Kissa ja koira istuvat vierekkäin lattialla.
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran ja kissan ylipaino, kuinka sen tunnistaa?

Artikkelin sisältö

Ylipaino on yleisin koirien ja kissojen terveyttä haittaavista tekijöistä. Ylipaino lyhentää lemmikin elinikää ja altistaa monille sairauksille.

Nivelongelmat, diabetes, sydänvaivat. Nämä sairaudet eläinlääkäri Maria Konkonen nimeää merkittävimmiksi ja yleisimmiksi ylipainon haitoiksi.

Monille ylipainoisille lemmikeille kehittyy nivelrikko, sillä paino rasittaa ja kuluttaa niveliä tavallista enemmän. Nivelrikko tekee liikkumisesta kivuliasta, mikä taas altistaa lemmikin lihomaan entistä enemmän.

Erityisesti pienillä koirilla ylipaino altistaa sydämen vajaatoiminnalle ja muille sydänongelmille. Kissoilla taas virtsatieongelmat yleistyvät ylipainon myötä.

Näin tunnistat koiran tai kissan ylipainon

Alipaino: Alipaino koirille ja kissoille harvinaista, sillä yleensä ruokaa on säännöllisesti saatavilla ilman, että lemmikin tarvitsee liikkua sen saamiseksi. Alipainoisen koiran tai kissan kylkiluut erottuvat katsomalla ja vyötärö on korostunut.

Normaalipaino: Normaalipainoisen koiran tai kissan kylkiluut tuntuvat kevyesti koskettamalla, mutta niitä ei erota katsomalla. Vyötärö erottuu ylhäältä ja sivusta katsomalla.

Ylipaino: Ylipainoisen koiran tai kissan kylkiluita on vaikea löytää kevyesti koskettamalla tai ne eivät tunnu ollenkaan ja vyötärö ei erotu. Koirilla vatsa on ylhäältä ja sivusta katsottuna pyöreä. Ylipainoisille kissoille taas on ominaisempaa, että niiden vatsa alkaa roikkua.

Normaalipainoisen koiran ja kissan vatsalinja on sivusta katsottuna hieman nouseva. Rodusta riippuen normaalipainoisen koiran vatsalinja nousee eri verran, joten painoa tarkastellessa eläinlääkäri huomioi rodun sekä yksilön ominaisuudet.

Koiran ja kissan ylipainon tunnistaa parhaiten katsomalla kehon muotoa. Omistajan silmä tottuu helposti oman koiran tai kissan ulkonäköön, joten vähitellen kertynyt ylipaino voi helposti jäädä huomaamatta. Omistaja saattaa kiinnittää huomiota lemmikkinsä muuttuneeseen ulkomuotoon vasta sitten, kun oman lemmikin näkee yhdessä muiden saman rotuisten koirien tai kissojen kanssa.

Yksi selkeästi havaittava ylipainon vaikutus on, että koiran tai kissan liikkuminen muuttuu lyllertäväksi. Ylipaino saa koiran hengästymään aikaisempaa helpommin, ja ennen aktiivisesta koirasta voi tulla passiivinen tai haluton liikkumaan.

Kissoilla painon haitan huomaa usein myös turkista. Ylimääräisen rasvan takia kissa ei enää yletä puhdistamaan itseään kunnolla, jolloin alaselkä jää usein likaiseksi ja rasvaiseksi.

Ihannepaino ja sen ylläpitäminen

Koirien optimaalinen ihannepaino riippuu rodusta ja yksilöstä. Konkonen pitää hyvänä ohjenuorana sitä, että noin vuoden tai puolentoista vuoden ikäisenä koira on saavuttanut ihannepainonsa. Harva koira on ehtinyt kerryttää ylipainoa puolentoista vuoden ikäisenä, joten painoa voi hyvin käyttää vertailulukuna myöhemmin.

Ihannepainon säilyttämisessä tärkeintä on, että lemmikin päivittäiseen ruokamäärään lasketaan mukaan sekä ruoka että herkut. Konkonen muistuttaa, että esimerkiksi luissa ja namupaloissa on paljon energiaa, joten niiden takia päivittäinen energiansaanti voi huomaamatta nousta turhan korkealle.

Jotkin tekijät myös lisäävät taipumusta ylipainoon.

”Sterilaatio ja kastraatio hidastavat aineenvaihduntaa, joten jo niiden takia koirat ja kissat lihovat herkemmin. Näiden operaatioiden jälkeen on oltava aiempaa tarkempi siitä, että koira tai kissa ei saa liian suuria annoksia ruokaa”, Konkonen sanoo.

Normaalipainossa pysyminen varmistaa, että koira tai kissa voi elää mahdollisimman hyvän ja pitkän elämän. Terveenä pysyminen säästää myös turhilta eläinlääkärikäynneiltä.

Jos koira tai kissa on ylipainoinen, neuvoja painon pudottamiseen voi kysyä eläinlääkäriltä. Tärkein keino painon pudottamisessa on oikean ruokavalion suunnitteleminen. Lemmikin ruokavaliossa rasvan, kuidun ja proteiinin määrän tulee olla tasapainossa myös painoa pudottaessa, ja painoa ei saa pudottaa liian nopeasti.

Lisäksi tulee varmistaa, että lemmikki saa tarpeeksi liikuntaa ulkoilun ja sisäaktiviteettien muodossa. Jos koiralle on kehittynyt nivelrikko tai muita nivelongelmia ylipainon vuoksi, tämä tulee huomioida liikunnan määrässä ja rasittavuudessa samoin kuin muut terveysvaivat.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »
Omistaja pitää kissaa sylissä ja leikkaa sen kynsiä
Kissan kynsien leikkaus

Sisäkissan kynsien leikkaus pitää huolen siitä, etteivät kynnet pääse kasvamaan häiritsevän pitkiksi. Kun kissan kynnet näkyvät tassun ollessa rentoina, kynnet kaipaavat leikkausta. Kissan kynnet kasvat

Lue lisää »
Suloinen kissa makaa sängyllä ja katsoo kameraa.
Kissan ikä ihmisen iässä

Kissat voivat elää jopa 20 vuotiaaksi Kissan ikä ei kerro sitä, kuinka vanha kissa on ihmisvuosiin verrattuna. Kissa kehittyy ensimmäisinä vuosina nopeasti ja vuoden ikäinen

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.