koira-ulkona
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran silmät vuotavat

Artikkelin sisältö

Silmien vuotaminen on yleinen vaiva koirilla. Silmien vuotaminen voi kertoa siitä, että silmät ovat ärtyneet tai kyynelneste ei pääse normaalisti poistumaan.

Silmäongelmat voivat vaativat joskus kiireellistä hoitoa.

Tuulinen sää voi aiheuttaa silmien vuotamista

Kun ulkona on kylmä tai tuulinen sää, koiran silmät voivat alkaa vuotamaan kirkasta kyynelnestettä. Tällöin kuitenkaan silmät eivät ole ärtyneet tai punoittavat.

Jos kyse on pakkasen tai tuulen aiheuttamasta vuodosta, vuoto ei jatku pitkään sisälle palaamisen jälkeen.

Koiran silmät vuotavat ruskeaa

Mikäli silmät vuotavat ruskeaa kyse on todennäköisimmin rähmimisestä. Rähmä on useimmiten harmaanvalkoista tai rusehtavaa. Aamuisin, kuonon puoleisessa sisäkulmassa, pieni määrä kuivunutta rähmää on normaalia. Tällöin rähmän voi kevyesti pyykäistä pois.

Silmistä vuotanut neste voi myös värjätä turkkia ruskeanpunaiseksi. Tämä vuoto yleensä pinttyy kiinni karvaan. Kyynelvuoto näkyy helposti erityisesti valean koiran turkissa. Eläinlääkäriä kannattaa pyytää tutkimaan tällöin koiran silmät sen varalta, että onko vuotamiselle joku hoitoa vaativa syy.

Koiran silmien vuotamisen syitä

Mikäli silmät ovat aina vuotaneet, kyseessä voi olla puutteellisesti kehittyneet kyynelkanavat tai ne voivat olla tukossa. Kyse voi olla myös siitä, että ylimääräiset ripset tai silmiin osuvat karvat ärsyttävät silmän pintaa.

Kuivasilmäisyydessä voi olla kysymys joko muodostuvan kyynelnesteen liian alhaisesta määrästä tai sitten siitä, että kyynelnestettä muodostuu normaali määrä, mutta sen laatu on huono. Tällöin kyynelneste on liian vetistä eikä se suojele ja levity sarveiskalvon pinnalle normaalisti, vaan valuu ulos silmästä.

Syitä vuotaville silmille voi siis olla mm:

 • silmien ärtyminen ulkoisten tekijöiden vuoksi
 • kyynelnesteen liiallinen vetisyys
 • puutteellisesesti kehittyneet kyynelkanavat
 • tukossa olevan kyynelkanavat
 • ylimääräiset ripset
 • silmiin osuvat karvat

Silmäongelmissa herkästi eläinlääkärille

Silmien vuotaminen tulee pitkään jatkuessaan tarkastuttaa eläinlääkärillä, joko suoraan silmätarkastuseläinlääkärillä tai ensin omalla eläinlääkärillä, joka tarvittaessa lähettää eteenpäin spesialistille.

Silmäongelmien suhteen eläinlääkärin hoitoarvio kannattaa kysyä herkästi, joskus tilanne voi olla vakava tai kehittymässä vakavaksi. Hoitoa vaativia tapauksia ovat mm:

 • silmässä on verta tai silmä vuotaa verta
 • koira siristelee silmää tai silmä vaikuttaa kipeältä
 • koira hankaa/raapii silmäänsä
 • pupillit eivät reagoi valoon
 • silmässä on sameutta
 • silmässä on valonarkuutta
 • silmässä tai silmäluomessa on näkyvä haava

Mm. yllämainituissa tilanteissa ole herkästi yhteydessä eläinlääkäriin kiireellisyyden arvioimiseksi.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.