Suloinen kissa makaa sängyllä ja katsoo kameraa.
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan ikä ihmisen iässä

Artikkelin sisältö

Kissat voivat elää jopa 20 vuotiaaksi

Kissan ikä ei kerro sitä, kuinka vanha kissa on ihmisvuosiin verrattuna. Kissa kehittyy ensimmäisinä vuosina nopeasti ja vuoden ikäinen kissa vastaa henkiseltä iältään jo 15-vuotiasta ihmistä.

Lemmikkinä elävien kissojen ikä on nykyään keskimäärin 15 vuotta. Jotkin kissat elävät jopa 20-vuotiaiksi. Eri ikävaiheissa kissat kehittyvät eri tavoin ja niillä on erilaisia tarpeita. Eri ikävaiheiden ja henkisen iän tunnistaminen voi auttaa ymmärtämään muutoksia kissan fyysisessä olemuksessa ja käyttäytymisessä.

Ikä tuo mukanaan muutoksia

Esimerkiksi ikääntyneiden kissojen näkö-, haju-, ja kuuloaisti usein heikkenee ja niiden uni-valverytmi saattaa muuttua. Nämä muutokset vaikuttavat kissan käyttäytymiseen. Seniori- ja vanhuskissat eivät enää siedä muutoksia ympäristössä ja päivärytmissä yhtä hyvin, kuin nuoret kissat. Lue lisää täältä.

Kissan ikä ihmisvuosissa (taulukko)

Ensimmäisten ikävuosien aikana kissa kehittyy nopeasti. Kaksivuotias kissa vastaa 24-vuotiasta ihmistä. Tämän jälkeen yksi vuosi vastaa noin neljää ihmisen ikävuotta.

On silti hyvä muistaa, että kaikki kissat ovat yksilöitä. Jotkin vanhatkin kissat saattavat käyttäytyä pentumaisesti tai päinvastoin. Aikuiset kissat käyttäytyvät usein leikkisästi, mikä hankaloittaa esimerkiksi eksyneiden tai hylättyjen kissojen iän arviointia.

Katso taulukosta, kuinka vanha kissasi on ihmisen ikävuosiin verrattuna.

Kissan ikä -taulukko. Lähde: Cat Care International

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.