Yksinoleva koira odottaa ikkunalla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran opettaminen yksinoloon

Artikkelin sisältö

Yksinolo on tärkeä taito, joka jokaisen koiran tulee oppia. Koirat ovat luonnostaan seurallisia, joten ilman erillistä opettelua yksinolo on niille hyvin stressaavaa.

Yksinolon opettelu kannattaa aloittaa heti pentuna, jolloin koirat omaksuvat uusia asioita helposti. Sopiva ajankohta harjoitteluun on yleensä silloin, kun pentu on valmiiksi väsynyt ja rento. Esimerkiksi suoraan lenkin jälkeen koiranpennut ovat monesti riehakkaita, jolloin ne eivät pysty keskittymään yksinolon harjoitteluun.

Pentukoiran yksinoloharjoittelu

Säännöllisellä ja toistuvalla harjoittelulla pentu oppii omistajan tulevan aina takaisin ja tottuu olemaan yksin pidempiäkin aikoja. Kun pentu oppii olemaan yksin puoli tuntia, se pystyy usein olemaan kotona myös kokonaisen työpäivän ajan.

Harjoittelua kannattaa vaikeuttaa asteittain niin, että koira ei ehdi hätääntyä olleessaan yksin. Vinkuminen ja haukkuminen yksinollessa kertovat, että harjoittelussa on edetty liian nopeasti ja poissaoloaikaa on lyhennettävä.

Vinkkejä yksinolon harjoitteluun:

  • Harjoittelun voi aloittaa poistumalla esimerkiksi portilla rajatun tilan ulkopuolelle tai kulman taakse, jos koira hätääntyy heti ollessaan yksin. Näin koira oppii vähitellen olevansa yhä turvassa, vaikka se ei olisi ihmisen välittömässä läheisyydessä.
  • Jätä pentu yksin ensin vain sekunniksi. Poistu oven taakse ja tule takaisin, kun pentu on vielä rauhallinen.
  • Venytä poissaoloaikaa aina muutama sekunti kerrallaan. Lopulta pystyt olla poissa minuutteja kerrallaan, myöhemmin vielä pidempiä aikoja.
  • Harjoittele usein ja säännöllisesti.
  • Ulos menemisestä ja sisään tulemisesta ei kannata tehdä suurta numeroa.

Rajattu tila helpottaa yksinolon opettelua. Iso tila saattaa tuntua pennusta ahdistavalta, kun taas pienessä tilassa pentu usein kokee olevansa turvassa.

Koiraa ei kuitenkaan saa jättää häkkiin sen ollessa yksin kotona. Pennun tai aikuisen koiran pitäminen häkissä on sallittua vain kuljettamisen, sairauden tai muun hyväksyttävän tilapäisen syyn takia.

Yksinolon opettelussa voi hyödyntää apteekeista ja eläinlääkäriasemilta saatavia feromonivalmisteita. Ne sisältävät hormonia, jota emokoirat erittävät rauhoittaakseen pentujaan. Feromonivalmisteet saavat siis koiran tuntemaan olonsa turvalliseksi ollessaan yksin. Koiran makuupaikalle voi myös jättää omistajalle tuoksuvia vaatteita.

Aikuisen koiran totuttaminen yksinoloon

Jos koiraa ei ole totutettu olemaan yksin, se todennäköisesti kärsii eroahdistuksesta. Eroahdistus on koiralle stressaavaa, mikä näkyy yksilöstä riippuen erilaisilla tavoilla. Koira voi oirehtia esimerkiksi haukkumalla ja vinkumalla, tuhoamalla tavaroita sekä tekemällä tarpeensa sisälle ollessaan yksin. Jotkin koirat saattavat raapia ovea tai kävellä hermostuneena edestakaisin.

Aikuisen koiran yksinoloon totuttelussa kannattaa edetä samalla tavalla kuin pennunkin kanssa. Aikuisen koiran kouluttaminen saattaa vaatia pennun kouluttamista enemmän aikaa ja säännöllisyyttä.

Koiraa hankkiessa kannattaakin panostaa pentuajan kouluttamiseen niin yksinolon kuin muidenkin asioiden harjoittelemisessa, sillä koira on yleensä haastavaa totuttaa pois jo opituista huonoista tavoista. Jos yksinolon harjoittelu aiheuttaa haasteita, kysy rohkeasti neuvoa eläinlääkäriltä tai ammattikoulutuksen saaneelta eläintenkouluttajalta.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.