Hammaskiven poisto
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Hammaskiven poisto: Koiran hammaskivi voi aiheuttaa vakavia ongelmia

Artikkelin sisältö

Miksi koiran hammaskiven poistaminen ja hammashoito on tärkeää?

Kaikille koirille muodostuu hampaiden pinnalle plakkia eli tietynlaista bakteerimassaa. Plakki kovettuu hammaskiveksi syljen sisältämien mineraalien vaikutuksesta. Ienrajassa olevat plakki ja hammaskivi aiheuttavat koiran suuhun ientulehduksen. Jos plakki ja hammaskivi pääsevät leviämään ienrajan alle hampaan ientaskuihin, voi ientulehdus pahentua parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudoksen ja hammasta ympäröivien kudosten tulehdukseksi.

Jos parodontiitti etenee riittävän pitkälle, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa. Pahimmillaan parodontiitti aiheuttaa kaikkien koiran hampaiden heilumisen ja leukaluun tuhon, joka johtaa leukamurtumiin.

 Ientulehdus paranee, kun plakki ja hammaskivi saadaan poistettua. Sen sijaan parodontiitti ei täysin parane, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa hyvällä suuhygienialla. Eläinlääkärissä tehtävän hammaskiven poiston, oikeammin hammashoidon, tarkoitus onkin puhdistaa hampaat ja erityisesti hampaiden ientaskut plakista ja hammaskivestä.

Milloin koira kannattaa tuoda hammaskiven poistoon ja hammashoitoon?

Jokaiselle koiralle kehittyy eri tavoin hammaskiveä, ientulehdusta ja parodontiittia. Tästä syystä jokaisen koiran hammashoitojen tarve on yksilöllinen.

Koira tulisi tuoda hammashoitoon muun muassa seuraavissa tapauksissa:

  • Koiran ikenet punottavat tai verestävät
  • Koiran hampaissa on selkeästi hammaskiveä
  • Koiran suu haisee, tai
  • Koiran syömiskäyttäytyminen on muuttunut.

Keskimäärin kerran vuodessa eläinlääkärin suorittama hammashoito on riittävä. Kuitenkin koirilla, joilla on parodontiittia, voidaan hammashoitoja joutua tekemään neljäkin kertaa vuodessa.

Kääpiökoirilla ensimmäinen hammashoito kannattaa tehdä usein jo viimeistään kahden vuoden iässä, kun taas isommilla koirilla ensimmäinen hammashoito voi olla ajankohtainen vasta neljän vuoden iässä tai myöhemminkin. Osa koirista ei tarvitse hammashoitoa koskaan.

Jotkut rodut ovat toisia alttiimpia sairastumaan parodontiittiin. Esimerkiksi kääpiösnautsereilla voi olla parodontiittimuutoksia jo noin 1,5 vuoden iässä, minkä seurauksena hammashoidot tulee aloittaa jo varsin nuorena. Joskus pennuillakin voidaan todeta hammaskiveä, mutta tällöin sen seurauksena ei kuitenkaan yleensä ole nähtävissä vielä ientulehdusta.

Kuinka varautua koiran hammaskiven poistoon?

  • Hammashoitoon tultaessa koiran tulee olla paastolla, koska koira joudutaan nukuttamaan. Eri yksilöille voi olla erilaisia paastotusohjeita, mutta pääosin noin 6-8 tunnin paasto on sopiva.
  • Koira on hyvä käyttää tarpeillaan ennen vastaanotolle tuloa.
  • Jos koiralla on lääkityksiä, tulee lääkkeiden annostelusta keskustella eläinlääkärin kanssa.
  • Ennen hammaskiven poistoa koiran tulee olla myös riittävässä hoitotasapainossa kaikkien mahdollisten sairauksiensa (esim. sydänsairaudet, diabetes, epilepsia) suhteen.
  • Vanhojen koirien on hyvä käydä esitarkastuksessa ennen nukutusta. Yläikärajaa koiran nukuttamiselle ei ole, vaikka monia omistajia vanhan koiran nukuttaminen huolettaakin. Kun esitiedot koirasta ovat kunnossa, saadaan jokaiselle koiralle suunniteltua yksilöllinen ja mahdollisimman turvallinen nukutus.

