Irronnut maitohammas
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran maitohampaat

Artikkelin sisältö

Koiran maitohampaat

Koira saa ensimmäiset hampaansa, eli maitohampaat noin 3 – 4  viikon iässä. Maitohampaita on yhteensä 28 kpl.

Sekä ylä- että alaleuassa on molemmissa:

  • 6 etuhammasta
  • 6 väliposkihammasta
  • 2 kulmahammasta.

Pysyviä hampaita koiralla onkin hieman enemmän, eli 42 kpl.

Koiran maitohampaat tippuvat yleensä itsekseen

Koiran maitohampaat tippuvat yleensä itsekseen 4 – 6 ikäkuukauden paikkeilla. Kun hampaat vaihtuvat koiranpentu saattaa pureskella normaalia enemmän esineitä kutinan vuoksi. Tarjoa koiranpennulle tällöin luvallista pureskeltavaa.

Normaalisti pysyvä hammas puskee maitohammasta ja hajottaa maitohampaan juurta, jolloin maitohammas irtoaa. Maitohampaiden tulisi irrota itsekseen parin viikon kuluttua pysyvien hampaiden puhkeamisesta.

Jos pysyvän hampaan ulostuloreitti on väärä, tarvittava paine maitohampaan juureen jää puuttumaan ja maitohammas ei irtoa itsekseen.

Koiran maitohammas
Koiran maitohammas, joka saisi jo irrota.

Koiran maitohammasta ei pidä väännellä

Moni suosittelee vääntelemään koiran maitohampaita irtoamisen varmistamiseksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että maitohampaat katkeavat helposti, tästä syystä voimankäyttöä ei tule kohdistaa hampaaseen.

Katkenneesta maitohampaasta on paljon haittaa, sillä avoin juurikanava muodostaa tulehdusriskin, Tulehdus aiheuttaa kiillevauriota pysyvään hampaaseen. Lisäksi bakteerin pääsevät avoimen juurikanavan kautta aiheuttamaan tulehduksia myös laajemmallekin elimistöön.

Hampaiden vääntelyn tuloksena maitohampaasta saattaa jäädä myös palanen ikenen sisään ja tämä mahdollisesti estää pysyvän hampaan asettumisen paikoilleen.

Irtoamaton maitohammas poistetaan eläinlääkärillä

Jos maitohammas ei ota irrotakseen, varaa aika maitohampaiden poistoon eläinlääkärille. Irtoamattomat maitohampaat voivat aiheuttaa ongelmia purennalle ja vääntää pysyviä hampaita lopullisesti väärään asentoon.

Ennaltaehkäisy on aina parasta hoitoa! Pysyvien hammasongelmien ehkäisemiseksi kannattaa toimia mieluummin ajoissa kuin myöhässä.

Koiran hammashoidot myöhemmin

Pienillä koiraroduilla on enemmän hammasongelmia myös aikuisiällä, joten ensimmäinen hammashoito aikuispainoltaan alle 10 kg koiralle tulisikin tehdä noin vuoden iässä. Isommilla roduilla hammashoidot voidaan aloittaa noin 4 ikävuoden paikkeilla, ellei mitään viitteitä hammassairauksista ole.

Punoittavat ikenet, pahanhajuinen hengitys ja hampaan pinnalla näkyvä hammaskivi ovat merkkejä siitä, että lemmikin suu kannattaa tarkastuttaa eläinlääkärillä.

Jos plakki ja hammaskivi pääsevät leviämään ienrajan alle hampaan ientaskuihin, voi ientulehdus pahentua parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudoksen ja hammasta ympäröivien kudosten tulehdukseksi. Parodontiitin edetessä riittävän pitkälle, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa. Pahimmillaan parodontiitti aiheuttaa kaikkien koiran hampaiden heilumisen ja leukaluun tuhon.

Suun terveydellä on vaikutusta myös laajemmin yleisterveyteen. Tulehtuneesta suusta bakteerit leviävät helposti verenkiertoon ja ne voivat aiheuttaa infektioita esim. maksassa ja munuaisissa. Kaikkia hammasongelmia ei voi nähdä päällisin puolin tarkastelemalla. Osa hammassairauksista voidaan havaita ainoastaan nukutuksessa, tästä syystä eläinlääkärin tekemä hammashoito on elintärkeää.

Koiran hampaiden pesu

Koiran päivittäinen hampaiden harjaaminen tulisi aloittaa jo silloin kun koiralla on maitohampaat. Myös puruluut ym. hampaidenhoitotuotteet voivat auttaa hampaidenhoidossa, mutta päivittäinen hampaiden harjaaminen on avainasemassa.

Pesemällä koiran hampaat säännöllisesti havaitset myös herkemmin mikäli koiran suussa on jotain vialla.

Lue miten voit opettaa koiran hampaiden harjaamiseen.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.