Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Artikkelin sisältö

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta liikaa.

Haavojen ensiapua varten kotona kannattaa pitää sidetarpeita, desinfioivaa ainetta haavojen puhdistamiseen sekä koirien ja kissojen haavoihin tarkoitettua haavavoidetta tai -suihketta.

Haavat tulehtuvat helposti silloin, jos koira tai kissa pääsee nuolemaan haavakohtaa. Nuoleminen myös estää haavan umpeutumista ja hidastaa paranemista. Siksi pienenkin haavan nuoleminen on estettävä. Suussa olevat bakteerit saavat puremahaavat tulehtumaan lähes aina, minkä vuoksi pureman saanut koira tai kissa on hyvä tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi heti pureman jälkeen.

Pinnallisten haavojen ensiapu

 1. Leikkaa haavan alueelta karvat.
 2. Tarkista, onko haavassa roskia, kiviä tai muita vierasesineitä. Suihkuta haavaa haalealla vedellä poistaaksesi lian ja roskat.
 3. Puhdista haava desinfioivalla aineella, joka on tarkoitettu nimenomaan haavojen puhdistukseen.
 4. Jos haavasta vuotaa verta, sido se kevyellä siteellä.
 5. Voit laittaa puhtaaseen haavaan pihka- tai hunajapohjaista voidetta tai suihketta, joka ehkäisee haavaa tulehtumasta.
 6. Estä koiraa tai kissaa nuolemasta haavaa!

Syvien haavojen ensiapu

 1. Aseta eläin makuulle.
 2. Jos vuoto on raajassa, kohota vuotokohta sydämen yläpuolelle.
 3. Tarkista, onko haavassa hiekkaa, kiviä roskia tai muita vierasesineitä ja poista helposti irtoavat vierasesineet. Älä poista syvällä olevaa vierasesinettä.
 4. Puhdista haava puhtaalla haalealla vedellä.
 5. Sido haava. Mikäli haava vuotaa vain vähän, sido haava kevyellä siteellä. Jos verenvuoto on pulppuavaa, tyrehdytä verenvuotoa painamalla vuotokohtaa ja tee paineside. Aseta sideharsorulla haavan päälle ja sido se mahdollisimman tiukasti.
 6. Estä koiraa tai kissaa nuolemasta haavaa!

Runsaasti vuotavat viilto- ja pistohaavat vaativat aina välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Myös ihon läpäisevät haavat, pienemmät likaiset haavat sekä puremahaavat on syytä näyttää eläinlääkärille. Ota siis aina yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet haavan tarvitsevan lisähoitoa.

Tassusiteen tekeminen koiralle tai kissalle

Oikein tehty tassuside suojaa koiran tai kissan tassuun tullutta haavaa tulehtumiselta. Sidettä ei kutenkaan kannata tehdä turhaan, sillä side hautoo helposti haavaa, mikä voi edistää haavan tulehtumista. Lisäksi side voi aiheuttaa tassuun hiertymiä. Vältä liian kireän siteen tekemistä, sillä se voi estää normaalia verenkirtoa.

Näin teet tassusiteen:

 1. Varmista ennen siteen tekemistä, että tassu on puhdas ja kuiva.
 2. Aseta varpaiden välin pumpulia estämään varpaiden hiertyminen toisiaan vasten.
 3. Aseta haavan päälle sideharsotaitos.
 4. Laita tassun ympärille muutama kerros vanua.
 5. Sido tassun ympärille kerros joustavaa sideharsoa. Aloita sideharson kiertäminen tassun alaosasta ja etene kohti tassun yläosaa. Sitominen kannattaa aloittaa tassun suuntaisesti, jotta side pysyy paikoillaan mahdollisimman hyvin.
 6. Laita sideharson ympärille kerros itseliimautuvaa joustavaa sidettä. Älä kiristä sidettä, vaan avaa se ensin ja asettele sitten paikoilleen.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »
Omistaja pitää kissaa sylissä ja leikkaa sen kynsiä
Kissan kynsien leikkaus

Sisäkissan kynsien leikkaus pitää huolen siitä, etteivät kynnet pääse kasvamaan häiritsevän pitkiksi. Kun kissan kynnet näkyvät tassun ollessa rentoina, kynnet kaipaavat leikkausta. Kissan kynnet kasvat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.