Lapsi silittää koiraa kadulla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Näin tutustut vieraaseen lemmikkiin

Artikkelin sisältö

Koira, kissa ja kani viestivät hyvin erilaisilla tavoilla kuin ihmiset. Siksi on hyvä tietää, kuinka vieraita lemmikkejä kannattaa lähestyä ja milloin niiden kehonkieli kertoo rentoudesta ja ystävällisyydestä.

Suloinen koira, kissa tai kani houkuttelee antamaan silityksiä, mutta vierasta eläintä ei pitäisi rynnätä silittämään varoittamatta. Yleensä eläimen kannattaa antaa lähestyä ihmistä ensin.

Lemmikinomistaja tietää aina parhaiten, mikä on omalle koiralle, kissalle tai kanille sopiva tapa tehdä tuttavuutta uusien ihmisten kanssa. Kunnioita siis lemmikin omistajan ohjeita, vaikka ne poikkeaisivat siitä, mihin olet tottunut.

Eläimestä ei näe päälle päin, millainen luonne sillä on tai onko sillä jokin sairaus tai kipuja. Esimerkiksi nämä tekijät vaikuttavat siihen, kuinka se reagoi uusien ihmisten tapaamiseen. Kipu tai pelko voi saada koiran käyttäytymään jopa aggressiivisesti.

Tämän vuoksi on hyvä muistaa muutama yksinkertainen perusasia eläimiin tutustumisesta. Koirat, kissat ja kanit viestivät keskenään eri tavoilla. Esimerkiksi häntää puolelta toiselle heiluttava koira on iloinen, kun taas kissa on häntää heiluttaessa hermostunut.

Koiraan tutustuminen

Useimmat koirat ovat ystävällisiä ja ilahtuvat nähdessään potentiaalisia rapsuttajia. Muista nämä asiat koiraan tutustumisessa, jotta kohtaaminen sujuu mahdollisimman hyvin.

 • Kysy aina koiranomistajalta lupa silittämiseen erityisesti silloin, jos koira ei lähesty sinua ensin.
 • Anna koiran tehdä aloite ja tulla sinun luoksesi rapsutettavaksi. Välillä ystävällinenkin koira saattaa haluta tarkkailla tilannetta ensin kauempaa.
 • Käyttäydy koiran lähettyvillä rauhallisesti ja vältä äkkinäisiä liikkeitä. Näin et hermostuta koiraa turhaan.
 • Jotkin koirat saattavat hermostua pienistä lapsista aikuisia helpommin. Lapset usein tuijottavat koiraa suoraan silmiin ja liikkuvat ennalta-arvaamattomasti. Siksi koiriin tottunuttakaan lasta ei kannata päästää silittelemään täysin vieraita koiria yksin.
 • Tarkkaile koiran kehonkieltä. Rennon koiran tunnistaa levollisesti roikkuvasta hännästä ja rennoista koirista. Kun koira huomaa jotakin jännittävää tai kiinnostavaa, se kohottaa häntäänsä ja korvat osoittavat ainakin tyvestä eteenpäin. Hännän heiluttamisella tai pyörittämisellä koira kertoo, että se on iloinen. Jos se vaikuttaa hermostuneelta, anna koiran olla rauhassa.
 • Älä silitä opaskoiria tai muita työskenteleviä koiria. Hellyydenosoitukset häiritsevät koiran työskentelyä.
 • Keltainen nauha koiran hihnassa kertoo siitä, että koiralle kannattaa antaa tilaa. Omistaja toivoo ihmisten jatkavan matkaa ilman, että he ottavat kontaktia koiraan. Nauhaa voi käyttää esimerkiksi silloin, jos koira on arka, sillä on huonoja kokemuksia muista koirista, kyseessä on koulutettava pentu, juoksussa oleva narttu tai vaikkapa sairaudesta toipuva koira.

Kissaan tutustuminen

Noudata seuraavia ohjeita, jotta voit antaa kissalle parhaan mahdollisen ensivaikutelman itsestäsi.

 • Laskeudu kyykkyyn kissan tasolle. Näin olet kissan mielestä helposti lähestyttävä.
 • Ojenna ensin vain kätesi kissan haisteltavaksi. Sen perusteella kissa voi päättää, onko se valmis tekemään lähempää tuttavuutta kanssasi.
 • Anna kissan silittää sinua ensin. Se osoittaa kiinnostuksensa ihmistä kohtaan puskemalla päällään ja hieromalla vartaloon ihmistä vasten. Kissat pitävät siitä, että niiden päätä ja niskaa silitetään. Kissat nauttivat silittämisestä taputtelun sijaan.
 • Vältä tuijottamasta kissaa suoraan silmiin, sillä tämä ele on kissan mielestä uhkaava.
 • Anna kissan tulla silitettäväksi ja vetäytyä kauemmas omaan tahtiin.

Kaniin tutustuminen

Kanit ovat luonnossa saaliseläimiä, minkä vuoksi ne ovat usein arkoja ja varovaisia kohdatessaan uusia asioita. Tästä huolimatta ne kaipaavat sosiaalisia kontakteja muiden kanien ja ihmisten kanssa.

Lähesty kania rauhassa. Sen kannattaa antaa tehdä aloite lähelle tulemisesta. Jos kanilla on turvallinen olo ja sillä on myönteisiä kokemuksia ihmisistä, se uskaltaa lopulta tulla ihmisten silitettäväksi.

Kanit osoittavat kiintymystä ihmisiin tulemalla lähelle ja nuolemalla. Rennon kanin tunnistaa siitä, että se narskuttaa hampaitaan hiljaa saadessaan silityksiä. Se saattaa myös pitää silmiään vain puoliksi auki tai nukkua ihmisten seurassa.

Älä pidä kania väkisin paikallaan, jos se ei halua jäädä silitettäväksi. Kani voi oppia puolustamaan itseään hyvinkin aggressiivisesti, jos se kokee olonsa uhatuksi. Ei siis kannata antaa kanille syytä hyökkäilyyn.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.