Kissa valmistautuu hyppäämään tuolilta alas.
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan käytösongelmat

Artikkelin sisältö

Kissan ongelmakäyttäytyminen vaatii puuttumista heti, kun ongelmia ilmenee. Mitä aikaisemmin ongelmia päästään selvittämään, sitä todennäköisemmin ne saadaan myös ratkaistua.

Kissan käytösongelmat voivat johtua monista eri syistä. Usein muuttuneelle käytökselle ei löydy vain yhtä selkeää syytä, vaan ongelmakäyttäytymisen hoidossa on huomioitava monien eri tekijöiden yhteisvaikutukset.

Käytösongelmista puhuttaessa on mietittävä, kokeeko ihminen kissan lajityypillisen käytöksen ongelmaksi vai onko kyse kissalle epäominaisesta häiriökäyttäytymisestä. Näiden eri tilanteiden erottaminen auttaa tunnistamaan, millä tavalla häiriökäyttäytymiseen kannattaa puuttua.

Hyvä esimerkki kissalle luonnollisesta käyttäytymisestä on virtsalla merkkaaminen. Se on kissan tapa kommunikoida hajuilla, mutta ihmisen kannalta käytös on hyvin ongelmallista.

Kun kissa tulee eläinlääkärin vastaanotolle käytösongelmien takia, ensin selvitetään kaikki käytökseen ja terveyteen liittyvät muutokset. Näiden tietojen perusteella eläinlääkäri osaa ruveta selvittämään, mistä käytösongelmat voivat johtua.

Kissan käytösongelmat voivat liittyä sairauksiin

Eläinlääkäri aloittaa aina käytösongelmaisen kissan hoitamisen terveystarkastuksella. Esimerkiksi kohonnut verenpaine, kilpirauhasen liikatoiminta tai anaalirauhasten ongelmat voivat muuttaa kissan käytöstä, joten hoidon ensimmäinen vaihe on sairauksien poissulkeminen.

Koska kissa on mestari piilottamaan kipunsa, usein hoito kannattaa aloittaa kipulääkekokeilulla. Jos kissan käyttäytyminen paranee kipulääkkeiden avulla, sillä on todennäköisesti ollut kipuja.

Olosuhteet kuntoon

Usein myös stressi aiheuttaa kissalle käytösongelmia. Stressiä voivat aiheuttaa vaikkapa kotiympäristö tai perheen toiset kissat.

Kissanomistaja pystyy helposti muuttamaan kotiympäristöä niin, että se sopii kissalle paremmin. Näin on mahdollista vähentää kissan stressiä, mikä taas voi vähentää sen tarvetta esimerkiksi merkkailla asunnossa. Tilanteesta riippumatta kissalle on tärkeää:

  • Turvallinen nukkumapaikka
  • Mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen
  • Turvallinen hajumaailma (mm. hajustamaton kissanhiekka ja pesuaineet)
  • Ennakoitava käsittely
  • Omat resurssit (esim. oma hiekkalaatikko)

Muista kissan aktivointi ja virikkeet

Kissalle pitäisi tarjota tarpeeksi virikkeitä ja aktivointia kotona. Kun sisäkissa pääsee käyttäytymään sille lajityypillisellä tavalla, se myös todennäköisemmin käyttäytyy ilman ongelmia.

Tarjoa kissalle monipuolisia leikkimahdollisuuksia, mahdollisuus kiipeillä ja päästä tähystelemään tapahtumia korkealta sekä turvallisia piilopaikkoja. Ruoan piilottaminen haastaa kissaa käyttämään myös sisällä samoja aisteja ja taitoja, joita se käyttäisi saalistaessaan. Lue lisää kissan aktivoinnista.

Positiivinen vahvistaminen koulutuksen perustana

Kaikkien eläinten koulutuksessa tulisi hyödyntää vain positiivista vahvistamista. Kissa ei ymmärrä rangaistuksia, ja jatkuva rankaiseminen voi vain pahentaa ongelmia.

Kissan koulutukseen kannattaa pyytää apua koulutetulta eläinkouluttajalta.

Samankaltaisia artikkeleita

Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Kissa makaa sängyllä
Kissaflunssa

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin. Kissaflunssaa aiheuttavat

Lue lisää »
Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kissan sirutus

Mitä mikrosiru hyödyttää? Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.