Kissa makaa pöydällä ja katsoo kameraan.
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan elekieli – Näin tunnistat, mitä kissasi mielessä liikkuu

Artikkelin sisältö

Kissan eleet ja ääntely kertovat, mitä kissalla on mielessä. Kissan kehonkieli ja sen tulkitseminen auttaa ihmisiä ennakoimaan, milloin kissa on esimerkiksi saanut tarpeekseen rapsutuksista tai milloin se kaipaa läheisyyttä.

Kissan kehonkieli on hyvin hienovaraista. Kissan viestintä perustuu visuaalisiin kehonkielen viesteihin, kosketukseen ja ääniin. Lisäksi ne viestivät keskenään hajuilla, mutta nämä viestit jäävät ihmisiltä täysin ymmärtämättä.

Yleensä ongelmatilanteet kissojen kanssa syntyvätkin juuri siitä, että ihminen ei ole vaikkapa ymmärtänyt kissan hienovaraisia merkkejä lopettaa rapsuttaminen. Silloin kissa saattaa joutua läpsäisemään ihmistä tassullaan, jotta tulisi ymmärretyksi.

Tarkkaile erityisesti kissan hännän ja korvien asentoa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka kissa koskettaa sinua, miten se katsoo sinua ja millä tavoin se naukuu ja ääntelee. Kun tiedät perusteet kissan elekielestä, voit ehkäistä ongelmallisten tilanteiden syntymistä ja varmistaa, että kissasi tuntee olonsa turvalliseksi.

Häntä

Kissan hännän asennosta on kenties kaikkein helpoin tulkita kissan aikomuksia.

Kun kissa lähestyy häntä suoraan pystyssä toista kissaa tai ihmistä, se on ystävällinen ja utelias. Usein kissan hännänpää on hieman taipunut.

Hermostunut, pelokas tai alistunut kissa taittaa häntänsä jalkojen väliin.

Hännän heiluttaminen sivulta toiselle on kissan tapa kertoa, että muiden kannattaa pysyä kauempana. Se ei ole seurustelutuulella. Kissat usein myös heiluttavat häntää puolelta toiselle ja tamppaavat häntää maata vasten juuri ennen kuin syöksyvät saalistamaan.

Turkki

Kissan turkki on tavallisesti sileänä vartaloa vasten. Pölyhuiskua muistuttava häntä ja selästä pystyyn nousseet karvat ovat merkki siitä, että kissa on pelästynyt tai aggressiivinen. Tämä on kissan tapa tehdä itsestään suuremman näköinen, jotta kissan pelästyttänyt eläin tai ihminen tajuaisi pysyä kauempana.

Silmät

Kissa osoittaa hyväksyntänsä lempeällä katsekontaktilla. Silloin kissa räpäyttää silmiään hitaasti ja saattaa pitää silmiään vain puoliksi auki ja tarkoittaa, että sillä on hyvä olla.

Jatkuva tuijotus ilman hidasta silmien räpyttelyä on haaste. Silmien nopea räpyttely taas voi kertoa kissan hermostuneisuudesta.

Korvat

Utelias kissa pitää korvansa pystyssä niin, että ne osoittavat eteenpäin. Kissa usein kääntelee korviaan äänien suuntiin.

Hermostunut kissa kääntää korvansa sivuille, jolloin sen korvat muistuttavat lentokoneen siipiä. Tämä on ensimmäinen merkki siitä, että kissaa ei kannata ärsyttää lisää ja sen kannattaa antaa vetäytyä turvalliseen paikkaan.

Pelokkaan tai vihaisen kissan korvat ovat tiiviisti päätä vasten.

Viikset

Rennon kissan viikset osoittavat sivuille.

Utelias, keskittynyt tai innostunut kissa levittää viiksensä erilleen, ja ne osoittavat tavallista enemmän eteenpäin.

Kun kissa hermostuu tai on jännittynyt, sen viikset litteänä päätä vasten ja osoittavat taakse.

Kosketus

Puskemalla kissa osoittaa, että tämä on minun. Kissoilla on suupielissä rauhasia, joilla ne merkkaavat omaa reviiriään. Samalla tavalla ne merkkaavat myös tärkeitä ihmisiä. Usein kissa puskee päällään, mutta käyttää lisäksi koko kehoaan. Kun kissa hieroo koko kehoaan esimerkiksi ihmisen jalkoja vasten, se haluaa tehdä tuttavuutta. Kissan kannattaa antaa tulla uusien ihmisten luokse silloin, kun se itse haluaa.

Sylikkäin ja päällekkäin nukkumisen arvellaan olevan kissojen tapa vahvistaa keskinäisiä sosiaalisia suhteitaan.

Kissanpennut leipovat tassuillaan emonsa vatsaa ennen kuin ne menevät imemään maitoa. Siksi aikuisetkin kissat leipovat tassuillaan, kun tuntevat olonsa turvalliseksi, rakastetuksi ja tyytyväiseksi.

Naukuminen ja muu ääntely

Kissat ääntelevät eri tilanteissa eri tavalla. Naukuminen on kuitenkin kissojen tapa kommunikoida lähinnä vain ihmisten kanssa. Naukuminen voi tarkoittaa esimerkiksi, ”anna ruokaa”, ”leiki kanssani” tai ”päästä ulos”. Se on siis kissan tapa kertoa, että se haluaa jotakin.

Keskenään kissat kommunikoivat kurisemalla, kehräämällä, sähisemällä ja murisemalla.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.