lämpöhalvaus vaanii koiraa autossa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Lämpöhalvaus koiralla ja kissalla

Artikkelin sisältö

Koiran ja kissan lämmönsäätely poikkeaa ihmisten lämmönsäätelystä. Koirilla ja kissoilla on turkki, joka eristää lämpöä, eivätkä ne pysty hikoilemaan kuten ihmiset, joten ne ovat alttiimpia ylikuumenemiselle. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin ja joka tapauksessa kärsimystä lemmikille.

Vuosittain lämpöhalvaukseen kuolee useampi kuumaan autoon jätetty koira. Tämän lisäksi tulee muistaa, että lämpöhalvaus voi yllättää myös kuumalla säällä liikkuessa, kun mahdollisuutta nesteytykseen ja viilennykseen ei ole.

Koiran ja kissan normaali ruumiinlämpö on 38-39 astetta. Jos ruumiinlämpö kohoaa yli 41 asteeseen, voi se johtaa elinvaurioihin ja kuolemaan.

Koira ja kissa viilentää itseään eri tavoin

Koira viilentää itseään läähättämällä, jolloin lämpöä siirretään hengitysteistä viileämpään ilmaan. Samalla haihtuu nestettä.

Kissa viilentää itseään mm. nuolemalla turkkiaan, jolloin kosteuden haihtuessa lämpöä poistuu kehosta.

Älä jätä lemmikkiä kesällä autoon

Yleisin lämpöhalvauksen syy on lemmikin jättäminen kuumalla autoon, jossa lämpötila voi nousta hyvinkin nopeasti jopa saunan lukemiin. Ikkunan auki pitäminen ei auta viilentämään autoa riittävästi. 

Lemmikkiä ei tule jättää kesällä autoon vaikka auto olisi varjossa ja ikkunat olisivat auki. Vaikka ulkolämpötila ei olisikaan kovinkaan korkea, autossa ilma saattaa kuitenkin nousta vaarallisiin lukemiin.

Lyhytkuonoiset ja ylipainoiset alttiita ylikuumenemiselle

Myös lyhytkuonoiset eli brakykefaaliset koirat ovat alttiita ylikuumenemiselle, koska niiden hengitystiet ovat ahtaat ja nenän limakalvojen pinta-ala, jota kautta viileneminen osittain tapahtuu, on pieni varrettuna normaalikuonoiseen koiraan. 

Myös ylipainoiset, paksuturkkiset, sydänvikaiset tai hengitysvaikeuksista kärsivät koirat voivat olla erityisen lämpöherkkiä.

Vältä rasitusta ja liikuntaa kuumalla

Myös rasitus ja liikunta kuumalla ilmalla, sekä varjoisten viileiden paikkojen puuttuminen lemmikin ympäristöstä helteellä altistavat lämpöhalvauksille. Auringossa ulkoillessa tulee siten hakeutua useasti varjoon ja tarjota lemmikille lepotaukoja ja raikasta vettä.

Lämpöhalvauksen oireet

Varhaisia oireita ovat:

  • Voimakas läähätys
  • Kuolaaminen
  • Levottomuus
  • Oksentelu ja ripulointi
  • Tajunnantason laskeminen
  • Kouristelu
  • Kooma 

Lämpöhalvauksen hoitaminen

Viilentäminen tulee aloittaa välittömästi. Tehokkainta on kastella lemmikki kokonaan viileällä (ei jääkylmällä) vedellä.

Jos lemmikillä on tuuhea karva, kannattaa se ajella koska paksu turkki saattaa eristää lämmön haihtumista ja edes vesi ei kunnolla pääse iholle asti.

Jos potilas on tajuissaan, tulee sille tarjota viileää vettä, tajutonta tai kouristelevaa koiraa ei saa juottaa!

Eläinlääkäriin heti kun viilennystoimet on aloitettu

Lemmikki tulee viedä eläinlääkäriin välittömästi, kun viilennystoimet on aloitettu.

Ilmastointi tulee pitää matkan ajan päällä ja lemmikkiä ei laiteta aurinkoiselle paikalle autossa.

Lämpöhalvauksen saanut lemmikki tulee aina toimittaa eläinlääkärin arviotavaksi, koska lämpöhalvaus voi johtaa elinvaurioihin ja vakavaan nestehukkaan, joita omistaja ei pysty kotona arvioimaan. 

Eläinlääkärissä potilaalle annetaan yleensä nestehoitoa ja viilennystä jatketaan, mikäli tilanne on vakava, voidaan joutua antamaan myös kouristuksia ehkäisevää lääkitystä ja happihoitoa.  

Mitä nopeammin ja tehokkaammin hoito aloitetaan, sitä parempi on ennuste selvitä. 

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.