Kissa nukkuu avoimessa kuljetuslaatikkossa.
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan kuljetuslaatikko – Näin totutat kissasi kuljettamiseen

Artikkelin sisältö

Millainen on hyvä kuljetuslaatikko kissalle?

Kissan kuljettaminen eläinlääkäriin tai matkustellessa tulee väistämättä joskus ajankohtaiseksi. Hyvä kuljetuslaatikko täyttää sekä kissan että omistajan tarpeet.

Varmista, että kissan kuljetuslaatikko täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Helppo kantaa ja siirrellä.
  • Helppo puhdistaa.
  • Sivusta avattava luukku.
  • Kattoluukku tai irrotettava yläosa. Tämä helpottaa esimerkiksi eläinlääkärissä asiointia, kun kissa on helppo nostaa ulos kuljetuslaatikosta. Irroitettava yläosa mahdollistaa osin myös kissan tutkimisen omassa tutussa laatikossaan.
  • Materiaali kestävää muovia.

Kissan kuljetuslaatikon käyttö

Näiden ohjeiden avulla totutat kissasi kuljetuslaatikon käyttöön ja teet matkustamisesta tai eläinlääkäriin kuljettamisesta kissalle mahdollisimman stressitöntä. Tavoitteena on, että kuljetuslaatikosta tulee kissalle turvapaikka.

  1. Valitse peitto tai pyyhe, johon kissa on kiintynyt tai jossa on sille tuttuja tuoksuja. Voit silittää ja antaa kissalle herkkuja, kun se on peiton päällä. Näin kissa oppii yhdistämään peiton positiivisiin asioihin.
  2. Laita peitto aukinaiseen kuljetuslaatikkoon, jonka katto on irti. Palkitse kissa herkulla tai silityksillä, kun se on kuljetuslaatikossa. Voit antaa kissan poistua laatikosta ja tulla taas takaisin.
  3. Laita kuljetuslaatikkoon katto paikalleen, mutta irrota etuluukku. Palkitse kissa, kun se on kuljetuslaatikossa.
  4. Kiinnitä kuljetuslaatikon etuluukku paikoilleen. Totuta kissa luukun sulkemiseen ja avaamiseen. Palkitse kissa, kun luukku on vain hieman raollaan. Lopulta voit sulkea luukun kokonaan ja antaa kissalle herkkuja luukun raoista.
  5. Totuta kissa olemaan kuljetuslaatikossa pidempiä aikoja kerrallaan. Anna kissalle herkkuja vaihdellen herkkujen antamisen välistä aikaa: välillä muutaman sekunnin välein, kun taas välillä voit pitää pidemmän tauon. Avaa välillä kuljetuslaatikon luukku ja palkitse kissa, jos päättää itse pysyä kuljetuslaatikon sisällä.
  6. Totuta kissa kuljetuslaatikon siirtämiseen. Aloita liikuttamalla laatikkoa vain vähän ja palkitse kissa heti sen jälkeen. Pidennä liikuttamisaikaa ja välimatkaa vähitellen.

Kissan kouluttamisessa ja erilaisiin asioihin totuttamisessa on tärkeää löytää juuri omalle kissalle sopiva palkitsemistapa. Jotkut kissat nauttivat silittelystä, joten se toimii hyvin palkitsemiskeinona. Toiset kissat taas innostuvat tietyistä herkuista. Kokeilemalla löydät omalle kissalle sopivat palkitsemiskeinot.

Kissan tulisi pysyä rauhallisena koko kouluttamisen ajan. Jos kissa hermostuu tai hätääntyy, tulee harjoittelu lopettaa ja jatkaa vasta kissan rauhoituttua. Hätääntyminen voi olla myös merkki siitä, että harjoittelussa on edetty liian nopeasti. Palaa siis silloin harjoittelussa hetkeksi edelliseen vaiheeseen.

Lähde: International Cat Care

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.