Kissa makaa sängyllä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissaflunssa

Artikkelin sisältö

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin.

Kissaflunssaa aiheuttavat kissojen herpesvirus, kalikovirus sekä jotkin muut bakteerit. Erityisesti herpesvirus jää usein kissan elimistöön taudin jälkeen, minkä vuoksi kissa saattaa levittää tautia myös oireettomana. Herpesvirus saattaa purkaantua taudiksi esimerkiksi stressin seurauksena pitkin kissan elämää.

Kissanflunssan oireet


• aivastelu
• nenänvuoto
• silmätulehdus
• vuotavat silmät
• väsymys
• yskä
• hengitysvaikeudet
• kuumeisuus
• ontuminen

Varsinkin nuorilla kissoilla kissaflunssan oireet ovat usein lieviä. Ne saattavat esimerkiksi aivastella jonkin verran tai niiden silmät saattavat vuotaa hieman, mutta yleensä oireet menevät muutamassa viikossa itsestään ohi. Silti kissanpentujen rokotus on yhtä tärkeää kuin aikuisten kissojen rokotus.

Kissaflunssa voi aiheuttaa myös hankalia oireita, kuten voimakkaan silmätulehduksen. Silloin kissan silmät saattavat rähmiä voimakkaasti, punoittaa ja turvota, minkä vuoksi se siristelee silmiään ja saattaa yrittää hangata tulehtuneita silmiään.

Milloin eläinlääkäriin?

Kissa kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi, jos jokin seuraavista merkeistä täyttyy:
• Kissalla on voimakkaita silmäoireita
• Kissa on kuumeinen
• Kissa syö huonosti
• Kissan yleisvointi on heikko
• Kissan hengitys on hankalaa yskimisen tai räkäisyyden takia

Oireiden jatkuessa pitkään kissa kannattaa tuoda eläinlääkäriin lievienkin kissaflunssan oireiden takia.

Kissaflunssarokotus ehkäisee tartuntoja

Kissaflunssarokotteita on markkinoilla kahdenlaisia. Rokotteesta riippuen se on voimassa joko vuoden tai kolme vuotta kerrallaan. Näyttelykissat, ulkoilevat kissat ja säännöllisesti hoidossa käyvät kissat ovat muihin kissoihin verrattuna suuremmassa riskissä saada kissaflunssatartunnan, joten ne kannattaa rokottaa vuosittain. Kolmen vuoden rokotusväli on riittävä sisäkissoille, jotka tapaavat lähinnä omaan lähipiiriin kuuluvia ihmisiä ja eläimiä.

Rokotus ei anna kissalle sataprosenttista suojaa kissaflunssaa vastaan. Taudin puhkeaminen on mahdollista, sillä useimmat kissat ovat jonkin kissaflunssaviruksen taudinkantajia. Kissan rokotus kissaflunssaa vastaan kuitenkin ehkäisee tehokkaasti taudin vakavia muotoja, jotka saattavat vaatia pitkääkin hoitoa.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.