Kissa leikkii
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan kipu – Mistä sen tunnistaa?

Artikkelin sisältö

Kissan kipuoireet ovat hankalia tunnistettavia, ja muutokset käyttäytymisessä ovat usein paras tapa huomata kissan kipu. Kissa on taitava piilottamaan kipunsa, joten se kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi käytöksen muuttuessa ilman selvää syytä.

Omistaja tunnistaa yleensä parhaiten, jos kissan käytös poikkeaa normaalista. Koska jokainen omistaja on oman kissansa käytöksen asiantuntija, kannattaa kissaomistajien luottaa omaan intuitioonsa ja tuoda kissa tarkastettavaksi heti, kun huomaa käytösmuutoksia.

Kissan kivun merkit: muutokset käyttäytymisessä

Tarkkaile kivusta kertovia muutoksia kissan aktiivisuudessa ja käyttäytymisessä:

• Kissa saattaa vetäytyä omiin oloihinsa pois ihmisten ja muiden eläinten luota. Se saattaa myös käyttäytyä ihmisten tai muiden kissojen seurassa eri tavalla kuin aikaisemmin.
• Kissa voi vältellä ihmisen kosketusta.
• Kosketus voi ärsyttää kissaa, sen ilme voi olla kivulias ja silmät viiruina.
• Kissa välttelee kiipeilyä, korkeille tasoille hyppimistä ja korkealta suoraan maahan hyppäämistä.
• Kissa leikkii aikaisempaa vähemmän.
• Kissan voi olla vaikeaa käyttää hiekkalaatikkoa, jolloin se saattaa pissata laatikon ohi. Kissa saattaa myös pissata täysin vääriin paikkoihin.
• Kipu saattaa vähentää kissan ruokahalua. Muutokset syömisessä kuitenkin kertovat, että kissalla on jo kovia kipua ja että sitä olisi pitänyt alkaa hoitaa jo paljon aikaisemmin.

Tarkkaile turkin kuntoa

Tavallisesti kissat pitävät hyvää huolta turkkinsa puhtaudesta. Muutokset kissan peseytymisessä ja etenkin jonkin tietyn alueen jatkuva rasvoittuminen voivat olla merkki kivusta. Esimerkiksi nivelrikko tai jokin muu vaiva saattaa jäykistää kissaa niin, että jättää jotkin alueet puhdistamatta. Kivun vuoksi kissa saattaa myös vältellä tiettyjä asentoja.

Joidenkin kissojen koko turkki muuttuu hoitamattoman näköiseksi, kiillottomaksi ja takkuiseksi.

Kissat usein nuolevat kivuliaita kohtia normaalia enemmän. Karvapeite saattaa ohentua kivun alueelta tai muuttua jopa täysin karvattomaksi. Liiallinen nuoleminen voi aiheuttaa kissalle myös ihon ärtymistä ja arkuutta.

Auta kissaa kipujen kanssa

Kissan kivun tunnistaminen ja oikean kipulääkityksen annoksen määritteleminen on haastavaa ammattilaisillekin. Eläinlääkärit käyttävät kipujen arvioinnissa työkaluna kissan kipuilmetaulukkoa.

Kotona voit itse tehdä kissan ympäristöstä sellaisen, että kissan on helppo kulkea paikasta toiseen mahdollisimman kivuttomasti.

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

• Tee kissan omasta paikasta mukava ja pehmeä ja sijoita se rauhalliseen paikkaan, jossa kissa tuntee olonsa turvalliseksi. Näin varmistat, että kissa pääsee lepäämään ja nukkumaan rauhassa.
• Lisää ylimääräisiä tasoja, portaita tai ramppeja niihin paikkoihin, joissa kissan pitää päästä kulkemaan. Suurin osa vanhoista kissoista sairastuu nivelrikkoon, jolloin ne alkavat kipujen vuoksi vältellä korkeille tasoille hyppäämistä. Rampit ja tasot helpottavat kissan kulkemista suosikki tähystely- tai lepopaikalleen.
• Huolehdi, että kissanhiekkalaatikko on matalareunainen, jotta kissa pääsee helposti ja kivuttomasti kulkemaan hiekkalaatikolle.

 

Samankaltaisia artikkeleita

Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Kissa makaa sängyllä
Kissaflunssa

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin. Kissaflunssaa aiheuttavat

Lue lisää »
Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kissan sirutus

Mitä mikrosiru hyödyttää? Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »
Omistaja pitää kissaa sylissä ja leikkaa sen kynsiä
Kissan kynsien leikkaus

Sisäkissan kynsien leikkaus pitää huolen siitä, etteivät kynnet pääse kasvamaan häiritsevän pitkiksi. Kun kissan kynnet näkyvät tassun ollessa rentoina, kynnet kaipaavat leikkausta. Kissan kynnet kasvat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.