kissa sohvalla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissa oksentaa karvapalloja

Artikkelin sisältö

Onko karvapallojen oksentelu normaalia?

Aina karvapallojen oksentelu ei tarkoita isompaa ongelmaa. Kun kissa pesee itseään, kissa nielee samalla turkistaan irronnutta karvaa. Tällöin kissa normaalisti oksentaa turkinpesun yhteydessä mahalaukkuun kertyneet karvat ulos. Karvapallojen oksentelua ilmenee etenkin karvanlähtöaikoina.

Jatkuva oksentelu voi kertoa sairaudesta

Jos karvapallojen oksentaminen on kuitenkin jatkuvaa esim. viikoittaisen säännöllistä, niin eläinlääkärillä käynti on tarpeen yleisimpien taustasyiden poissulkemiseksi. 

Oksentelu voi olla oire monesta sairaudesta, mm. munuaisten vajaatoiminta on vanhoilla kissoilla yleinen syy oksenteluun.

Kun syytä ei löydy, niin mikä avuksi

Mikäli mitään erityistä syytä oksentelulle ei löydy, kannattaa kokeilla esimerkiksi:

  • Karvapallo-ongelmia ehkäisevä ruokavaliota
  • Karvan lyhyempänä pitämistä
  • Tiheämpää harjaamisväliä
  • Turkin pyyhkimistä kostealla liinalla harjaamisen jälkeen, jotta myös pienemmät irralleen jääneet karvat saadaan poistettua – näin karvat eivät päädy kissan suuhun kissan aloittaessa harjaamisen jälkeistä viimeistelyä.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »
Omistaja pitää kissaa sylissä ja leikkaa sen kynsiä
Kissan kynsien leikkaus

Sisäkissan kynsien leikkaus pitää huolen siitä, etteivät kynnet pääse kasvamaan häiritsevän pitkiksi. Kun kissan kynnet näkyvät tassun ollessa rentoina, kynnet kaipaavat leikkausta. Kissan kynnet kasvat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.