Kissa makaa sängyllä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissaflunssa

Artikkelin sisältö

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin.

Kissaflunssaa aiheuttavat kissojen herpesvirus, kalikovirus sekä jotkin muut bakteerit. Erityisesti herpesvirus jää usein kissan elimistöön taudin jälkeen, minkä vuoksi kissa saattaa levittää tautia myös oireettomana. Herpesvirus saattaa purkaantua taudiksi esimerkiksi stressin seurauksena pitkin kissan elämää.

Kissanflunssan oireet


• aivastelu
• nenänvuoto
• silmätulehdus
• vuotavat silmät
• väsymys
• yskä
• hengitysvaikeudet
• kuumeisuus
• ontuminen

Varsinkin nuorilla kissoilla kissaflunssan oireet ovat usein lieviä. Ne saattavat esimerkiksi aivastella jonkin verran tai niiden silmät saattavat vuotaa hieman, mutta yleensä oireet menevät muutamassa viikossa itsestään ohi. Silti kissanpentujen rokotus on yhtä tärkeää kuin aikuisten kissojen rokotus.

Kissaflunssa voi aiheuttaa myös hankalia oireita, kuten voimakkaan silmätulehduksen. Silloin kissan silmät saattavat rähmiä voimakkaasti, punoittaa ja turvota, minkä vuoksi se siristelee silmiään ja saattaa yrittää hangata tulehtuneita silmiään.

Milloin eläinlääkäriin?

Kissa kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi, jos jokin seuraavista merkeistä täyttyy:
• Kissalla on voimakkaita silmäoireita
• Kissa on kuumeinen
• Kissa syö huonosti
• Kissan yleisvointi on heikko
• Kissan hengitys on hankalaa yskimisen tai räkäisyyden takia

Oireiden jatkuessa pitkään kissa kannattaa tuoda eläinlääkäriin lievienkin kissaflunssan oireiden takia.

Kissaflunssarokotus ehkäisee tartuntoja

Kissaflunssarokotteita on markkinoilla kahdenlaisia. Rokotteesta riippuen se on voimassa joko vuoden tai kolme vuotta kerrallaan. Näyttelykissat, ulkoilevat kissat ja säännöllisesti hoidossa käyvät kissat ovat muihin kissoihin verrattuna suuremmassa riskissä saada kissaflunssatartunnan, joten ne kannattaa rokottaa vuosittain. Kolmen vuoden rokotusväli on riittävä sisäkissoille, jotka tapaavat lähinnä omaan lähipiiriin kuuluvia ihmisiä ja eläimiä.

Rokotus ei anna kissalle sataprosenttista suojaa kissaflunssaa vastaan. Taudin puhkeaminen on mahdollista, sillä useimmat kissat ovat jonkin kissaflunssaviruksen taudinkantajia. Kissan rokotus kissaflunssaa vastaan kuitenkin ehkäisee tehokkaasti taudin vakavia muotoja, jotka saattavat vaatia pitkääkin hoitoa.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa valmistautuu hyppäämään tuolilta alas.
Kissan käytösongelmat

Kissan ongelmakäyttäytyminen vaatii puuttumista heti, kun ongelmia ilmenee. Mitä aikaisemmin ongelmia päästään selvittämään, sitä todennäköisemmin ne saadaan myös ratkaistua. Kissan käytösongelmat voivat johtua monista eri

Lue lisää »
Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kissan sirutus

Mitä mikrosiru hyödyttää? Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.