Omistaja pitää kissaa sylissä ja leikkaa sen kynsiä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan kynsien leikkaus

Artikkelin sisältö

Sisäkissan kynsien leikkaus pitää huolen siitä, etteivät kynnet pääse kasvamaan häiritsevän pitkiksi. Kun kissan kynnet näkyvät tassun ollessa rentoina, kynnet kaipaavat leikkausta.

Kissan kynnet kasvat sen koko elämän ajan. Raapiminen edistää kynsien luontaista uusiutumista, sillä se auttaa kynsien ulointa kerrosta irtoamaan. Kynnen uloin kerros irtoaa säännöllisesti, sillä kissan kynnet kasvavat sekä pituutta että paksuutta.

Kissoilla onkin luontainen tarve raapia ja käyttää kynsiään. Kotiin kannattaa hankkia erilaisia raapimispuita ja raapimisalustoja, joita kissa saa luvan kanssa raapia.

Ulkokissat käyttävät kynsiään esimerkiksi metsästämiseen ja kiipeilemiseen, joten niiden kynnet kuluvat luontaisesti. Sisäkissojen kynnet taas kaipaavat säännöllistä leikkaamista, sillä ne eivät kulu itsestään.

Milloin kissan kynnet tarvitsee leikata?

Lepotilassa kissan kynsien tulisi olla piilossa. Jos kynnet näkyvät selvästi kissan ollessa rentona tai rapisevat kävellessä lattiaa vasten, ne kaipaavat leikkaamista. Pitkät kynnet jäävät helposti kiinni kodin tekstiileihin ja haittaavat kissaa. Jatkuvasti näkyvissä olevat kynnet saattavat myös repeytyä, kun kissaa yrittää irrottaa kyntensä jäätyään jumiin johonkin tekstiiliin. Repeytynyt kynsi lisää tulehduksen riskiä.

Kissan kynsien leikkaus on järkevää myös ennen jännittäviä toimenpiteitä, joissa kissaa joudutaan pitämään sylissä. Näitä tilanteita voivat olla esimerkiksi eläinlääkärikäynnit tai näyttelyt. Tylpäksi leikattu kynsi satuttaa vähemmän kuin leikkaamaton kynsi, jos kissa säikähtää ja kiipeää siksi olkapäälle tai raapaisee. Kynsien leikkaaminen vähentää myös riskiä, että kissan kynnet jäävät jumiin kiinnipitäjän vaatteisiin ja repeytyvät.

Sopiva leikkausväli vaihtelee yksilöiden mukaan. Usein etutassujen kynsiä tarvitsee leikata takatassujen kynsiä harvemmin, sillä etutassujen kynnet kuluvat helpommin kissan teroittaessa kynsiään raapimispuuhun.

Kissan kynsisakset

Käytä kynsien leikkaamiseen aina vain kissoille tarkoitettuja kynsisaksia. Paina kissan varvasta kevyesti niin, että kynsi tulee esiin. Leikkaa kynnestä vain läpikuultava kärki. Näin vältät osumasta kynnen sisällä kulkeviin hermoihin ja verisuoniin. Liian pitkissä ja leikkaamattomissa kynsissä hermot ja verisuonet ovat lähellä kynnen kärkeä, mutta ne vetäytyvät vähitellen takaisin lähemmäs kynnen tyveä, kun kynsienleikkuu on säännöllistä.

Kissan totuttaminen kynsien leikkaamiseen

Kynsien leikkaamiseen totuttamisessa kannattaa edetä vähitellen. Seuraavaan vaiheeseen voi edetä, kun kissa pysyy rauhallisena.

  1. Anna kissan tutustua kynsisaksiin omassa tahdissaan. Palkitse kissa herkulla tai silityksillä erityisesti silloin, kun se tutkii kynsisaksia omatoimisesti. Myös leikittäminen saksiin tutustumisen yhteydessä saattaa auttaa kissaa yhdistämään kynsisakset positiivisiin asioihin.
  2. Totuta kissa siihen, että sen tassuja ja varpaita kosketaan, kun sitä pidetään sylissä. Palkitse kissa. Totuta kissa myös siihen, että sen varpaita painetaan kevyesti niin, että kynsi tulee esiin.
  3. Aloita leikkaamalla vain yksi kynsi. Vähitellen voit leikata useamman kynnen samalla kerralla. Muista palkita kissaa herkuilla kynsien leikkaamisen välissä.
  4. Leikkaa kaikki kynnet kerrallaan. Kun kissa pysyy rauhallisena koko kynsien leikkaamisen ajan, voit luopua herkuilla palkitsemisesta.

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.