Koira katsoo omistajaansa, kun eläinlääkäri tutkii sitä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran terveystarkastus sujuvaksi! – Näin teet käynnistä helpon ja stressittömän

Artikkelin sisältö

Koiran terveystarkastustaidot

Koiran terveystarkastus sujuu ilman ylimääräistä sähellystä, kun koira hallitsee muutamat tärkeät käyntejä helpottavat taidot. Myös eläinlääkäriin matkustamisesta kannattaa tehdä mahdollisimman stressitöntä.

Koira kannattaa tuoda terveystarkastukseen kerran vuodessa. Näin eläinlääkärin on mahdollista tunnistaa sairaudet ja vaivat jo aikaisessa vaiheessa. Pitkälle edenneiden sairauksien hoitaminen on aina haastavampaa ja usein huomattavasti kalliimpaa kuin ajoissa havaittujen sairauksien hoitaminen. Säännöllinen koiran terveystarkastus on myös hyvä hetki saada vinkkejä vaivojen ennaltaehkäisyyn.

Terveystarkastuksessa eläinlääkäri tekee koiralle yleistutkimuksen, mihin kuuluu esimerkiksi hampaiden, silmien ja korvien tutkiminen sekä imusolmukkeiden ja vatsaontelon tunnustelu käsin. Koira kannattaakin totuttaa käsittelyyn jo ennen eläinlääkärikäyntiä. Näin eläinlääkärikäynti ei stressaa koiraa arjen kohtaamisia enempää.

Varsinkin hampaiden ja suun tutkiminen voi olla koiralle stressaavaa, jos ensimmäinen kerta tapahtuu eläinlääkärissä. Aloita siis kosketukseen ja käsittelyyn totuttaminen jo koiran ollessa pentu. Myös peräpäähän koskeminen on monien koirien mielestä epämiellyttävää. Koirilla kuume mitataan peräsuolesta, joten myös siihen voi totutella jo pennusta lähtien.

Muita eläinlääkärikäynnillä hyödyllisiä taitoja ovat

  • Kuonokopan käyttö
  • Pään pujottaminen pantaan tai kauluriin
  • Rauhassa istuminen ja makaaminen (myös kyljellään makaaminen)

Eläinlääkärikäynnillä kuonokopan käyttö on toisinaan tarpeen eikä se liity aina aggressiivisuuteen. Kuonokoppa usein rauhoittaa koiraa. Se estää epävarmaa koiraa puremasta hoitavaa eläinlääkäriä tai hoitajaa. Koira voi purra myös esimerkiksi reaktiona neulan pistämiseen, joten kuonokopan käyttö voi toisinaan olla tarpeen myös silloin, kun koiralla ei ole muuten tapana purra.

Luo terveystarkastuksiin liittyvistä rutiineista koiralle tuttuja ja turvallisia

Koiran koulutuksen tulee aina perustua positiiviseen vahvistamiseen. Positiiviset kokemukset vahvistavat positiivisia tunteita, negatiiviset kokemukset taas negatiivisia tunteita. Siksi on vaivan arvoista totuttaa koira olemaan rauhassa eläinlääkärin tai muiden ihmisten käsiteltävänä.

Paras tapa totuttaa koira käsittelyyn on käyttää apuna herkkuja. Ne saavat koiran yhdistämään käsiteltävänä olemisen myönteisiin asioihin.

Huomioi myös matka eläinlääkäriin

Koiran terveystarkastus sujuu yleensä hyvin silloin, kun koira on rento. Kiinnitä siis huomiota jo siihen, kuinka matkustat eläinlääkäriasemalle.

Kaikki koirat ovat suositeltavaa totuttaa autossa ja julkisissa liikennevälineissä matkustamiseen jo sosiaalistumiskauden aikana. Jos kuitenkin tiedät oman koirasi stressaantuvan esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä automatkailua enemmän, kannattaa eläinlääkärikäynti hoitaa omalla autolla.

Tarvittaessa koiran kanssa voi tulla tutustumaan klinikkaan jo etukäteen. Jos klinikan odotustiloissa odottaminen on koiralle stressaavaa tai se ei osaa rauhoittua uusissa paikoissa, voi omaa vuoro odottaa myös vaikka ulkopuolella.

Jokainen koiranomistaja on oman koiransa asiantuntija. Kerro siis rohkeasti oman koirasi tarpeista, niin klinikoidemme työntekijät osaavat huomioida ne mahdollisimman hyvin.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.