakavat kissan myrkytyksen oireet ovat tärinä, alilämpöisyys, sydämen rytmihäiriöt ja neurologiset oireet. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa akuuttiin munuaisvaurioon tai kuolemaan.

Alta voit lukea lisää siitä, mitkä ulkokasvit ovat kissalle myrkyllisiä.

Kielo

Suomen kansalliskukka kielo on kissalle erityisen vaarallinen, sillä kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kielossa on lukuisia eri sydämen toimintaan vaikuttavia aineita. Jos epäilet kissan syöneen kieloa, hakeudu heti eläinlääkäriin.

Kieloja ei myöskään kannata tuoda sisälle kissan ulottuville.

Liljat

Liljat ovat kissoille erittäin myrkyllisiä ja jo pienikin määrä voi olla kissalle tappava annos. Liljojen kaikki osat voivat aiheuttaa myrkytyksen, mutta myrkkyä on muita kasvin osia enemmän liljan sipuliosassa. Jopa liljojen siitepöly on kissalle niin myrkyllistä, että sen syöminen voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Liljaa syönyt kissa tarvitsee välitöntä eläinlääkärin hoitoa.

Tulppaanit

Tulppaanit ovat kissoille myrkyllisiä ja erityisesti kukkasipuli on kissalle myrkyllistä. Varmista siis, ettei kissa pääse nakertamaan sipuliosaa. Tulppaanin myrkky voi aiheuttaa kissalle oksentamista, ripulia, kuolaamista ja apaattisuutta. Ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin, jos epäilet kissan syöneen tulppaania.

Narsissit

Narsissin kaikki osat ovat kissalle myrkyllisiä. Niin kuin muiden kasvien kohdalla, narsissin myrkyllisin osa on sen sipuli. Narsissit voivat aiheuttaa kissalle oksentamista, ripulia, verenpaineen laskemista ja sydämen rytmihäiriöitä. Ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin, jos epäilet kissan syöneen narsissia.

Alppiruusut ja atsaleat

Alppiruusut ja atsaleat ovat kissoille kohtalaisen myrkyllisiä. Kasvin kaikki osat voivat aiheuttaa myrkytysoireita ja erityisesti ne vaikuttavat sydämeen.

Krysanteemi

Tavallisimmat krysanteemin aiheuttamat oireet kissalla ovat kuolaaminen, oksentaminen ja ripuli. Kissan tekemisiä krysanteemin lähettyvillä kannattaa valvoa, jotta se ei pääse maistelemaan kasvia.

Kurjenmiekka eli iiris

Kurjenmiekan kaikki osat ovat kissoille myrkyllisiä, mutta vaarallisinta on, jos kissa pääsee syömään kukkasipulia. Kurjenmiekka aiheuttaa tavallisemmin ruoansulatuskanavan oireita.

Muratti

Muratti on kohtalaisen myrkyllinen kissoille. Muratin syöminen voi aiheuttaa kissalle ruoansulatuskanavan oireita, suun limakalvojen ärtymistä ja hengitysvaikeuksia.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.