koiran ruokinta
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koira ei syö

Artikkelin sisältö

Kun koira ei syö, aina taustalla ei ole mitään erityisempää, vaan koira saattaa jostain syystä myös nirsoillakin. Syömättömyyden syynä voi olla kuitenkin myös monia sairauksia.

HUOM! Jos koira vaikuttaa aliravitulta, syömättömyys on jatkunut yli vuorokauden, koira on apaattinen tai muuten sairaan oloinen tulee varata aika viivyttelemättä eläinlääkärille syyn selvittämiseksi.

Koira ei syö, taustalla voi olla monia sairauksia

Syömättömyys ei ole minkään tietyn sairauden oire, vaan taustalla voi olla useita syitä. Tästä syystä koira on tutkittava eläinlääkärillä perusteellisesti. Koiralle tehdään kattava kliininen yleistutkimus, jossa koira tutkitaan läpikotaisin kuonosta hännänpäähän saakka.

Yleistutkimuksessa tutkitaan suu, limakalvot, hampaat, silmät, korvat, iho, karvapeite, pinnalliset imusolmukkeet, sydän- ja verenkierto- sekä hengityselimistön toiminta, paino- ja kuntoluokka sekä yleinen lihaskunto. Lisäksi tunnustellaan vatsanpeitteiden läpi tunnettavissa olevat sisäelimet ja uroksilta kivekset ja eturauhanen, nartuilta nisät. Koiralta otetaan lisäksi tarvittaessa esim. verinäytteet esim. maksa- ja munuaissairauksien poissulkemiseksi.

Hammas- tai suusairaudet

Voi olla mahdollista, että koira ei syö suu- ja hammassairauksien aiheuttaman kivun vuoksi. On huomattava, että läheskään kaikki suun sairaudet eivät näy ulospäin ja voivat kivuliaana aiheuttaa jopa syömättömyyttä.

Päivittäinen hampaiden harjaaminen auttaa pitämään suun kunnossa, mutta anestesiassa tehtävät hammashoidot kannattaa aloittaa viimeistään vuoden iässä pienillä koirilla. Isommilla koirilla hammashoidot voidaan usein aloittaa neljän vuoden iässä. Hammashoidot tulee aloittaa aiemmin, jos suu- ja hammassairauksista on merkkejä.

Kipu

Koiran kipuilua voi olla vaikea huomata, sillä koirat peittävät kipua. Ruokahalu voi heikentyä myös muussa kuin suun sairauksien aiheuttamassa kivussa. Esimerkiksi selkäkipuisella koiralla voi olla vaikeuksia kumartua ruokakupille syömään. Kun kipu on riittävän kova, ruoka jää syömättä.

Ruoansulatuskanavan ärtyminen

Väliaikainen ruoansulatuskanavan ärsytys menee ohi yleensä vuorokaudessa. Kertaluontoinen vatsavaiva ei välttämättä kaipaa eläinlääkärikäyntiä, mutta toistuessaan vatsavaivojen syy tulee selvittää. Vatsavaivoihin saattaa liittyä syömättömyyden lisäksi myös oksentelua ja ripulointia.

Vatsavaivoissa koiralle tulee tarjota useita kertoja päivässä pieninä annoksina hyvin sulavaa ruokaa esimerkiksi akuuttien vatsavaivojen hoitoon tarkoitettua erikoisruokaa tai ylikypsennettyä riisi/kana -seosta.

Hormonaaliset syyt

Kun hormonit hyrräävät, esim. nartulla juoksuaikana, saattaa ruokailun kanssa olla joskus haasteita. Sama koskee uroksia, esimerkiksi silloin kun juoksuinen narttu on lähistöllä. Nartuilla syömättömyys saattaa liittyä myös valeraskauteen.

Sisäloiset syömättömyyden syynä

Voimakas sisäloistartunta voi pahimmillaan erityisesti pennuilla aiheuttaa syömättömyyttä, anemiaa ja yleiskunnon heikkenemistä. Sisäloiset voidaan havaita eläinlääkärissä tehtävässä ulostetutkimuksessa.

Lue koirien madotuksesta täältä.

Lue kissojen madotuksesta täältä.

Helle

Kuumat ilmat voivat olla syy syömättömyydelle tai vähäisemmälle ruokahalulle. Monesti koira kuitenkin alkaa syömään illalla, kun helle on helpottanut. Jatkuvasta veden saannista helteellä tulee huolehtia.

Herkuttelu tai nirsoilu

Joskus syömättömyys voi johtua yksinkertaisesti siitä, että koira on saanut herkkuja päivän mittaan ja ruoka ei enää maistukaan. Varsinkin pienellä koiralla herkkupalat täyttävät nopeasti mahaa. Herkkujen määrä tulisi suhteuttaa koiran kokoon.

