kissa sohvalla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissa oksentaa karvapalloja

Artikkelin sisältö

Onko karvapallojen oksentelu normaalia?

Aina karvapallojen oksentelu ei tarkoita isompaa ongelmaa. Kun kissa pesee itseään, kissa nielee samalla turkistaan irronnutta karvaa. Tällöin kissa normaalisti oksentaa turkinpesun yhteydessä mahalaukkuun kertyneet karvat ulos. Karvapallojen oksentelua ilmenee etenkin karvanlähtöaikoina.

Jatkuva oksentelu voi kertoa sairaudesta

Jos karvapallojen oksentaminen on kuitenkin jatkuvaa esim. viikoittaisen säännöllistä, niin eläinlääkärillä käynti on tarpeen yleisimpien taustasyiden poissulkemiseksi. 

Oksentelu voi olla oire monesta sairaudesta, mm. munuaisten vajaatoiminta on vanhoilla kissoilla yleinen syy oksenteluun.

Kun syytä ei löydy, niin mikä avuksi

Mikäli mitään erityistä syytä oksentelulle ei löydy, kannattaa kokeilla esimerkiksi:

  • Karvapallo-ongelmia ehkäisevä ruokavaliota
  • Karvan lyhyempänä pitämistä
  • Tiheämpää harjaamisväliä
  • Turkin pyyhkimistä kostealla liinalla harjaamisen jälkeen, jotta myös pienemmät irralleen jääneet karvat saadaan poistettua – näin karvat eivät päädy kissan suuhun kissan aloittaessa harjaamisen jälkeistä viimeistelyä.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.