Narttukoiran sterilisaatio
Kirjoittaja
Henkilökuva Jutta
Jutta
Puomio
Eläinlääkäri, ell

Narttukoiran sterilisaatio ennaltaehkäisee sairauksia

Artikkelin sisältö

Mitä koiran sterilisaatiossa tehdään?

Narttukoiran sterilisaatiossa siltä poistetaan munasarjat ja joissain tapauksissa myös kohtu. Sterilisaation jälkeen koira ei voi enää tulla tiineeksi, eikä sillä ole juoksuja.

Mitä hyötyä sterilisaatiosta on? Sterilisaation terveysvaikutuksia

Koirien yleisimpiin kasvainsairauksiin kuuluvat maitorauhaskasvaimet ovat huomattavasti harvinaisempia narttukoirilla, jotka on sterilisoitu ennen ensimmäisiä tai toisia juoksujaan. Myöhemmällä iällä tehdyn sterilisaation ei ole todettu vähentävän maitorauhaskasvainten riskiä. Sterilisaatio myös ennaltaehkäisee kohtutulehdusta.

Epilepsiaa ja diabetesta sairastavilla koirilla leikkaus helpottaa perussairauden hoitotasapainon löytymistä. Talouksissa, joissa on sekä uros- että narttukoiria, sterilisaatio on hyvä keino ennaltaehkäistä suunnittelemattomia tiineyksiä ja pentueita.

Sterilisoitu koira lihoo herkemmin kuin ennen leikkausta hormonitoiminnan muuttuessa. Painonkehitykseen onkin syytä kiinnittää tarkkaa huomiota heti leikkauksen jälkeen. Pienelle osalle leikatuista koirista saattaa kehittyä virtsankarkailua, johon on kuitenkin saatavilla lääkitys.

Voiko narttukoiran sterilisoida juoksujen aikana

Sterilisaatioleikkauksen aikaan nartun terveydentilan tulisi olla mahdollisimman hyvä.

Poikkeustapauksia lukuun ottamatta sterilisaatio pyritään ajoittamaan koiran juoksujen väliin niin, että edellisistä juoksuista olisi kulunut noin kolme kuukautta. On toivottavaa, ettei koiralla olisi valeraskautta leikkauksen aikaan.

Mikä on sopiva ikä narttukoiran sterilisaatiolle

Anestesiariskin vuoksi Omaeläinklinikalla ei tehdä sterilointeja alle 4 kk ikäisille pennuille. Mikäli sterilisaation toivotaan ehkäisevän maitorauhaskasvaimia, sterilisaatio tulisi tehdä ennen ensimmäisiä tai toisia juoksuja.

Sterilisaatioon valmistautuminen

Aikuinen koira on hyvä pitää paastolla ennen leikkausta 6 – 8 h ajan, vettä saa antaa vapaasti. Leikkausvalmisteluja helpottaa, jos potilas on klinikalle saapuessaan puhdas ja kuiva. Koiran voi käyttää tarpeillaan ennen klinikalle tuloa

Koiran terveydentilan tutkimiseksi ja mahdollisimman turvallisen anestesiaprotokollan valitsemiseksi eläinlääkäri saattaa joskus haluta ottaa koiralta anestesiaverinäytteet ennen nukutusta. Mikäli lemmikin terveydentilassa on jotain poikkeavaa, esimerkiksi oksentelua tai ripulia, on syytä kertoa näistä eläinlääkärille ennen leikkausta.

Tarkempia ohjeita leikkaukseen valmistautumisesta täältä.

Mitä sterilisaatioleikkauksessa tapahtuu

  1. Sterilisaatioleikkaus tehdään yleisanestesiassa. Leikkauksen aluksi narttu saa esilääkityksen, ja sen jalkaan asetetaan kanyyli, jonka kautta se saa suonensisäistä nesteytystä, kipulääkkeitä ja anesteetteja. Potilaalle asetetaan hengitysteihin intubaatiotuubi, jonka kautta se inhalaatioanesteetteja ja happea. Leikkausalueelta ajetaan karvat, ja alue puhdistetaan sekä desinfioidaan. Ennen leikkauksen alkua leikkausalue vielä suojataan leikkausliinoin.
  2. Leikkauksessa vatsaontelo avataan vatsan keskilinjaan tehdyllä viillolla. Joissakin tapauksissa kohtu poistetaan yhdessä munasarjojen kanssa, jos siitä kyseisen potilaan tapauksessa on terveydellistä hyötyä. Tällöin vatsaonteloon tehtävä leikkaushaava on suurempi. Sterilisaatio voidaan tehdä myös tähystysoperaationa – tällöin poistetaan vain munasarjat ja vatsaonteloon tehtävät leikkaushaavat ovat pienempiä.
  3. Munasarjat paikannetaan ja niihin johtavat paikalliset verisuonet suljetaan langan tai erityisesti tarkoitukseen suunnitellun polttolaitteen avulla. Tämän jälkeen munasarjat poistetaan. Ennen vatsaontelon sulkua leikkausalueet tarkistetaan verenvuodon varalta. Vatsan eri kerrokset suljetaan sulavalla langalla. Iho voidaan sulkea sulavilla ihonsisäisillä ompeleilla, tikeillä tai niiteillä.
  4. Sterilisaatioleikkauksen jälkeen potilas siirretään heräämöön, jossa sen annetaan herätä rauhassa ennen kotiinlähtöä.

Sterilisaation jälkeen – Toipuminen leikkauksesta

Sterilisaation leikkaushaava suojataan haavataitoksella, jota pidetään haavan suojana 1 – 2 vrk ajan. Side poistetaan jo aiemmin, mikäli se kastuu tai likaantuu. Leikkaushaavojen alue tulee suojata nuolemiselta 10-14 vrk ajan joko kauluria tai suojaavaa haavapukua pitämällä.

Koiran liikunnan tulee olla rauhallista noin kaksi viikkoa sterilisaation jälkeen. Haavaa tarkkaillaan päivittäin tulehduksen merkkien varalta. Tarvittaessa haava-alue voidaan puhdistaa kädenlämpöisellä vedellä suihkutellen, minkä jälkeen alue kuivataan hellävaraisesti. Mikäli haavassa on poistettavia tikkejä, ne poistetaan 10-14 vuorokauden kuluttua leikkauksesta eläinlääkärin vastaanotolla.

Kotiin narttukoiralle annetaan kipulääkitys muutamien päivien ajalle sterilisaation jälkeen. Antibioottikuurille ei tavallisesti ole tarvetta.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.