Hammashoito ja hammaskiven poisto toimenpiteenä

Hammashoidossa koiran suu ja tietyt päänalueen rakenteet käydään läpi silmämääräisesti sekä tunnustellen, hampaat tutkitaan ientaskumittarin sekä koettimen avulla. Hammastarkastuksen löydökset, kuten ientulehdus, parodontiittimuutokset, puuttuvat hampaat ym. kirjataan hammaskarttaan.

Tarkastuksen jälkeen plakki ja hammaskivi poistetaan pääasiassa ultraäänilaitteella. Tämän lisäksi tarvitaan usein myös käsi-instrumentteja, jotta saadaan kunnollisesti puhdistettua vaikeat hampaiden kolot, syvät ientaskut ja ahtaat hammasvälit. Puhdistuksen jälkeen hampaat kiillotetaan.

Röntgenkuvauksella saadaan tietoa koiran hampaiden kunnosta

Pelkkään hammaskiven poistoon ei itsessään kuulu koko suun röntgenkuvausta, mutta pääosassa tapauksia koko suun röntgenkuvaus on tarpeellinen toimenpide hampaiston todellisen kunnon selvittämiseksi. Hampaiden röntgenkuvaus tulisi kuitenkin tehdä aina, jos hammastarkastuksessa todetaan jotain epäilyttävää tai koira on ensimmäistä kertaa hammashoidossa.

Röntgenkuvaus antaa lisätietoa usein myös niistä hampaista, jotka hammastarkastuksessa voivat näyttää täysin virheettömiltä. Hammaskartan ja -röntgenkuvien perusteella saadaan selville koiran jatkohoitotarve.

Perusteellinen hammaskiven poisto edellyttää nukutusta

Kunnollista hammashoitoa varten koira tulee aina nukuttaa, ja sen tulee olla intuboituna eli henkitorvessa on hengitysputki. Ilman nukutusta koiran hampaita ei ole mahdollista tutkia kunnolla, eikä myöskään kaikkien ientaskujen puhdistaminen onnistu. Tästä syystä hereillä tehtävät hammaskiven poistot eivät ole riittäviä hammashoitoja.

Koiran intubointi toimenpiteen ajaksi on tärkeää, jotta saadaan estettyä veden ja lian meneminen keuhkoihin. Myös hampaiden röntgenkuvaus vaatii rauhoitetun/nukutetun potilaan, koska kuvauskasetti laitetaan koiran suun sisälle.

Koiran hammaskiven poiston hinta vaihtelee eri paikoissa. Hinnat ovat yleesä noin 200-500 euroa. Hintaan vaikuttavat mm.:

  • hammashoidon suoritukseen käytetty aika ja 
  • eläinlääkärin osaamistaso,
  • anestesiakäytännöt,
  • kuinka monta henkilöä on potilasta hoitamassa ja valvomassa sekä
  • mahdollinen hampaiden röntgenkuvaus.

Näin hoidat koiran hampaita kotona

Koirien hyvällä hampaiden hoidolla ei tarkoiteta pelkästään eläinlääkärin tekemää hammashoitoa, vaan siihen sisältyy myös omistajan kotihoito. Omistaja pystyy hyvällä kotihoidolla vaikuttamaan koiran hammaskiven, ientulehduksen ja parodontiitin etenemiseen.

Hyvällä kotihoidolla eläinlääkärin suorittamien hammashoitojen aikaväliä voidaan saada pidennettyä. Plakin kertymistä ja hammaskiven muodostumista ehkäistään parhaiten päivittäisellä hampaiden harjauksella. Hammasharjana on hyvä käyttää pehmeää harjaa, jonka koko on myös koiran suun koon mukaan valittu. Hampaiden harjauksen tulisi sisältää kaikkien hampaiden läpikäynti, erityisesti hampaiden ulkopinnoilta.

Koiran hampaiden harjauksen lisäksi voidaan käyttää mm. klooriheksidiinisuuhuuhteita- ja tahnoja, kuivamuonia, leluja, purutikkuja ja veteen lisättäviä aineita, jotka voivat estää plakin ja hammaskiven muodostumista tai poistaa jo olemassa olevaa hammaskiveä. Veterinary Oral Health Councilin kotisivuilta löytyy lista tuotteista, joista voi olla koiran hampaiden kotihoidossa hyötyä. Millään tuotteella ei kuitenkaan voida korvata päivittäistä hampaiden harjausta.

Lue lisää:

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.