Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Artikkelin sisältö

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta liikaa.

Haavojen ensiapua varten kotona kannattaa pitää sidetarpeita.

Haavat tulehtuvat helposti silloin, jos koira tai kissa pääsee nuolemaan haavakohtaa. Nuoleminen myös estää haavan umpeutumista ja hidastaa paranemista. Siksi pienenkin haavan nuoleminen on estettävä. Suussa olevat bakteerit saavat puremahaavat tulehtumaan lähes aina, minkä vuoksi pureman saanut koira tai kissa on hyvä tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi heti pureman jälkeen.

Pinnallisten haavojen ensiapu

  1. Leikkaa haavan alueelta karvat.
  2. Tarkista, onko haavassa roskia, kiviä tai muita vierasesineitä. Suihkuta haavaa haalealla vedellä poistaaksesi lian ja roskat. Jos puhdasta vettä ei ole saatavilla haavan suihkutusta varten, puhdista haava haavan puhdistukseen tarkoitetulla paikallisantiseptilla tai haavahuuhteella.
  3. Jos haavasta vuotaa verta, sido se kevyellä siteellä.
  4. Estä koiraa tai kissaa nuolemasta haavaa!

Syvien haavojen ensiapu

  1. Aseta eläin makuulle.
  2. Jos vuoto on raajassa, kohota vuotokohta sydämen yläpuolelle.
  3. Tarkista, onko haavassa hiekkaa, kiviä roskia tai muita vierasesineitä ja poista helposti irtoavat vierasesineet. Älä poista syvällä olevaa vierasesinettä.
  4. Puhdista haava puhtaalla haalealla vedellä.
  5. Sido haava. Mikäli haava vuotaa vain vähän, sido haava kevyellä siteellä. Jos verenvuoto on pulppuavaa, tyrehdytä verenvuotoa painamalla vuotokohtaa ja tee paineside. Aseta sideharsorulla haavan päälle ja sido se mahdollisimman tiukasti.
  6. Estä koiraa tai kissaa nuolemasta haavaa!

Runsaasti vuotavat viilto- ja pistohaavat vaativat aina välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Myös ihon läpäisevät haavat, pienemmät likaiset haavat sekä puremahaavat on syytä näyttää eläinlääkärille. Ota siis aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet haavan tarvitsevan lisähoitoa.

Tassusiteen tekeminen koiralle tai kissalle

Oikein tehty tassuside suojaa koiran tai kissan tassuun tullutta haavaa tulehtumiselta. Sidettä ei kutenkaan kannata tehdä turhaan, sillä side hautoo helposti haavaa, mikä voi edistää haavan tulehtumista. Lisäksi side voi aiheuttaa tassuun hiertymiä. Vältä liian kireän siteen tekemistä, sillä se voi estää normaalia verenkirtoa.

Näin teet tassusiteen:

1. Varmista ennen siteen tekemistä, että tassu on puhdas ja kuiva.
2. Aseta varpaiden välin pumpulia estämään varpaiden hiertyminen toisiaan vasten. Älä unohda kannusvarvasta.
3. Aseta haavan päälle sideharsotaitos.
4. Laita tassun ympärille muutama kerros vanua.
5. Sido tassun ympärille kerros joustavaa sideharsoa. Aloita sideharson kiertäminen tassun alaosasta ja etene kohti tassun yläosaa. Sitominen kannattaa aloittaa tassun suuntaisesti, jotta side pysyy paikoillaan mahdollisimman hyvin.
6. Laita sideharson ympärille kerros itseliimautuvaa joustavaa sidettä. Älä kiristä sidettä, vaan avaa se ensin ja asettele sitten paikoilleen.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.