Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Valjaissa ulkoileva kissa nauttii uusista hajuista

Artikkelin sisältö

Kissojen ajatellaan olevan helppoja lemmikkejä, mutta ne kaipaavat koirien tavoin aktiviteetteja ja vaihtelua arkeensa.

Valjaissa ulkoillessa kissa pääsee liikkumaan turvallisesti ja purkamaan energiaa. Kissa tutkii maailmaa haistelemalla, joten ulkomaailman uudet hajut ja vaihtuva ympäristö virkistävät kissaa. Lisäksi ulkona kissat pääsevät syömään ruohoa, mikä puhdistaa niiden suolistoa. Sisäkissalle voi kasvattaa ruohoa ruukussa ja tuoda vaikka käpyjä, kiviä tai keppejä haisteltaviksi.

Helsingissä asuva Marfa ulkoilee kissansa Kobikin kanssa lähes päivittäin. Heillä on kodin lähellä vakioreitti, jonka Kobik tuntee. Kesti kuitenkin pitkään, ennen kuin Marfa sai totutettua kissansa kulkemaan valjaissa.

”Kissan kanssa ulkoileminen vaatii omistajalta kärsivällisyyttä, koska kissa haluaa määrätä tahdin”, Marfa sanoo.

Marfa on totuttanut kissansa myös pyöräilemiseen. Pyöräillessä kissa on turvallisesti eläinten kuljetukseen tarkoitetussa repussa. Marfan mukaan kissan kanssa pyöräily on erityisen kätevää silloin, kun haluaa päästä kulkemaan vaikka sellaisiin kauempana oleviin paikkoihin, joissa on vähemmän ihmisiä tai koiranulkoiluttajia.

Kissa-ulkoilee-valjaissa
Kuva: Marfa ulkoiluttaa kissaansa Kobikia, joka pääsee välillä kiipeilemään puihin.

Kissa on mieleltään saalistaja, ja luonnossa kissa joutuu jatkuvasti liikkumaan ja tekemään töitä ravinnon saamiseksi. Siksi myös kotikissan on tärkeää päästä leikkimään sellaisia leikkejä, jotka muistuttavat mahdollisimman paljon metsästämistä. Sisällä erilaiset rapisevat ja kiiltävät lelut saavat kissan innostumaan leikkimisestä parhaiten. Marfan kissa Kobik nauttii siitä, että pääsee ulkona vaanimaan lintuja ja hiiriä. Välillä se jopa onnistuu niiden nappaamisessa.

Marfa on adoptoinut kissansa Virosta, kun se oli jo aikuinen. Ennen kissan tuomista kotiin ei tiennyt mitään kissan luonteesta, sillä edellinen omistaja oli kuollut eikä kukaan muu tuntenut kissaa. Marfa huomasi heti, että kissa on tottunut ulkoilemaan. Kobik raapi asunnon ovea kertoakseen, että halusi päästä ulos.

Ensin kissa halusi ulos monta kertaa päivässä. Nyt kissa on oppinut siihen, että pääsee ulos kerran päivässä. Tämä on kuitenkin vaatinut Marfalta johdonmukaisuutta. Ensimmäisten kuukausien ajan hän kävi Kobikin kanssa ulkona joka päivä samaan aikaan, jotta se oppi pääsevänsä ulos säännöllisesti.

Kissat ovat älykkäitä eläimiä ja niiden kouluttaminen on mahdollista, kun löytää kissaa motivoivan palkkion. Marfan kissa tunnistaa käskyt ”mennään” ja ”ei” ja osaa ulkoillessa toimia niiden mukaan. Tosin vain silloin, kun lähellä ei ole lintuja.

Kotikissa pärjää hyvin ilman ulkoilemista, jos sitä ei ole siihen totuttanut. Kotona kissat kaipaavat sekä korkeita paikkoja ympäristön tarkkailemiseen että pieniä koloja, joihin piiloutua. Ahtaat paikat saavat kissan olon turvalliseksi, ja siksi kissat piiloutuvat mielellään esimerkiksi pahvilaatikoihin.

Kissan leikittäminen on hyvä keino varmistaa, että myös sisäkissa saa tarpeeksi liikuntaa eikä tylsisty. Lelujen avulla kissoja voi aktivoida myös älyllisesti. Kissan ongelmanratkaisukyky kehittyy, kun se joutuu selvittämään, kuinka vaikka pallon sisään piilotetut herkut saa ulos.

Jos ulkoilutat kissaa valjaissa, huomioi nämä asiat:

  • Valjaisiin ja ulkoiluun totuttaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Pentu tottuu valjaisiin aikuista kissaa helpommin.
  • Uusi ympäristö, vieraat äänet ja tuntemattomat ihmiset tai koirat voivat pelästyttää kissan. Siksi kissaa varten on hyvä ottaa mukaan eläinten kuljettamiseen tarkoitettu reppu, jonne kissa voi halutessaan vetäytyä turvaan.
  • Ulkoilupaikkaa valitessa kannattaa huomioida, kuinka paljon muita koiranulkoiluttajia, lenkkeilijöitä tai lapsia alueella liikkuu.
  • Kissan kanssa ulkoillessa on kuljettava kissan tahdissa ja kissan valitsemia reittejä. Kissa saattaa kulkea hitaasti ja pysähdellä paljon. Valjasulkoilu onkin omistajalle oiva hetki rauhoittua itsekin arjen keskellä ja samalla viettää rauhassa aikaa kissansa kanssa.

Kissa-ulkoilee-valjaissa
Kuva: Helsingissä asuva Marfa ulkoilee kissansa Kobikin kanssa lähialueen tutulla reitillä.

Samankaltaisia artikkeleita

Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Kissa makaa sängyllä
Kissaflunssa

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin. Kissaflunssaa aiheuttavat

Lue lisää »
Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kissan sirutus

Mitä mikrosiru hyödyttää? Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.