Bordercollie makaa pedissä, takana näkyy joulukuusi
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran ja kissan stressi voi lisääntyä jouluna

Artikkelin sisältö

Rutiineista poikkeaminen lisää koiran ja kissan stressiä. Siksi myös jouluna kannattaa pitää kiinni lemmikille tärkeistä rutiineista juhlimisen lomassa. Myös uudet ihmiset, epätavalliset äänet sekä normaalista poikkeavat toiminnat voivat lemmikin stressiä joulun aikaan. Samoin muutokset kotona, kuten koristeet tai huonekalujen järjestyksen vaihtaminen, voivat hämmentää eläintä.

Stressi voi näkyä epätavallisena käytöksenä. Stressaantunut koira saattaa esimerkiksi tuhota koristeita tai varastaa ruokaa pöydältä, vaikka ei muuten sellaista tekisi ja osaisi käyttäytyä hyvin.

Vinkit koiran ja kissan jouluun

Koiran ja kissan stressin lievitys hoituu yksinkertaisilla keinoilla. Erityisesti pentujen sekä herkkäluonteisten koirien ja kissojen kanssa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Säilytä rutiinit. Kun ruokailu, ulkoilu ja leikkihetket toistuvat samalla tavalla kuin arkena, koira tai kissa ei stressaannu muista muutoksista yhtä paljon.
  • Tee muutokset kodissa vähitellen. Jos joulunvietto vaatii esimerkiksi vieraiden takia kodin uudelleenjärjestelyä, ei kaikkea kannata tehdä kerralla.
  • Varmista, että koiralla tai kissalla on oma turvallinen paikka, jonne vetäytyä. Muista kertoa lapsille, kuinka eläinten kanssa tulee toimia. Välillä meno voi lasten kanssa yltyä riehakkaaksi, jolloin rauhallinen oma paikka on koiralle tai kissalle erityisen tärkeä.
  • Anna eläimen tutustua uusiin ihmisiin omassa tahdissaan. Anna lemmikin tehdä itse aloite siitä, milloin se on valmis tervehtimään uusia ihmisiä. Vieraita kannattaa pyytää ensin istumaan alas ja vasta sitten päästää lemmikki sisään huoneeseen. Erityisesti aralle eläimelle on helpompi lähestyä uusia ihmisiä, jos tilanne on rauhallinen.
  • Älä jätä lemmikkiä yksin tavallista pidemmäksi ajaksi. Suunnittele joulun aktiviteetit myös eläimen kannalta. Missä lemmikki voi olla tapahtumien tai muiden menojen aikana, jotta se ei joudu olemaan tavallista pidempiä aikoja yksin? Entä voiko lemmikin ottaa mukaan?

Vinkit lemmikin kanssa matkustamiseen jouluna

Jos joulusuunnitelmiin kuuluu matkustaminen, muista huomioida seuraavat asiat:

  • Harjoittele matkustamista koiran tai kissan kanssa jo ennen suunniteltuja matkoja. Jos tarkoituksena on matkustaa pidempi matka kuin tavallisesti, muista totuttaa eläin piteneviin matkoihin vähitellen jo etukäteen.
  • Mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi jokin peitto tai oma peti, jossa on tuttu kodin tuoksu. Se rauhoittaa ja auttaa eläintä asettumaan uuteen paikkaan joulun ajaksi.
  • Muista rutiinit myös kodin ulkopuolella. Koira ja kissa kaipaavat leikkiä ja aktivointia myös uusissa paikoissa. Anna myös mahdollisuus lepoon.
  • Tarkista lähimmän eläinlääkäriaseman sijainti ja yhteystiedot etukäteen, jotta ne ovat tiedossa mahdollisella hädän hetkellä.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira haavanhoito
Lemmikin haavanhoito

Koiran ja kissan haavanhoito Lemmikeillä haavanhoito on yksi yleisistä kotona tehtävistä toimenpiteistä. Haavanhoidossa on tietyt perusperiaatteet, joiden kanssa pärjää pitkälle. Kuitenkin on hyvä osata tunnistaa

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.