Koira-ja-kissa
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Lemmikkien iho-ongelmat puhututtaa talven aikaan

Artikkelin sisältö

Lemmikkien talviset iho-ongelmat 

Jokainen vuodenaika luo omat haasteensa myös lemmikin ihon hyvinvoinnille. Perinteinen luminen talvi on iho-ongelmista kärsivien lemmikkien kannalta yleensä kuitenkin helpoimpia vuodenaikoja. Tyypillisiä ongelmia voi talvella tulla kylmyydestä, etenkin eteläisessä Suomessa kosteudesta, ja lisäksi kuivasta tai atooppisesta ihosta kärsiville saattaa talvella ihon kuivuus aiheuttaa ongelmia.

Syksyiset kosteat kelit ovat etenkin eteläisessä Suomessa nykyään iso osa talvea, jolloin etenkin tassut ja vatsanalueen iho voivat olla koetuksella (lue lisää: täältä). Sen sijaan ulkotilojen ympäristöallergeeneja, kuten esimerkiksi siitepölyä, on talviaikaan yleensä vähemmän ja monesti esimerkiksi siitepölyihin reagoivilla atoopikoilla saattavatkin oireet olla vähäisimmillään talvella.  

Usein myös lemmikki tarvitsee talvivaatteita

Siinä missä osalla lemmikeistä on kesällä turkista kuumuuden vuoksi ongelmaa, voivat kylmät talvikelit luoda lämmönsäätelyyn liittyviä haasteita etenkin alusvillattomilla, muuten kevytturkkisilla ja kokonaan karvattomilla koirilla. Tätä on kuitenkin melko helppo sään mukaan helpottaa erilaisin takein ja haalarein sekä tossuin. Vaatteiden puhtaudesta ja kuivatuksesta on hyvä pitää huolta, etenkin kosteammilla keleillä.  

Kovalla pakkasella myös paleltumat ovat mahdollisia. Etenkin ulosjääneillä kissoilla esimerkiksi korvalehdet saattavat helposti paleltua vakavasti, ja kova pakkanen voi olla pidemmäksi aikaa ulos jääneelle, esimerkiksi karanneelle, eläimelle joskus hengenvaarallinen. 

Kostea talvikeli haastaa

Jos talvikelit ovat kosteat, on tärkeää huolehtia vaatteiden kuivauksen ja puhtauden lisäksi tietysti myös ihon kuivauksesta ja puhdistuksesta. Lika on hyvä huuhtoa pois, jos sitä on lenkillä kertynyt enemmänkin  (etenkin tassut, vatsa), ja huolellinen kuivaus aina ulkoilun jälkeen on tärkeä muistaa. Kosteus vaatteissa ja turkissa on bakteereille iloinen muhimisalusta, jolloin ihon tulehtumisen riski saattaa kasvaa.

Lue tassujen ja kynsien osalta lisätietoja: täältä.

Kuiva iho kiusaa, mikä avuksi?

Ympäristön allergeeneista oireilevilla atoopikoilla oireet saattavat talvella helpottaa, mutta osalle voi taas talvinen sisäilma ja kuivuus tuoda lisää haasteita. Osalla saattaa iho olla normaalia kuivempi talvella ilman varsinaista taustasairauttakin. Laadukas päivittäin suun kautta syötävä omegarasvahappolisä kannattaa tällöin ottaa kokeiluun, mutta tehoa arvioitaessa on hyvä muistaa, että vaikutukset iholla näkyvät kunnolla vasta noin 2kk kuluessa, kynsien ja anturoiden osalta voi mennä jopa 3-4 kuukautta. Atooppisesta dermatiitista kärsiville suun kautta annettava omegarasvahappolisä on usein hyvä olla ympäri vuoden jatkuvassa käytössä. Sen lisäksi voi kokeilla myös muita tuotteita. 

Kokeile näitä, kysy eläinlääkäriltäsi tarvittaessa tarkempia ohjeita: 

  • Suun kautta päivittäin annettava omegarasvahappolisä ihon suojamuuria sisältäpäin vahvistamaan 
  • Rauhoittavat ja kosteuttavat shampoopesut ja –hoitosuihkeet 
  • Iholle annosteltavat rasvahappovalmisteet 
  • Muut eläinlääkärin suosittelemat tukihoitotuotteet 

Olipa kesä tai talvi, jos kutinan tai iho-oireiden syy ei ole tiedossa, tai oireet pahenevat jo suunnitellusta hoidosta huolimatta, on hyvä varata aika eläinlääkärille tilanteen kartoittamista ja hoitosuunnitelman päivittämistä varten .

Artikkelin kirjoittaja Kaisa Saarinen on saanut eläinlääkärin praktiikkaoikeudet vuonna 2011 ja valmistunut Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2013. Kesästä 2017 alkaen Kaisa on toiminut Omaeläinklinikka Turku Keskustan vastaavana eläinlääkärinä. Kaisa hoitaa mielellään monenlaisia potilastapauksia, mutta erityisiä lempiaiheita hänellä ovat kissojen sairaudet ja ihosairaudet. Kaisa päivittää ahkerasti osaamistaan lemmikkipotilaiden hyödyksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin alan jatkokoulutuksissa.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.