Kissan astman hoito
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Kissan astma aiheuttaa tyypillisesti hengenahdistusta

Artikkelin sisältö

Kissoilla esiintyvä astma muistuttaa oireiltaan ja hoidoltaan ihmisten sairastamaa astmaa, jossa hengitystiet turpoavat akuutin hengenahdistuskohtauksen aikana. Lue lisää kissan astman oireista, diagnosoinnista ja hoidosta.

Kissan astma on yliherkkyysreaktio, joka aiheutuu ilmassa kulkevista allergeeneistä. Ympäristöstä löytyviä kissan astmalle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi pöllyävä kissanhiekka, sisäilman pölyt, home tai tupakan savu.

Joillakin kissoilla on geneettinen taipumus sairastua astmaan. Usein astman aiheuttaja jää kuitenkin epäselväksi eikä eläinlääkäri löydä yhtä selkeää syytä taudin puhkeamiselle. Joissakin tapauksissa esimerkiksi kissanhiekan vaihtaminen voi vähentää oireita, mutta sekään ei aina tarkoita, että hiekka on syy astman puhkeamiseen.

Kissan astman oireet

Yleensä astma todetaan nuorilla tai keski-ikäisillä kissoilla. Kissan astman tyypillisimmät oireet ovat kroonistunut yskä ja akuutti hengenahdistus, jonka aikana kissa saattaa hengittää suu auki. Astmakohtauksen aikana kissan hengitystiet turpoavat ja voivat mennä kokonaan tukkoon.

Astman diagnosointiin ei ole yksiselitteistä testiä. Astmaattisilla kissoilla voi olla keuhkoissa röntgenkuvilla havaittavia muutoksia, hengityksessä saattaa kuulua rahinaa tai vinkumista tai valkosoluarvot saattavat poiketa normaalista. Kaikilla astmaattisilla kissoilla ei kuitenkaan ole kaikkia edellä mainittuja löydöksiä. Usein astmaattiset kissat tulevat eläinlääkäriin akuutin hengenahdistuskohtauksen takia.

Jatkuva kuiva yskä voi oireena liittyä myös moniin muihin sairauksiin. Esimerkiksi hengitystien tulehdus, kasvaimet tai loiset voivat aiheuttaa kroonistunutta yskää. Siksi astman diagnosointi alkaa muiden sairauksien poissulkemisella.

Kissan astman hoito

Kissan astmaa hoidetaan yleisimmin kortisonilla. Lääke annetaan kissalle suunnitellulla inhalaattorilla eli kissan astmapiipulla, josta lääkkeen voi hengittää. Vakavaoireisille kissoille kortisoni voidaan antaa ensin tabletteina, sillä ne tehoavat inhalaattorilla annettua lääkettä tehokkaammin.

Kissa kannattaa totuttaa inhalaattorin käyttöön vähitellen. Ensin inhalaattorin maskin voi laittaa kissan kuonolle ilman, että antaa lääkettä. Lääkkeen antamisesta kuuluva ääni voi ensin pelästyttää kissan, joten kissa kannattaa totuttaa myös ääneen.

Jotkut kissat oppivat yhdistämään inhalaattorin ja lääkkeen antamiseen positiivisiin asioihin, kun ne huomaavat lääkkeen helpottavan hengittämistä. Kissan voi palkita herkulla lääkkeen ottamisen jälkeen, mikä myös osaltaan auttaa kissaa suhtautumaan lääkkeen antamiseen positiivisesti.

Suurin osa astmaan sairastuneista kissoista tarvitsee lääkitystä koko loppu elämänsä. Joillekin kissoille kuitenkin riittää, että ne saavat lääkettä muutaman kuukauden kuurina.

Kissan astman ennuste on hyvä. Hyvin hoidettuna kissan astma ei vaikuta eliniänodotteeseen.

Astman pitkäaikaishoidossa kissanomistajan kannattaa kiinnittää huomiota myös ympäristön ja kodin muokkaamiseen kissalle sopivaksi:

  • vähennä pölyn määrää kotona
  • vaihda kissanhiekka pöllyämättömään hiekkaan
  • vältä kissan altistumista aerosoleille
  • vältä kissan altistumista tupakan savulle

Milloin eläinlääkäriin?

Heti astman toteamisen jälkeen kissan kuntoa ja lääkityksen tehoa tarkistetaan eläinlääkärissä oireiden vakavuudesta riippuen muutaman viikon tai kuukauden välein. Jos kissan astma on tasapainossa, yleensä yksi tai kaksi tarkastusta vuodessa riittävät.

Kissa tulee viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi kroonistuneen tai usein toistuvan yskän takia, jotta yskän syy saadaan selvitettyä. Kissat ovat taitavia piilottamaan kipunsa, joten ne kannattaa tuoda eläinlääkäriin matalalla kynnyksellä myös muiden vaivojen tai muuttuneen käytöksen takia.

Kissanomistajien on hyvä muistaa, että astmaattiset kissat voivat saada myös muita hengitysteiden tulehduksia tai sairauksia. Jos astmaatikkokissalle aiemmin määrätyt lääkkeet eivät jostain vaiheessa enää tehoa yskään tai hengenahdistukseen, kissa on syytä tuoda eläinlääkäriin tarkistettavaksi. Silloin kyseessä voi olla jokin muu hengitysteiden sairaus tai lääkitys saattaa kaivata tehostamista.

Samankaltaisia artikkeleita

Oranssi kissa nukkuu pöydällä aurinkoisessa kohdassa
Kissan unentarve

Muihin eläimiin verrattuna kissat tarvitsevat paljon unta. Kissat nukkuvat yleensä vähintään 15 tuntia vuorokaudessa. Jotkin kissat voivat kuitenkin olla unessa jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Kissan

Lue lisää »
Kissa makaa sängyllä
Kissaflunssa

Kissaflunssalla tarkoitetaan eri virusten ja bakteerien aiheuttamia kissan flunssaoireita. Voimassa oleva rokotus ehkäisee oireiden saamista ja vähentää todennäköisyyttä, että kissa levittäisi tautia eteenpäin. Kissaflunssaa aiheuttavat

Lue lisää »
Oranssi kissa makaa nurmikolla ja katsoo kameraan
Kissan sirutus

Mitä mikrosiru hyödyttää? Suomessa hylätään Suomen eläinsuojelu SEY:n arvion mukaan vähintään 20 000 kissaa vuodessa, minkä vuoksi käynnissä on kissakriisi. Kissan sirutus ja rekisteröiminen voivat

Lue lisää »
Kissa makoilee sängyllä ja omistaja silittää sen päätä
Vanhan kissan sairaudet

Vanhuuden merkit Yleisen määritelmän mukaan seniorikissat ovat 11—14-vuotiaita ja vanhuksia taas ovat yli 15-vuotiaat kissat. Lemmikkikissat elävät yhä pidempään, ja eläinlääkärin vastaanotolla yli 15-vuotiaat kissamummut

Lue lisää »
Omistaja pesee kissaa
Kissan peseminen

Kissan peseminen on tarpeellista silloin, jos kissa ei jostain syystä pysty puhdistamaan turkkiaan nuolemalla tai kun turkin puhtaanapito vaatii lisäksi myös vesipesua. Pitkäkarvaiset ja karvattomat

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.