Onko koirasi käytös muuttunut vanhuuden myötä? Seniorikoira odottaa oven avautumista saranan puolella, jää toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa myös jäädä seisomaan huoneen nurkkaan ja unohtaa, kuinka sieltä peruutetaan pois. Tällainen käytös voi kertoa koiran dementiasta.
Ikääntyvillä koirilla esiintyy samankaltaista muistin ja oppimisen heikkenemistä kuin ihmisillä, joilla on Alzheimerin taudin ensioireita. Myös koiran aivojen neurologiset muutokset ovat verrattavissa Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivoihin.
Koirien oireilua kutsutaan kognitiiviseksi dysfunktioksi (canine cognitive dysfunktion) tai koiran dementiaksi.
Dementia heikentää koiran muistia, oppimiskykyä ja tilallista hahmottamista. Lisäksi se muuttaa usein koiran unirytmiä ja vuorovaikutustapoja.
Koiran dementia: oireet
Muistin ja tilallisen hahmottamisen heikkeneminen voivat saada koiran käyttäytymään ihmisen silmiin kummallisilla tavoilla. Seuraavat esimerkit käyttäytymisestä voivat kertoa koiran dementiasta:
- Koira vaeltaa ilman päämäärää. Se saattaa kävellä ympyrää tai samaa reittiä edestakaisin.
- Koira vaikuttaa hämmentyneeltä ja eksyneeltä tutussa ympäristössä. Tämän voi huomata esimerkiksi siitä, että koira ei tunnista kotipihaan vievää tuttua tietä.
- Koira jää tuijottamaan tyhjyyteen tai seinään.
- Koira kävelee huoneen nurkkaan ja unohtaa, kuinka sieltä pääsee peruuttamaan pois, tai yrittää kulkea liian ahtaista väleistä.
- Koira unohtaa sille tutut rutiinit.
- Koira saattaa jäädä odottamaan oven aukaisemista saranoiden puolelle tai ei tajua väistyä avautuvan oven tieltä.
- Koira voi alkaa pissaamaan sisälle, vaikka se olisi ollut koko elämänsä sisäsiisti.
- Koira voi olla iltaisin tavallista levottomampi ja vaeltaa ympäriinsä. Tämä johtuu siitä, että dementia saattaa muuttaa koiran luonnollista unirytmiä.
- Koiran käytös tuttujen ihmisten ja eläimien seurassa voi muuttua. Koira saattaa myös olla aggressiivinen vieraita ihmisiä ja eläimiä kohtaan ilman mitään syytä.
Koiran dementia: diagnoosi
Koiran dementian diagnosointi alkaa sillä, eläinlääkäri poissulkee muiden fyysisten sairauksien mahdollisuuden. Lähes kaikki koiran dementiaan viittaavat oireet voivat liittyä myös muihin fyysisiin sairauksiin, joita voi olla mahdollista hoitaa esimerkiksi lääkkeillä. Siksi koira kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkistettavaksi, jos sen käytös poikkeaa tavallisesta.
Eläinlääkäri tekee dementiadiagnoosin oireiden perusteella vasta siinä vaiheessa, kun koiran muuttuneelle käytökselle ei löydy lääketieteellistä fyysistä aiheuttajaa.
Monet koiranomistajat tulkitsevat koiran dementiaan liittyvät oireet tavallisiksi vanhenemiseen kuuluviksi muutoksiksi. Moni dementiaa sairastava koira jääkin diagnosoimatta. Arvioiden mukaan jopa viidennes vanhoista koirista sairastaa dementiaa.
Koiran dementia: hoito
Koiran dementian hoidossa tärkeintä on varmistaa, että ympäristö on koiralle turvallinen ja arki on mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Sairautta ei voi parantaa, mutta koira voi siitä huolimatta elää hyvää elämää. Koirille ei ole Suomessa rekisteröityä lääkettä oireiden hoitoon, mutta eläinlääkäri voi kokeilla ihmisten hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.
Tärkein keino ylläpitää koiran kognitiivisia taitoja on tarjota sille paljon virikkeitä ja tilanteita, joissa se joutuu käyttämään aivojaan. Koulutushetki kannattaa ottaa osaksi päivittäistä rutiinia, jos se ei sitä jo ole.
Myös terveellinen ruokavalio ja riittävä liikunta auttavat hidastamaan taudin etenemistä. Koirien oireet vaihtelevat yksilöittäin. Siksi hoidossa tulee huomioida, missä asioissa koira kaipaa eniten tukea ja apua.
Jos koirallasi on dementia, huolehdi seuraavista asioista:
- Selkeät rutiinit auttavat vähentämään koiran stressiä. Rutiinien avulla koira tietää, milloin on aika leikkiä, syödä, nukkua tai mennä ulos. Dementia itsessään aiheuttaa koiralle usein stressiä ja ahdistusta, ja rutiinien puute voi pahentaa näitä oireita.
- Terveellinen ruokavalio auttaa koiraa pysymään terveenä.
- Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään koiran kognitiivisia taitoja.
- Säännöllinen aktivointi ja virikkeet pitävät koiran aktiivisena. Vanhojen taitojen uudelleen opettelu tai kokonaan uusien taitojen harjoittelu pitävät koiran mielen virkeänä. Harjoitukset kannattaa kuitenkin pitää lyhyinä yksinkertaisina, jotta koira ei väsy tai turhaudu. Pyri lopettamaan koulutushetki myönteiseen kokemukseen.
- Varmista, että koira löytää aina vesikupin, ruokakupin ja oman makuupaikkansa. Dementiaa sairastava koira voi olla hämmentynyt ja eksyä tuttuihinkin paikkoihin. Siksi omistajan on hyvä tarkistaa, että koira löytää tarvittaessa esimerkiksi juuri vesikupin.