Vapaa ruokinta saattaa aiheuttaa nirsoilua ja tehdä koirasta valikoivamman. Ruoka kannattaa antaa tällöin koiralle aina tiettyyn kellonaikaan ja muina aikoina ruokaa ei pidetä tarjolla. Vähitellen koira oppii, että ruokaa on tarjolla ainoastaan ruoka-aikoina.

Kun koira nirsoilee, on ravinnon laatuun kiinnitettävä erityistä huomiota. Tällöin tulee antaa korkealaatuista, hyvin sulavaa ja korkeaenergistä ruokaa, niin koiran ravitsemukselliset tarpeet tyydyttyvät pienemmälläkin annoksella.

Rutiinien muutokset

Koira rakastaa rutiineja, joten kaikki muutokset rutiineihin saattavat vähentää myös ruokahalua ja aiheuttaa sen, että koira ei syö. Uudet asiat kannattaa koiralle esitellä mahdollisuuksien mukaan asteittain: esimerkiksi muutto uuteen kotiin siten, että koiran kanssa käydään uudessa kodissa useammin ennen varsinaista muuttoa.

Vähäinen liikunta

Huonon ruokahalun syynä voi olla myös riittämätön liikunnan määrä. Liikunnan tarve vaihtelee roduittain ja yksilöittäin. Mikäli ruokahalu on heikko, kannattaa tarkastella pääseekö koira liikkumaan tarpeeksi. Koiralle on tärkeää saada mahdollisuuksia reippaan liikunnan lisäksi saada kävellä rauhassa ja haistella muiden jättämiä hajuviestejä.

Myös nuuskiminen kuluttaa paljon energiaa ja saa näin ruoankin maistumaan paremmin. Lisäksi koirat usein kaipaavat mahdollisuuksia kaivamiseen, leikkimiseen ja muuhun koiramaiseen touhuun lajitovereidensa kanssa.

Koiranpentu ei syö

Kun koiranpentu on saapunut juuri uuteen kotiin, saattaa uusi paikka aiheuttaa syömättömyyttä. Pennulla syömättömyyden taustalla voi olla esim. ruokavalion vaihdos, sisäloiset, vierasesineet tai jokin sairaus.

Pieni pentu syö neljä kertaa päivässä eli n. neljän tunnin välein. Jos yksi ruoka-annos ei maistu, voi tilannetta seurata seuraavaan ruokintakertaan saakka, jos pennun yleisvointi on hyvä eli pentu juo normaalisti, on leikkisä ja pirteä, ei oksentele eikä ripuloi – eikä tiedossa ole myöskään, että pentu olisi päässyt syömään vierasesinettä.

Kun koiranpentu ei syö eläinlääkäriin tulee olla yhteydessä herkästi.

Samankaltaisia artikkeleita

Kultaisennoutajan pentu makaa lattialla vaalealla matolla.
Koiran sirutus ja koirarekisteri

Koirien mikrosirutus ja rekisteröiminen Ruokaviraston ylläpitämään koirarekisteriin on Suomessa jatkossa pakollista. Koirarekisteri aukeaa lähiaikoina ja Ruokavirasto tiedottaa tarkasta ajankohdasta. Oman koiran sirutus kannattaa kuitenkin hoitaa

Lue lisää »
Koira lepää lahjojen vieressä. Takana joulukuusi.
Joulu koiran kanssa

Haluatko tehdä joulusta erityisen myös koirallesi? Paras lahja koiralle on, että se pääsee viettämään aikaa yhdessä sille rakkaiden ihmisten kanssa ja tekemään koiramaisia asioita. Koira

Lue lisää »
Retkeily koiran kanssa

Retkeily ja vaellus tuottavat iloa sekä ihmisille että karvaisille ystävillemme. Huolehdi kuitenkin ennen pitkää vaellusta, että koirasi on tottunut kulkemaan pitkiä päivämatkoja. Lue lisää vaellukseen

Lue lisää »
Minimoi lemmikkien grillikauden riskit

Kesän lähestyessä on ajankohtaista kerrata grillikauden herkkujen aiheuttamat vaarat lemmikeille! Ole tarkkana ruuantähteiden ja roskien hävityksessä, sillä suurin osa grilliherkuista ei sovellu lemmikkien ravinnoksi, grilliherkkujen

Lue lisää »

Varaa aika

Kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Soita meille, jos et löydä etsimääsi käyntisyytä tai jos käynnille on useita syitä. Näin saamme varattua lemmikillesi sopivan ajan.