koira tärisee
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Mikä on koiranpennun luovutusikä

Artikkelin sisältö

Koiran luovutusikä

Suomessa koiranpennun luovutusikä on vähintään 7 viikkoa. Osalle pennuista olisi todennäköisesti parempi, jos luovutus tapahtuisi tätä myöhemmin. Koiran kehityksen kannalta on tärkeää, että se saa viettää tarpeeksi aikaa emänsä ja sisarustensa kanssa.

Emo vierottaa pennun imemisestä

Emo vieroittaa useimmiten koiranpennun imemisestä viimeistään seitsämännen viikon aikana. Vaikka koiranpentu osaisikin syödä itsenäisesti kupista, sen henkinen kehitys häiriintyy, jos se erotetaan emästä ja sisaruksista liian aikaisin.

Emo opettaa sosiaalisia taitoja

Emo opettaa pennulle myös koirien kieltä ja itsehillintää. Emo ja toiset pennut ovat ihmistä perempia esim. opettamaan pentua olemaan purematta. Kun pentu saa opetella elekieltä muiden koirien kanssa, tästä on etua myöhemmin muiden korien kanssa toimiessa.

Paras luovutusaika on yksilöllinen

Luovutettaville pennuille sopivaa luovutusikää harkitessaan kasvattaja ottaa harkinnassa huomioon ainakin:

  • emän ja pentujen hyvinvoinnin
  • rotukohtaiset erityispiirteet
  • yksilökohtaiset erityispiirteet ja kehityksen tason

Luovutusajassa myös pennun hankkijan tilanne huomioon

Sopivaa luovutusikää harkitessa kannattaa myös ottaa huomioon pennun hankkijan tilanne. Pennunostajan tulee varautua lemmikin tuloon siten, että pentu ei joudu olemaan yksin aluksi. Pentu on tottunut olemaan jatkuvasti emonsa ja sisarusten seurassa, joten yksinoloon totuttamisen tulee tapahtua vähitellen.

Muutto uuteen kotiin on usein pennulle muutenkin stressaava tilanne, joten pennun olo tulisi tehdä mahdollisimman mukavaksi. Kun pennun tuloon varautuu vapaaviikoilla, niin se mahdollistaa myös parhaat eväät hyvän suhteen rakentamista varten. Mikäli loman ottaminen pennun tulon aikaan ei ole mahdollista, kannattaa pentu jättää kasvamaan kasvattajalle pidemmäksi ajaksi. Toki tämä vaatii sen, että kasvattaja jatkaa pennun sosiaalistamista uusiin tilanteisiin ja asioihin. Pysyvien pelkojen muodostuminen tapahtuu herkimmin 8-10 viikon iässä.

Lue koiranpennun kanssa elämisestä pentuoppaasta.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.