Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Ampiaisen pisto koiralla ja kissalla

Artikkelin sisältö

Hyönteisten pistot koiralla ovat tuttu kesäinen riesa. Lue lisää siitä, kuinka hyönteisten pistoja voi hoitaa ja ehkäistä.

Hyttyset, mäkäräiset, paarmat, ampiaiset, mehiläiset ja muurahaiset kiusaavat ihmisten tavoin myös koiria. Hyönteisten pistot aiheuttavat kutinaa, kipua ja turvotusta pistokohdassa.

Yleensä pistot aiheuttavat vain tilapäisiä ja vaarattomia oireita, mutta ne voivat aiheuttaa koiralle tai kissalle allergisen reaktion. Pistokohdan turvotusta kannattaa seurata tarkkaan varsinkin silloin, jos pistos on pään tai kaulan alueella.

Ampiaisen piston hoito

Ampiaisen pisto aiheuttaa koiralle ja kissalle usein kutinaa sekä turvotusta ja kipua pistokohdassa. Pisto voi myös aiheuttaa allergisen reaktion, joka voi olla lemmikille pahimmillaan kohtalokas.

Toimi näin, jos koirasi tai kissasi saa ampiaisen piston ja siitä aiheutuu turvotusta varsinkin pään ja kaulan alueelle tai voimakasta kutinaa:

  • Anna koiralle hydrokortisonia. Tarkista kyypakkauksen tablettien oikea annostus päivystävältä eläinlääkäriltä. Myös kissalle voi antaa kyypakkauksen tabletteja ensiapuna ampiaisen pistoihin.
  • Jos et ole varma, johtuuko turvotus ampiaisen pistosta vai kyynpuremasta, älä anna lemmikille kortisonia, vaan hakeudu eläinlääkäriin (kortisoni kuormittaa munuaisia kyynpurematapauksissa). Voit aina soittaa eläinlääkäriin ja varmistaa ohjeen.
  • Viilennä pistokohtaa kylmällä mikäli eläin sallii sen, esim. viileällä ja kostealla pyyhkeellä.

Ampiaisen pistojen lisäksi myös hyttysten pistot voivat aiheuttaa allergisen reaktion, mikäli koira on herkistynyt hyönteisten pistoille tai pistoja on määrällisesti paljon.

Milloin eläinlääkäriin?

Koira tai kissa on syytä viedä eläinlääkäriin ampiaisen piston takia, jos pisto on pään tai kaulan alueella, turvotus ei lähde laskemaan tai pistokohta on kovin kivulias ja häiritsee lemmikkiä.

Erityisesti suussa oleviin pistoihin tulee reagoida heti, sillä ne voivat turvotessaan tukkia hengitystiet. Kissat ja jotkut koirat voivat yrittää pyydystää ampiaisia, jolloin niillä on suurin riski saada pisto suuhunsa.

Jos hyönteisen piston turvotus ei laske muutaman päivän sisällä tai jos pistokohta näyttää tulehtuneelta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Hyönteisten pistojen ehkäisy

Pidempi ja kihara turkki suojaa jonkin verran hyönteisten pistoilta, minkä vuoksi lyhytkarvaiset koirat joutuvat pitkäkarvaisempia koiria todennäköisemmin hyönteisten piston uhriksi. Jos tietää menevänsä paikkaan, jossa on paljon hyttysiä, voi koiraa suojata vaatteella. Erityisesti kannattaa suojata mahan alue, sillä koirilla on usein ohuempi turkki juuri mahassa.

Koirille on luontaista mennä kuono edellä tutkimaan uusia paikkoja. Siksi esimerkiksi juuri ampiaiset pistävät koiria usein kuonon tai kaulan alueelle. Kissat taas tutkivat lähellä lentäviä ampiaisia tökkimällä tassuillaan, joten ne saavat piston todennäköisimmin tassuihin. Jos mahdollista, koirat ja kissat kannattaa pitää poissa sellaisista paikoista, joissa tiedetään olevan ampiaisen pesä tai muuten paljon ampiaisia.

Jotkin koirien punkkien torjuntaan ensisijaisesti tarkoitetut paikallisvaleluliuokset tai pannat voivat karkottaa myös hyttysiä ja joitakin muita pistäviä hyönteisiä. Keskustele tarvittaessa sopivasta tuotteesta eläinlääkärisi kanssa.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira leikkii vedellä puutarhassa
Ehkäise koiran lämpöhalvaus

Koiran lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin. Siksi koira on erityisen tärkeää pitää viileänä kesällä. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, kuolaaminen,

Lue lisää »
Raidallinen kissa haistelee takapihalla kukkaa
Kissalle myrkylliset ulkokasvit

Monet puutarhoissa, pihoilla ja parvekkeilla yleiset kukat ja kasvit ovat lemmikeille myrkyllisiä. Innokkaan viherpeukalon kannattaakin kiinnittää huomiota kasvien valintaan, jos perheessä on kissa. Uteliaat kissat

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Corgi istuu maassa ja katsoo omistajaansa
Koirapennun koulutus ehkäisee vaaratilanteita

Koiranpennun koulutus on hyvä keino vahvistaa omaa suhdetta uuteen karvaiseen perheenjäseneen. Riittävällä koulutuksella varmistat myös, että pennusta kasvaa hyvä koirakansalainen. Panosta koiranpennun koulutuksessa perustottelevaisuuden hyvään

Lue lisää »
Kissanpentu kirjahyllyssä
10 faktaa kissanpennuista

Kuinka kissanpennut kehittyvät ja millaista hoitoa pienet pennut tarvitsevat? Kun ymmärrät kissanpennun kehityksen eri vaiheet, tiedät mitä odottaa ja pystyt huomioimaan sen tarpeet. Kissanpentu syntyy

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.