Jos kissataloudessa asuvalla henkilöllä on korontartunta ja saman talouden kissalla on hengitystieoireita tai ruuansulatuskanavan oireita (esim. oksentelua ja ripulia) olethan yhteydessä klinikalle ennen ajan varaamista.
Koira istuu pöydän vieressä
Kirjoittaja
Omaeläinklinikka

Koiran hiivatulehdus

Artikkelin sisältö

Koiralla malassezia-hiivan ylikasvua tavataan usein iho- ja ulkokorvatulehduksien yhteydessä. Malassezia hiivan aiheuttama iho- ja korvatulehdus on lähes aina seurausta taustalla piilevien syiden ja altistavien tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Koiran hiivan liikakasvun hallitsemisen ja tulehduksen oireiden lievittämisen lisäksi hoidossa onkin ensisijaisen tärkeää pyrkiä pureutumaan taustasyihin ja altistaviin tekijöihin.

Hiiva koiran korvassa ja iholla

Malassezia pachydermatis hiiva on normaali osa terveen koiran ja kissan ihon mikrobiflooraa eli hiivaa löytyy pienissä määrin terveen eläimen iholta ja korvakäytävästä.

Päästessään lisääntymään hallitsemattomasti, hiiva voi aiheuttaa ihotulehduksia ja korvatulehduksia. Erityisen alttiita koirat ovat hiivan aiheuttamien tulehdusten kehittymiselle, kun taustalla on muita ihotulehdukselle altistavia tekijöitä tai ihon normaali puolustusmekanismi on heikentynyt esimerkiksi ihon rikkoutuessa. 

Ihotulehduksissa, hiivan ylikasvun yhteydessä, havaitaan usein samanaikaisesti stafylokokkibakteereita, jotka yhdessä hiivan kanssa ylläpitävät iholla tulehdusreaktiota.

Koiran hiiva
3D-piirros: Koiran hiiva malassezia

Koiran hiivatulehduksen taustasyyt

Taustasyitä ja altistavia tekijöitä hiivasienen aiheuttamalle ihotulehdukselle (Malassezia dermatiitti) on useita. Atopia ja allergia ovat kaikkein yleisin taustasyy sekundaarisen ja toistuvan hiivatulehduksen aiheuttajana. Allergia koiralla on useimmiten ruoka-aine allergiaa.

Hiivan ylikasvulle otolliset elinolosuhteet luovat koiran iholla ja korvakäytävissä lisääntynyt kosteus ja lämpötila. Uiminen ja kosteat kelit ovatkin usein kesäaikaan alkaneen koiran hiivatulehduksen taustalla.

Anatomiset tekijät, jotka lisäävät riskiä hiivatulehduksen kehittymiselle ovat ihopoimut, ahtaat korvakäytävät, raskaat luppakorvat ja runsaat korvakarvat.

Vastustuskyvyn heikkeneminen sairastumisen seurauksena, hormonaaliset sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, muut ihosairaudet ja ihon rikkoutuminen ovat myös hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä.

Malassezia dermatiitti ei tartu koiralta toiselle tai koiralta ihmiselle.

Koiran hiivatulehduksen oireet

Tyypillisiä oireita malassezia dermatiitille ovat ihon kutina, punoitus ja epämiellyttävä haju. Korvissa on usein punoitusta, turvotusta, kutinaa ja vahamaista eritettä hiivan aiheuttaman ulkokorvantulehduksen yhteydessä.

Iholle voi ilmestyä pieniä punertavia paukamia, karvattomuutta ja hilseilyä. Koira voi kutinan takia raapimalla vahingoittaa omaa ihoaan, jolloin iho menee vereslihalle. Tyypilliset alueet iho-oireille ovat kainalot, kaula, korvat, kuono, nivusalue ja tassut.

Kroonistuneeseen hiivatulehdukseen voi liittyä ihon pigmentoituminen, rasvainen tali-ihottuma sekä karvanlähtö. Toisinaan nähdään ihon paksuuntumista eli norsunnahkaisuutta.  Tassuissa varpaanväleissä voidaan nähdä paiseita – eli furunkuloosi muutoksia – ja varpaanvälien karva ja iho on usein pigmentoitunutta.

Koiran hiivatulehduksen diagnoosi

Diagnoosi perustuu oirekuvaan ja iho- tai korvanäytesytologian tutkimukseen. Hiivan löytäminen näytteistä itsessään ei ole riittävä peruste malassezia dermatiitin toteamiseen, vaan ylikasvu todetaan laskemalla hiivaorganismien määrä ja ottamalla huomioon muut tulehdukseen viittaavat löydökset.

Koiran hiivatulehduksen hoito

Koiran hiivan hoidossa on ensisijaisen tärkeää kutinan ja tulehduksen hallinta ja taustasyihin perehtyminen, sekä mahdollinen taustasyiden hoito. Hiivan liikakasvu koiralla saadaan useimmiten hallintaan paikallishoidolla.

Kutinaa voidaan tarvittaessa hallita paikallisesti tai suun kautta annettavin lääkkein.

Säännölliset shampoopesut klorhexidiini-pohjaisella shampoolla ovat tärkeänä osana iho-oireiden hoitoa.

Dermatiitin eli ihotulehduksen vakavuusasteen perusteella määritellään paikallisen tai suun kautta otettavan lääkityksen tarve.

Korviin määrätään sopiva korvapuhdiste, jolla on hiivan kasvua rajoittava ja eritettä liottava vaikutus. Lääkekorvatippaa käytetään tapauksissa, joissa eläinlääkäri arvioi sen olevan tarpeen. Ennen korvatippojen ja mahdollisten lääketippojen aloittamista on ensisijaisen tärkeää varmistaa eläinlääkärikäynnillä tärykalvojen kunto, sillä suuri osa korvatipoista ja puhdisteista ovat kuulolle vaarallisia, mikäli tärykalvo on vaurioitunut.

Toistuvat hiivatulehdukset koiralla ovat ikävä vaiva. Perusteellisella taustasyihin ja altistaviin tekijöihin perehtymisellä voidaan kuitenkin saada oireilu hallintaan.

Samankaltaisia artikkeleita

Koira makaa lattialla silmät kiinni ja pitää päätään etutassujen välissä
Koiran dementia – Tunnista oireet

Onko koirasi käytös muuttunut vanhuuden myötä? Seniorikoira odottaa oven avautumista saranan puolella, jää toistuvasti tuijottamaan seinään tai vaeltaa ympäriinsä ilman päämäärää. Se saattaa myös jäädä

Lue lisää »

Varaa aika

Huomaathan, että kaikki aikamme eivät ole varattavissa nettiajanvarauksessa. Jos et löydä tarvitsemaasi palvelua, ole hyvä ja ota yhteyttä klinikkaan.