Suloinen kissa makaa sängyllä ja katsoo kameraa.
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan ikä ihmisen iässä

Artikkelin sisältö

Kissat voivat elää jopa 20 vuotiaaksi

Kissan ikä ei kerro sitä, kuinka vanha kissa on ihmisvuosiin verrattuna. Kissa kehittyy ensimmäisinä vuosina nopeasti ja vuoden ikäinen kissa vastaa henkiseltä iältään jo 15-vuotiasta ihmistä.

Lemmikkinä elävien kissojen ikä on nykyään keskimäärin 15 vuotta. Jotkin kissat elävät jopa 20-vuotiaiksi. Eri ikävaiheissa kissat kehittyvät eri tavoin ja niillä on erilaisia tarpeita. Eri ikävaiheiden ja henkisen iän tunnistaminen voi auttaa ymmärtämään muutoksia kissan fyysisessä olemuksessa ja käyttäytymisessä.

Ikä tuo mukanaan muutoksia

Esimerkiksi ikääntyneiden kissojen näkö-, haju-, ja kuuloaisti usein heikkenee ja niiden uni-valverytmi saattaa muuttua. Nämä muutokset vaikuttavat kissan käyttäytymiseen. Seniori- ja vanhuskissat eivät enää siedä muutoksia ympäristössä ja päivärytmissä yhtä hyvin, kuin nuoret kissat. Lue lisää täältä.

Kissan ikä ihmisvuosissa (taulukko)

Ensimmäisten ikävuosien aikana kissa kehittyy nopeasti. Kaksivuotias kissa vastaa 24-vuotiasta ihmistä. Tämän jälkeen yksi vuosi vastaa noin neljää ihmisen ikävuotta.

On silti hyvä muistaa, että kaikki kissat ovat yksilöitä. Jotkin vanhatkin kissat saattavat käyttäytyä pentumaisesti tai päinvastoin. Aikuiset kissat käyttäytyvät usein leikkisästi, mikä hankaloittaa esimerkiksi eksyneiden tai hylättyjen kissojen iän arviointia.

Katso taulukosta, kuinka vanha kissasi on ihmisen ikävuosiin verrattuna.

Kissan ikä -taulukko. Lähde: Cat Care International

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »
Omistaja pitää kissaa sylissä ja leikkaa sen kynsiä
Kissan kynsien leikkaus

Sisäkissan kynsien leikkaus pitää huolen siitä, etteivät kynnet pääse kasvamaan häiritsevän pitkiksi. Kun kissan kynnet näkyvät tassun ollessa rentoina, kynnet kaipaavat leikkausta. Kissan kynnet kasvat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.