Koira leikkii vedellä puutarhassa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Artikkelin sisältö

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä.

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen, levottomuus, oksentelu ja ripulointi sekä tajunnantason laskeminen. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa kouristeluun ja koomaan.

Lue lisää koiran lämpöhalvauksen oireista ja hoitamisesta tästä.

Lämpöhalvauksen ehkäiseminen on kuitenkin mahdollista yksinkertaisilla tavoilla. Seuraavilla neuvoilla voit välttää vaaratilanteet.

Älä jätä koiraa pysähtyneeseen autoon

Koiran normaali ruumiinlämpö on 38–39 astetta. Ruumiinlämmön kohoaminen yli 41 asteen on lemmikille hengenvaarallista.

Pysähtyneessä autossa lämpötilan nousee nopeasti yli 40 asteeseen, joten koiraa ei saa jättää autoon edes pieneksi hetkeksi. Sisälämpötila voi kesällä nousta jopa saunan lukemiin.

Auton lämpötila nousee koiralle liian kuumaksi, vaikka auto olisi varjossa, eikä ikkunan aukaiseminen ei auta viilentämään autoa.

Vältä rasitusta ja liikuntaa auringossa

Vaikka koiran jättäminen autoon on yleinen syy lämpöhalvaukselle, mutta myös urheilu ja rasitus auringossa voi aiheuttaa lämpöhalvauksen. Kävelylenkit kannattaa ajoittaa päivän viileämpiin hetkiin.

Terveen, aikuisen koiran kanssa voi ulkoilla lämpimälläkin ilmalla, jos sen on ensin totuttanut lämpöön vähitellen. Silloin on kuitenkin erityisen tärkeää tarkkailla jatkuvasti sen vointia ja huolehtia, että se juo tarpeeksi. Helteessä liikkumisen jälkeen koiran kannattaa antaa levätä ja juoda viileässä paikassa.

Tarjoa varjopaikka oleskeluun

Varjossa oleminen on helppo tapa ehkäistä koiran lämpöhalvaus. Jos koira on pihalla tai aitauksessa, sillä tuli lämpiminä päivinä olla aina mahdollisuus siirtyä varjoon tai viileään paikkaan.

Jotkut koirat eivät itse osaa vetäytyä kuumina päivinä varjoon tai eivät malta lopettaa riehumista. Silloin koira kannattaa ohjata varjoon oleskelemaan.

Uiminen viilentää

Uiminen ja vedessä oleminen on toimiva ja nopea tapa viilentää koiraa kuumalla ilmalla. Vedessä leikkiessä koira ei pääse kuumentumaan niin nopeasti kuin maalla touhutessa. Jos koiran kanssa ei pääse järvelle tai muihin luonnonvesiin uimaan, sitä voi viilentää vaikkapa suihkuttamalla sen päälle vettä.

Koiralle vettä tarjolle jatkuvasti

Lämpimällä ilmalla koiralla täytyy olla jatkuvasti vettä saatavilla. Riittävä nesteytys ehkäisee lämpöhalvausta. Jos koira ei itse lisää juomistaan ilmojen lämmetessä, sille voi antaa vettä myös ruoan seassa.

Koiran lämpöhalvaus vaatii aina eläinlääkärikäynnin, sillä se voi johtaa elinvaurioihin ja vakavaan nestehukkaan, joita omistaja ei pysty kotona arvioimaan. Ensiapuna koiraa viilennetään, minkä jälkeen se on tuotava välittömästi eläinlääkäriin.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.