Yksinoleva koira odottaa ikkunalla
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran opettaminen yksinoloon

Artikkelin sisältö

Yksinolo on tärkeä taito, joka jokaisen koiran tulee oppia. Koirat ovat luonnostaan seurallisia, joten ilman erillistä opettelua yksinolo on niille hyvin stressaavaa.

Yksinolon opettelu kannattaa aloittaa heti pentuna, jolloin koirat omaksuvat uusia asioita helposti. Sopiva ajankohta harjoitteluun on yleensä silloin, kun pentu on valmiiksi väsynyt ja rento. Esimerkiksi suoraan lenkin jälkeen koiranpennut ovat monesti riehakkaita, jolloin ne eivät pysty keskittymään yksinolon harjoitteluun.

Pentukoiran yksinoloharjoittelu

Säännöllisellä ja toistuvalla harjoittelulla pentu oppii omistajan tulevan aina takaisin ja tottuu olemaan yksin pidempiäkin aikoja. Kun pentu oppii olemaan yksin puoli tuntia, se pystyy usein olemaan kotona myös kokonaisen työpäivän ajan.

Harjoittelua kannattaa vaikeuttaa asteittain niin, että koira ei ehdi hätääntyä olleessaan yksin. Vinkuminen ja haukkuminen yksinollessa kertovat, että harjoittelussa on edetty liian nopeasti ja poissaoloaikaa on lyhennettävä.

Vinkkejä yksinolon harjoitteluun:

  • Harjoittelun voi aloittaa poistumalla esimerkiksi portilla rajatun tilan ulkopuolelle tai kulman taakse, jos koira hätääntyy heti ollessaan yksin. Näin koira oppii vähitellen olevansa yhä turvassa, vaikka se ei olisi ihmisen välittömässä läheisyydessä.
  • Jätä pentu yksin ensin vain sekunniksi. Poistu oven taakse ja tule takaisin, kun pentu on vielä rauhallinen.
  • Venytä poissaoloaikaa aina muutama sekunti kerrallaan. Lopulta pystyt olla poissa minuutteja kerrallaan, myöhemmin vielä pidempiä aikoja.
  • Harjoittele usein ja säännöllisesti.
  • Ulos menemisestä ja sisään tulemisesta ei kannata tehdä suurta numeroa.

Rajattu tila helpottaa yksinolon opettelua. Iso tila saattaa tuntua pennusta ahdistavalta, kun taas pienessä tilassa pentu usein kokee olevansa turvassa.

Koiraa ei kuitenkaan saa jättää häkkiin sen ollessa yksin kotona. Pennun tai aikuisen koiran pitäminen häkissä on sallittua vain kuljettamisen, sairauden tai muun hyväksyttävän tilapäisen syyn takia.

Yksinolon opettelussa voi hyödyntää apteekeista ja eläinlääkäriasemilta saatavia feromonivalmisteita. Ne sisältävät hormonia, jota emokoirat erittävät rauhoittaakseen pentujaan. Feromonivalmisteet saavat siis koiran tuntemaan olonsa turvalliseksi ollessaan yksin. Koiran makuupaikalle voi myös jättää omistajalle tuoksuvia vaatteita.

Aikuisen koiran totuttaminen yksinoloon

Jos koiraa ei ole totutettu olemaan yksin, se todennäköisesti kärsii eroahdistuksesta. Eroahdistus on koiralle stressaavaa, mikä näkyy yksilöstä riippuen erilaisilla tavoilla. Koira voi oirehtia esimerkiksi haukkumalla ja vinkumalla, tuhoamalla tavaroita sekä tekemällä tarpeensa sisälle ollessaan yksin. Jotkin koirat saattavat raapia ovea tai kävellä hermostuneena edestakaisin.

Aikuisen koiran yksinoloon totuttelussa kannattaa edetä samalla tavalla kuin pennunkin kanssa. Aikuisen koiran kouluttaminen saattaa vaatia pennun kouluttamista enemmän aikaa ja säännöllisyyttä.

Koiraa hankkiessa kannattaakin panostaa pentuajan kouluttamiseen niin yksinolon kuin muidenkin asioiden harjoittelemisessa, sillä koira on yleensä haastavaa totuttaa pois jo opituista huonoista tavoista. Jos yksinolon harjoittelu aiheuttaa haasteita, kysy rohkeasti neuvoa eläinlääkäriltä tai ammattikoulutuksen saaneelta eläintenkouluttajalta.

Samankaltaisia artikkeleita

Ihminen laittaa koiran tassuun sidettä
Haavojen ensiapu koiralla ja kissalla

Koiranomistajan perustaitoihin kuuluu haavojen ensiapu. Samat ohjeet pätevät sekä koirien että kissojen haavojen hoitoon. Oikeanlainen ensiapu ehkäisee pinnallisten haavojen tulehtumista ja estää syvempiä haavoja vuotamasta

Lue lisää »
Eläinlääkäri näyttää, kuinka koiralle annetaan ensiapua
Koiran ja kissan hätäensiapu

Hätäensiapu voi pelastaa koiran tai kissan hengen. Lue tästä artikkelista, millaista hätäensiapua erilaisissa tilanteissa tulee antaa. Ensiapu onnettomuuspaikalla Onnettomuuspaikalla on tärkeää käyttäytyä rauhallisesti. Auta loukkaantuneita

Lue lisää »
Kuvassa koiralle tehdään kuonosidettä.
Kuonositeen tekeminen koiralle

Loukkaantunut koira on lähes aina shokissa, jolloin se voi purra myös tuttujakin ihmisiä. Käsittele siis koiraa varoen. Ensiaputilanteita varten on hyvä tietää, kuinka tehdä koiralle

Lue lisää »
Koiralle vaaralliset sienet
Sienimyrkytys koiralla

Myrkylliset sienet aiheuttavat myrkytysoireita sekä ihmisille että koirille. Vaikka koira on hyvää seuraa sienimetsässä, sitä ei kannata jättää valvomatta. Utelias koira voi mennä maistelemaan myrkyllisiä

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.