kissa istuu hiekkalaatikolla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Hiekkalaatikkoon ripoteltavat rakeet verivirtsaisuuden havaitsemisessa apuna

Artikkelin sisältö

HUOM!

  • Oireleva kissa tulee viedä viedä eläinlääkäriin eikä kotitestiä/menetelmää tule tällöin käyttää.
  • Kotitesti ei tuota diagnoosia

Alempien virtsateiden sairaudet kissoilla melko yleisiä

Alempien virtsateiden sairaudet ovat kissoilla melko yleinen ongelma ja aiheuttajana todetaan muun muassa idiopaattista kystiittiä, virtsakiviä tai virtsatietulehdusta. Ongelmien uusiutumisriskiä lisäävät erilaiset kissalle vaikeat tai muuttuvat tilanteet, kuten virikkeetön tai sopimaton ympäristö, muutto, uuden lemmikin tai vauvan tulo perheeseen, remontti tai kodin huonekalujen uudelleenjärjestely ja vaikka omistajan normaalin arkirytmin muuttuminen esimerkiksi etätöihin siirryttäessä.

Alempien virtsateiden sairaudet on ryhmä taustaltaan erilaisia vaivoja, mutta kaikille yleisiä oireita ovat muun muassa verivirtsaisuus, tihentynyt tarve virtsata, kivuliaisuus virtsatessa, vääriin paikkoihin ja/tai kerrallaan normaalia pienempien määrien virtsaaminen. Kissat ovat hyviä piilottamaan sairautensa oireita ja edellä mainitut oireet voivat helposti sekoittua myös käyttäytymisongelmiin. 

Noin 90 % potilaista yksi varhaisimmista oireista on verivirtsaisuus eli hematuria. Usein alkuvaiheessa verta on virtsassa niin vähän, ettei sen havaitseminen paljaalla silmällä ole mahdollista. Tällainen mikrohematuria on mahdollista todeta laboratoriotutkimuksissa.

Kotikäyttöön menetelmä verivirtsaisuuden havaitsemiseksi

Verivirtsaisuuden havaitsemiseksi on myös olemassa kotikäyttöön menetelmä. Blücare on kissan hiekkalaatikon pinnalle ripoteltavia rakeita, jotka ovat kevyitä, joten ne pysyvät hyvin kissanhiekan pinnalla. Ne ovat imukykyisiä ja sisältävät indikaattoriainetta, joka reagoi virtsassa oleviin veren punasoluihin kolorometrisesti eli väriä vaihtamalla. Verta sisältävä virtsasuihku värjää rakeet sinisen tai sinivihreän värisiksi ja värimuutos on havaittavissa rakeissa vähintään 24 tunnin ajan.

Blücare®:n on osoitettu olevan sekä turvallinen, nopea ja tarkka että ei-invasiivinen tapa todeta verivirtsaisuus kotioloissa ennen muiden oireiden ilmenemistä. Tämä auttaa hakeutumaan ajoissa hoitavan eläinlääkärin vastaanotolle. 

Testiä ei tule käyttää, jos kissalla on jo oireita

Testi on herkkä (sensitiivinen) ja tarkka (spesifinen) havaitsemaan veren, mutta sen tulos ei missään tapauksessa ole diagnoosi, joten aina rakeiden värjäytyessä tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Testiä ei tule myöskään käyttää, mikäli kissalla on jo oireita, vaan hakeutua suoraan eläinlääkäriin, sillä testi on tarkoitettu nimenomaan varhaisen verivirtsaisuuden toteamiseksi sellaisilla kissapotilailla, joilla on aiemminkin ollut virtsatievaivoja. Verivirtsaisuuden havaitseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa nopeuttaa diagnoosin tekoa ja asianmukaisen hoidon aloittamista. 

Seuranta suositellaan aloitettavan 2-4 viikkoa oireiden alkamisesta eli sitten, kun hoito on tehonnut ja oireet ovat poistuneet. Yksi pakkaus, joka sisältää kaksi pussia, sisältää riittävästi rakeita verivirtsaisuuden kartoittamiseen päivittäin noin kuuden viikon eli toipumisvaiheen kriittisen ajanjakson ajan. Riittoisuuteen vaikuttaa käytettävä hiekka. Pisin riittoisuus saadaan käytettässä korkealaatuista, paakkuuntuvaa kissanhiekkaa ja kun laatikko siivotaan päivittäin. Puolet pussin sisällöstä voidaan ripotella hiekkaan ensimmäisenä päivänä ja sitten lisätä muutama rae päivittäin pissapaakkujen poiston jälkeen.

Kun kuuden viikon intensiivinen seurantajakso päättyy, rakeita suositellaan käytettäväksi siitä eteenpäin kerran kolmessa kuukaudessa vähintään ensimmäisen vuoden ajan. Tämänkin jälkeen rakeiden käyttö esim. kerran neljännesvuodessa tilanteen seuraamiseksi saattaa hyvinkin olla paikallaan.

Blucare

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.