Kissa leikkii
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan kipu – Mistä sen tunnistaa?

Artikkelin sisältö

Kissan kipuoireet ovat hankalia tunnistettavia, ja muutokset käyttäytymisessä ovat usein paras tapa huomata kissan kipu. Kissa on taitava piilottamaan kipunsa, joten se kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi käytöksen muuttuessa ilman selvää syytä.

Omistaja tunnistaa yleensä parhaiten, jos kissan käytös poikkeaa normaalista. Koska jokainen omistaja on oman kissansa käytöksen asiantuntija, kannattaa kissaomistajien luottaa omaan intuitioonsa ja tuoda kissa tarkastettavaksi heti, kun huomaa käytösmuutoksia.

Kissan kivun merkit: muutokset käyttäytymisessä

Tarkkaile kivusta kertovia muutoksia kissan aktiivisuudessa ja käyttäytymisessä:

• Kissa saattaa vetäytyä omiin oloihinsa pois ihmisten ja muiden eläinten luota. Se saattaa myös käyttäytyä ihmisten tai muiden kissojen seurassa eri tavalla kuin aikaisemmin.
• Kissa voi vältellä ihmisen kosketusta.
• Kosketus voi ärsyttää kissaa, sen ilme voi olla kivulias ja silmät viiruina.
• Kissa välttelee kiipeilyä, korkeille tasoille hyppimistä ja korkealta suoraan maahan hyppäämistä.
• Kissa leikkii aikaisempaa vähemmän.
• Kissan voi olla vaikeaa käyttää hiekkalaatikkoa, jolloin se saattaa pissata laatikon ohi. Kissa saattaa myös pissata täysin vääriin paikkoihin.
• Kipu saattaa vähentää kissan ruokahalua. Muutokset syömisessä kuitenkin kertovat, että kissalla on jo kovia kipua ja että sitä olisi pitänyt alkaa hoitaa jo paljon aikaisemmin.

Tarkkaile turkin kuntoa

Tavallisesti kissat pitävät hyvää huolta turkkinsa puhtaudesta. Muutokset kissan peseytymisessä ja etenkin jonkin tietyn alueen jatkuva rasvoittuminen voivat olla merkki kivusta. Esimerkiksi nivelrikko tai jokin muu vaiva saattaa jäykistää kissaa niin, että jättää jotkin alueet puhdistamatta. Kivun vuoksi kissa saattaa myös vältellä tiettyjä asentoja.

Joidenkin kissojen koko turkki muuttuu hoitamattoman näköiseksi, kiillottomaksi ja takkuiseksi.

Kissat usein nuolevat kivuliaita kohtia normaalia enemmän. Karvapeite saattaa ohentua kivun alueelta tai muuttua jopa täysin karvattomaksi. Liiallinen nuoleminen voi aiheuttaa kissalle myös ihon ärtymistä ja arkuutta.

Auta kissaa kipujen kanssa

Kissan kivun tunnistaminen ja oikean kipulääkityksen annoksen määritteleminen on haastavaa ammattilaisillekin. Eläinlääkärit käyttävät kipujen arvioinnissa työkaluna kissan kipuilmetaulukkoa.

Kotona voit itse tehdä kissan ympäristöstä sellaisen, että kissan on helppo kulkea paikasta toiseen mahdollisimman kivuttomasti.

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin:

• Tee kissan omasta paikasta mukava ja pehmeä ja sijoita se rauhalliseen paikkaan, jossa kissa tuntee olonsa turvalliseksi. Näin varmistat, että kissa pääsee lepäämään ja nukkumaan rauhassa.
• Lisää ylimääräisiä tasoja, portaita tai ramppeja niihin paikkoihin, joissa kissan pitää päästä kulkemaan. Suurin osa vanhoista kissoista sairastuu nivelrikkoon, jolloin ne alkavat kipujen vuoksi vältellä korkeille tasoille hyppäämistä. Rampit ja tasot helpottavat kissan kulkemista suosikki tähystely- tai lepopaikalleen.
• Huolehdi, että kissanhiekkalaatikko on matalareunainen, jotta kissa pääsee helposti ja kivuttomasti kulkemaan hiekkalaatikolle.

 

Samankaltaisia artikkeleita

Kissa sohvalla, taustalla jouluvaloja
Joulu kissan kanssa

Haluatko tehdä joulusta hieman erityisen myös kissallesi? Paras joululahja kissalle on, että se pääsee tekemään kissamaisia asioita ja viettämään tavallista enemmän aikaa yhdessä sille rakkaiden

Lue lisää »
Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.